En ny studie, publicerad i Affective Science, visar att undertryckandet av positiva känslor är kopplat till lägre välmående. Medan människor generellt oftare undertrycker negativa än positiva känslor, är det just dämpandet av de positiva känslorna som påverkar psykisk hälsa mest negativt.
Varför döljer vi känslor?
I många kulturer förväntas människor hålla känslor inombords, särskilt negativa. Dessa sociala normer är ofta starkare för män, som anses svaga om de visar känslor. Men att undertrycka känslor kräver energi och kan skapa en känsla av oärlighet gentemot det egna jaget, vilket kan skada välbefinnandet.
Forskningens resultat
Forskarna fann i tre studier, genomförda både i USA och Taiwan, att undertryckandet av positiva känslor ofta kopplas till sämre välmående, medan undertryckandet av negativa känslor inte har samma effekt. Oavsett kultur tycks det alltså vara skadligt för välmåendet att inte få uttrycka glädje och positiva känslor.
Vad kan vi lära oss?
Att uttrycka glädje och andra positiva känslor öppet kan vara gynnsamt för vår psykiska hälsa. Forskningen visar att det kanske är dags att våga visa våra positiva känslor mer för att stärka vårt välbefinnande.
Källa: https://www.psypost.org/habit-of-suppressing-positive-emotions-might-lead-to-lower-well-being/
https://link.springer.com/article/10.1007/s42761-023-00221-1