Tanalys

Åter dags för Landskrona Foto Festival – ett tjugotal utställningar med internationella fotografer

Den 2–18 september förvandlas Landskrona till en myllrande fotometropol – där fotokonsten förutom att inta de kulturella finrummen blir en del av stadsmiljön i parker och på stadens gator. Bland fotograferna märks bland annat Elena Subach (Ukraina), Philip Blenkinsop (Australien) och River Claure (Bolivia).

– Festivalen är tillbaka med full kraft, betonar Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto. Årets upplaga erbjuder ett tjugotal utställningar av internationellt erkända fotografer som adresserar aktuella samhällsfrågor. Särskilt glädjande är att många av fotograferna kommer att närvara på plats i Landskrona och delta i konstnärssamtal och workshops. 

Festivalens curator, Londonbaserade Monica Allende, vill med årets upplaga ställa frågan: Vem är fotografin egentligen till för? 

– Vi vill undersöka hur viktig fotografin är för samhället. Flera av de utställande fotograferna har samarbetat med sitt närsamhälle för att fotografiet ska bli relevant – och inte upplevas som något som existerar vid sidan av samhället. Min vision som curator är att festivalen ska uppmuntra till social debatt och engagemang, säger Monica Allende. 

Ukraina i fokus i Elena Subachs utställning 
En av de utställningar som landar mitt i samtiden är Elena Subachs Grandmothers on the Edge of Heaven. Fotografen är född i Tjervonohrad i Ukraina och har skapat en poetisk hyllning till far- och mormödrar på den ukrainska landsbygden, deras kläder och den lokala kulturen. Utställningen, som visas vid Tycho Brahe-muséet på Ven, får extra kraft av dagens situation i Ukraina. 

Philip Blenkinsop skildrar bränderna i Australien 2020 
Legendariske fotojournalisten Philip Blenkinsop, ansedd som ”den viktigaste fotografen i sin generation” på grund av sin inträngande bevakning av konflikter och naturkatastrofer runt om i Asien, åkte 2020 hem till barndomens Australien för att skildra de förödande bränder som härjade i naturen. Utställningen The Australian Wildfires visas på festivalen.  

Fotoprojekt i samarbete med fångar 
Tina Enghoffs och Kamille Nygårds utställning Go Sit in Your Cell and the Cell Will Teach You Everything visas i fängelsetornet i Citadellet. Fotoprojektet är resultatet av ett samarbete med fångar på fängelser i Norge och Danmark där fångarna själva har fått dokumentera sin vardag med kamera.  

Mobbning i den digitala världen 
Haley Morris-Cafieros projekt What Does Invisibility Look Like? behandlar mobbning i den digitala världen, något som drabbar många unga i dag. Frågor som berör diskriminering på grund av utseende, färg eller kön tas upp. Utställningen är interaktiv med bilder som styrs av besökarnas ögonrörelser.  

Andernas kultur skildras på nytt sätt 
Bolivianske fotografen River Claure tröttnade på den stereotypa bilden av kulturen i Anderna (berg, lamor och människor med flöjter) och har skapat utställningen Warawar Wawa, en alldeles underbar modern parafras på Antoine de Saint-Exupérys klassiska barnbok Lille Prinsen.  

Därtill visas utställningar om Vita Terrorn på Taiwan, om sexuella trakasserier i Egypten, om protester på samosaförpackningar i Bangladesh och Pakistan, om hur träd kommunicerar med varandra på den engelska landsbygden och vad klimatkrisen ställer till med i Marocko. Med flera. 

Projekt från alla världens kontinenter 
På Landskrona Foto Festival visas fotografiska projekt från i princip alla världens kontinenter, men även verk som tydligt knyter an till staden. Fem residensfotografer, det vill säga fotografer som bott i staden under en kortare period, har tolkat Landskrona utifrån egna personliga perspektiv. Deras utställningar kommer att visas i Exercishallen vid Kasernplan. 

Fotoboken i centrum 
Förutom det digra utställningsprogrammet innehåller festivalen också en rad andra aktiviteter, som konstnärssamtal, workshops och guidade turer. Samt självfallet de sedvanliga Fotoboksdagarna, som äger rum i samarbete med Svenska fotografers förbund och Centrum för fotografi. 

Sedan 2014 har Fotoboksdagarna varit en lika självklar som betydande del av festivalen. Årets upplaga med sitt gedigna program utgör inget undantag. Under 2–4 september kan man i festivalcentret ta del av fotoboksutställningar, seminarier, konstnärssamtal och en fotoboksmarknad. Dessutom utdelas ett internationellt fotobokpris. 

Fokus detta år ligger på fotobokens mobila och därav demokratiska möjlighet. I utställningar och samtal presenterar och diskuterar Inbjudna fotografer tillgängliggörandet av den fotografiska boken under devisen SPREADS (engelska för bokuppslag, liksom spridning). 

Landskrona Foto – centrum för den fotografiska bilden 
Landskrona Foto Festival arrangeras av Landskrona Foto, samlingsnamn sedan 2013 för ett centrum för den fotografiska bilden som spänner över områden som utställningar, evenemang, fotohistoria, fotoböcker och residensverksamhet. Visionen är att bli Europas mest relevanta mötesplats för fotografi – där det etablerade och det experimentella möts och stimulerar allmänhetens förståelse för fotografin och dess värde för samhället.  

Landskrona Foto Festival har med åren etablerat sig som Sveriges i särklass viktigaste och har även fått internationellt genomslag. Precis som tidigare kommer utställningarna dels att placeras i stadsrummet, exempelvis på Kasernplan, dels inomhus i Landskrona Museum, Tyghuset och Citadellet. Även på Ven, i trädgården vid Tycho Brahe-museet, kommer fotofestivalen att ta plats. 

Mer material:
Pressbilder och presskit finns bifogat för nedladdning.

Hela programmet hittar du på landskronafoto.org

För mer information: 
Jenny Nordquist, konstnärlig ledare, Landskrona Foto, 0418-47 30 83, jenny.nordquist@landskrona.se 

Monica Allende, konstnärlig ledare, Landskrona Foto Festival, monica@monicaallende.com 

Exit mobile version