Vinnaren av den 57:e ”Prix International de Cuisine d’Auteur” (tidigare ”Le Taittinger”) tillkännagavs i tisdags efter en final med nio kockar från olika länder. Efter flera månaders förberedelser och en endagstävling på Le Cordon Bleu i Paris, där finalisterna presenterade en sluträtt som bedömdes av några av världens främsta kockar, gick förstaplatsen till Franz-J Unterlechner, tidigare vinnare av ”Top Chef Germany” och kökschef på Schwarzreiter Restaurant (München, Tyskland).
För första gången har en kock som representerar Tyskland vunnit den prestigefyllda tävlingen Prix International de Cuisine d’Auteur. Vinnaren Franz-J Unterlechner har tidigare arbetat på Lenbach, Königshof, Bachmair Weissach Resort och Atlantik i München och vann ”Top Chef Germany” 2019. Sedan januari 2023 har han varit kökschef på Schwarzreiter Tagesbar och Schwarzreiter Restaurant i München.
– Jag är verkligen glad över utmärkelsen. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse för mig, och jag har nått en ny personlig milstolpe i min karriär, säger den vinnande kocken Franz-J Unterlechner.
4 februari 2025 vann han den 57:e Prix ArsNova de Cuisine d’Auteur med en rätt baserad på anka (tävlingens tema) samt en förrätt med ostron (den obligatoriska rätten). Priset delades ut av Louis Dupuy-Roudel, vinnaren av den 56:e upplagan, i närvaro av Emmanuel Renaut (MOF, 3 Michelinstjärnor och ordförande för Prix ArsNova de Cuisine d’Auteur) samt en rad framstående kockar i juryn, däribland Douce Steiner, Stéphanie Le Quellec, Dominique Crenn, Amandine Chaignot, Charles Coulombeau, Bruno De Monte, Pascal Grière, Bernard Leprince, Philippe Mille, Michel Roth, Bruno Verjus, Tom Meyer, Jonathan Zandbergen, François Adamski, Christophe Bacquié, Stéphane Decotterd, Louis Dupuy-Roudel, François Geurds, François Perret, Pierre Résimont, Kenichiro Sekiya, Michael Kempf, Michel Roux, svenska Ulf Wagner och Lars Van Galen.
Andrapriset gick till Raphaël Garel (Frankrike) och tredjepriset till Matthieu Maeder (Schweiz). Simon Casselryd. souschef på Rolf’s Kök, som representerade Sverige kom på fjärdeplats.
Nyhet för i år: Ett särskilt ”commis-pris” tilldelades Kane Chebaut, student vid Le Cordon Bleu i Paris.
ETT INTERNATIONELLT PRIS MED 57 ÅRS HISTORIA
Arsnova Prix International de Cuisine d’Auteur, som fram till 2024 var känd som Le Taittinger, är en ansedd kocktävling världen över. Tävlingen hålls i nio länder; Frankrike, Belgien, Nederländerna, Schweiz, Japan, Storbritannien, Tyskland, Sverige och USA.
Målet med priset är att lyfta fram framtidens stjärnkockar och bevara det gastronomiska arvet genom att föra kunskap vidare till nästa generation av kockar. Genom åren har det hjälpt kockar att nå erkännande och respekt såsom de nu legendariska kockarna Joël Robuchon, Michel Roth, Bernard Leprince och Régis Marcon.
Sedan 2024 har tävlingen varit en del av ArsNova Philanthropic Endowment Fund, som grundades av Taittinger-familjen för att dela konst, skönhet och god smak till en bredare publik. Med en ny pedagogisk dimension bygger nu tävlingen vidare på sitt historiska rykte för att främja hälsosam och hållbar mat som skapar social samhörighet.
PRIX INTERNATIONAL DE CUISINE D’AUTEUR
- 57 års existens
- 9 deltagande länder: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Belgien-Luxemburg, Sverige, Japan, USA
- Ett mål: Att lyfta fram exceptionella kockar och hylla deras unika stil
- Tema känt i förväg: Honanka (canettte)
- Tema avslöjat dagen före tävlingen: Ostron
- 4 timmars matlagning för att presentera två rätter för juryn
- Legendariska kockar som bidrar till att skapa tävlingens familjära anda
För mer information, kontakta:
Ulf Wagner, juryordföranden ArsNova International Culinary Prize i Sverige
Mail: ulf@byulfwagner.se
Om tävlingen:
ArsNova International Culinary Prize grundades 1967 av Claude Taittinger som en hyllning till sin far Pierre Taittinger och har sedan dess blivit en av de mest prestigefyllda internationella utmärkelserna inom gastronomi. Priset syftar till att främja innovation, hållbarhet och kreativitet inom matlagning och samlar årligen framstående kockar från hela världen. Den filantropiska fonden ArsNova, initierad av Taittinger, har som uppdrag att sprida kulinariska, levande och visuella konster till så många människor som möjligt.
www.prixcuisinedauteur.philanthropicarsnova.org/en
Taggar: