Nu har åtta innovativa svenska företag valts ut för att under 2025 delta i en accelerator som hjälper klimatinnovatörer att etablera sig på den tyska marknaden. Programmet Swedish-German Cleantech Platform (SGCP) har drivits framgångsrikt i över elva år av Energimyndigheten i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren.
Swedish-German Cleantech Platform främjar svensk innovation och förser den tyska marknaden med teknik i framkant. Programmet introducerar lösningar med stor potential till en marknad där det finns plats att växa och att driva hållbar förändring.
Acceleratorprogrammets huvudfokus är att ge de deltagande bolagen riktat marknadsstöd för att exportera sina energiinnovationer, samtidigt som det bidrar till att stärka Sveriges position som ledande innovationsland. Individuellt mentorskap, etablering av skräddarsydda marknadsstrategier, utvecklande workshops och pitchträning är några av momenten deltagarna erbjuds. Syftet är att skapa bra förutsättningar för de kommande gemensamma delegationsresorna till Tyskland, med besök hos potentiella kunder och partner.
Den övergripande målsättningen med programmet är att identifiera ingångarna till den tyska marknaden, ringa in nyckelaspekterna av den tyska affärskulturen samt stärka deltagarnas kunskap om det tyska affärsekosystemet och dess institutioner, kluster, inkubatorer och finansieringsmöjligheter. De deltagande bolagen får därutöver direktkontakt med beslutsfattare samt inköpare och affärsutvecklare på jakt efter nya lösningar som främjar ett cirkulärt tänk och effektivare energiförbrukning.
Teknik för hållbara städer är fokus
Fokusområdet 2025 är hållbara städer. Den tyska energimarknaden befinner sig i en intensiv omställningsfas där utbyggnaden av förnybar energi och energieffektivisering står i centrum. Detta skapar fortsatta möjligheter för innovativa lösningar inom elektrifiering, energilagring och smarta nät. Med stora investeringar i hållbar infrastruktur och ökade krav på energieffektiva system finns ett starkt behov av samarbeten med innovativa cleantech-bolag som kan bidra till att driva utvecklingen framåt.
De åtta deltagande bolagen i Swedish-German Cleantech Platform 2025 är:
Capture Energy AB, Göteborg https://captureenergy.eu/
Capture Energy har utvecklat tekniken Capture Controller, en innovativ förvaltningsinfrastruktur för energilagringssystem (BESS). Tekniken möjliggör smidig integration av olika batterityper med alla typer av aggregatorer och erbjuder en unik kontroll över batteriers prestanda. Under de senaste tolv månaderna har Capture Energy installerat system med en total kapacitet på 35 MW i Sverige, Danmark och Norge. Genom tilläggstjänsten Flex Trade kan fler aggregatorer enkelt integreras för ökad flexibilitet och effektivitet.
Flower Infrastructure Technologies AB, Stockholm https://www.flower.se/
Flower tillhandahåller en avancerad AI-driven plattform för multimarknadsoptimering av energilager. Plattformen maximerar avkastningen för investerare i energilagringssystem genom att parallellt optimera batterier för flera marknader. Med kombinationen av banbrytande teknologi och en portfölj av flexibla energitillgångar – inklusive energilagring, solkraft, vindkraft och efterfrågansflexibilitet (demand response) – bidrar Flower till att stabilisera energisystemet och främja en smidig integration av förnybara energikällor.
Greenmoral AB, Helsingborg https://www.greenmoral.com/
Greenmoral erbjuder en digital plattform för energieffektiv belysning och LED-uppgraderingarkombinerat med en ”Light as a Service”-modell. Med fokus på teknisk innovation, hållbarhet och kostnadseffektivitet gör Greenmoral det möjligt för fastighetsägare och företagatt uppgradera belysning utan stora initiala investeringar. Den digitala styrplattformen effektiviserar inventering, kalkylering och offertarbete. Kunder kan uppgradera sin belysning och direkt spara energi utan att binda kapital, vilket minimerar ekonomiska hinder.
Ingrid Capacity AB, Stockholm https://www.ingridcapacity.com/
Ingrid Capacity utvecklar och driver avancerade energilagringslösningar (BESS) som optimerar elnätet och möjliggör en stabil och hållbar integration av förnybara energikällor. Systemen stödjer både decentralisering och elektrifiering, två nyckelfaktorer för övergången till en hållbar energiförsörjning. Storskaliga energilager i kombination med en avancerad mjukvara maximerar nätstabilitet,effektivitet och integration av en högre andel förnybar energi.. Lösningarna är skalbara och kan användas i allt från lokala ’microgrids’ till nationella nät.
Nudgd AB, Göteborg https://nudgd.se/
Smart Nudges är en digital plattform som driver beteendeförändringar för ökad hållbarhet. Med hjälp av en unik “nudge-algoritm” skräddarsyr plattformen klimatvänliga åtgärder för varje individ som levereras i rätt kontext och vid rätt tidpunkt. Detta maximerar effektiviteten i beteendeförändringen och möjliggör en skalbar lösning. Konkreta resultat som uppnåtts är bland annat 10-14 procent minskad bilanvändning till förmån för gång, cykling och kollektivtrafik. Dessutom rapporterar hela 43 procent av användare en övergång till mer hållbara beteenden.
Sourceful Labs AB, Kalmar https://www.sourceful-labs.com/
Sourceful Labs revolutionerar hanteringen av distribuerade energiresurser genom att möjliggöra realtidsövervakning och smart styrning. En intelligent styrplattform aggregerar småskaliga energiresurser till virtuella kraftverk, skapar nya intäktsmöjligheter för solcells- och batteriägare och kräver ingen professionell installation eller dyr hårdvara. Med plug-and-play-lösningar möjliggörs avancerad optimering för nätbalansering och flexibilitetstjänster, vilket utmanar traditionell energistyrning. Tekniken låter energibolag snabbt lansera virtuella kraftverk och kunder att få bättre avkastning på sina investeringar – allt för att accelerera övergången till förnybar energi.
Standab AB, Stockholm https://www.standab.com/
Standab formar framtiden för mikromobilitet med innovativa och hållbara parkerings- och laddningslösningar. Den patenterade Marma-tekniken minskar antalet batteribyten, sänker driftskostnaderna och optimerar hanteringen av fordonsflottan. Dess operatörsoberoende, modulära design säkerställer sömlös integration i stadsmiljöer. Genom sin Charging-as-a-Service-modell hjälper Standab städer och leverantörer av mikromobilitet att skapa grönare och smartare städer.
XENSE Vision AB, Jönköping https://www.xensevision.com/
XENSE vision tillhandahåller ett system bestående av samverkande kameror som analyserar trafik i realtid. Systemet möjliggör en optimering av trafikflödet och stödjer uppkopplade och autonoma fordon i att fatta säkrare och mer effektiva beslut. Företagets mål är att bidra till en framtid med färre negativa effekter på klimatet, ökad trafiksäkerhet och en mer hållbar användning av urbana miljöer. Systemet riktar sig framför allt till trafikkontor och myndigheter som arbetar för att förbättra trafiklösningar och utveckla smartare städer.
Om SGCP
Swedish-German Cleantech Platform är ett program som drivs av Energimyndigheten i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren. Programmet främjar svenska företag med produkter, lösningar eller tjänster inom grön energi och energieffektivisering som vill hitta affärsmöjligheter och partner i Tyskland. Inom ramen för programmet får deltagarna individuellt marknadsstöd under ett helt år. Här ingår bland annat coachning kring nyckelfaktorer för att lyckas i Tyskland och rådgivning för att vässa sitt erbjudande. Med bas i skräddarsydd matchmaking genomförs två delegationsresor till relevanta ekosystem på plats i Tyskland. Studiebesök samt pitcher och individuella B2B-möten med potentiella kunder och partner utgör kärnan i dessa.
Kontakt: Christiane Binsteiner Foberg, Senior Projektledare Market Entry & Business Development, Team Lead Mässor
+4686651896 | christiane.binsteiner@handelskammer.se
Med uppdrag att utveckla affärerna mellan Tyskland och Sverige
Tysk-Svenska Handelskammaren grundades 1951 och är den enda bilaterala handelskammaren för Tyskland och Sverige. Nätverket består av över 1200 tyska och svenska medlemsföretag och organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm, med lokalkontor i Malmö och i Göteborg. Som medlemsorganisation med uppdrag att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige hjälper kammaren tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. Tjänsterna som erbjuds av de drygt 60 medarbetarna stäcker sig från marknadsetablering till skatt, juridik och redovisningstjänster.
Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK samarbetar Tysk-Svenska Handelskammaren med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.
Taggar: