Tanalys

Banbrytande beroendeforskning prisas

CAN:s Drogforskningspris år 2024 tilldelas professor Elisabet Jerlhag Holm vid Göteborgs universitet. Priset delas ut i samband med en ceremoni vid konferensen drogFOKUS som i år äger rum i Karlstad.

– Det är en stor glädje att få uppmärksamma Elisabet Jerlhag Holms banbrytande forskning, säger Charlotta Rehnman som är direktör för CAN.

Jerlhag Holm forskning har utmanat synen på tarm-hjärnpeptider och visat på deras avgörande roll i belöningssystemet för beroendebeteenden. Hennes forskning har lett till identifieringen av nya möjliga behandlingsmetoder för alkoholberoende.

– Drogforskningskommittén lyfter hennes arbete som ett tydligt exempel på vetenskaplig skicklighet och nytänkande. Jerlhag Holm är en mycket värdig mottagare av CAN:s drogforskningspris 2024, säger Charlotta Rehnman.

 

Elisabet Jerlhag Holm

 

Priskommittéens motivering lyder:

Elisabet Jerlhag Holm är professor i farmakologi vid Göteborgs universitet och har med sin banbrytande forskning kring sambandet mellan tarm-hjärn-axeln och belöningssystemet förändrat vår syn på beroendesjukdomar, särskilt alkoholberoende. 

Hennes forskning har lett till identifieringen av nya möjliga behandlingsmetoder för alkoholberoende. Genom att visa att tarm-hjärn-peptider inte bara påverkar kroppens energibalans utan även spelar en nyckelroll i hjärnans belöningssystem, har Elisabet Jerlhag Holm öppnat dörren för nya behandlingar mot beroende.

Hennes prekliniska forskning har nyligen fått stöd av kliniska studier som visar att läkemedel som påverkar tarm-hjärn-signalerna kan minska alkoholintaget avsevärt. Detta representerar ett viktigt genombrott i jakten på nya, innovativa behandlingar för alkoholberoende.

Professor Jerlhag Holm tog sin doktorsexamen i medicin 2007 vid Göteborgs universitet. Hon kombinerade sedan en kort postdoktoral vistelse vid Gallo Institute vid UCSF, USA, med forskning vid Göteborgs universitet. Därefter etablerade hon sin forskargrupp vid institutionen för farmakologi vid Göteborgs universitet. Hon blev docent 2011 och fick en full professur 2020.

Elisabet Jerlhag Holm leder ett team av master-, doktorand- och postdoktorala studenter som bedriver forskning i framkanten av beroendeforskning. Hennes vetenskapliga aktivitet är hög och med mer än 75 vetenskapliga publikationer och ett H-index på 41 har professor Jerlhag Holm etablerat sig som en ledande röst inom beroendeforskningen. Hennes arbete publiceras regelbundet i högt ansedda vetenskapliga tidskrifter och hon har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Genom att kombinera prekliniska och kliniska studier har Elisabet Jerlhag Holms forskning både teoretisk och praktisk betydelse, vilket ytterligare understryker värdet av hennes bidrag till forskningsfältet. 

Under åren har hennes forskning fått betydande nationell och internationell uppmärksamhet och hon är ofta inbjuden att presentera sitt arbete vid nationella och internationella konferenser. Som exempel har hon blivit inbjuden som huvudtalare vid den mest prestigefyllda alkoholforskningskonferensen (ISBRA) 2024. Utöver detta har Elisabet Jerlhag Holm ytterligare bidragit till vetenskaplig kommunikation då hon ofta intervjuas i podcaster, radio och tidningar.

Sammanfattningsvis har Elisabet Jerlhags Holms innovativa och målmedvetna forskning lett till viktiga genombrott inom beroendeområdet. Hennes forskning har utmanat synen på att tarm-hjärnpeptider enbart fungerar som aptitmodulatorer och visat deras avgörande roll i belöningssystemet för beroendebeteenden.  Hennes arbete är ett tydligt exempel på vetenskaplig skicklighet och nytänkande, och gör henne till en mycket värdig mottagare av CAN:s drogforskningspris 2024.

Läs mer om Konferensen drogFOKUS i Karlstad

Se även intervju i CAN:s webbtidskrift Alkohol & Narkotika.

 

Kontakt

Direktör Charlotta Rehnman
072-371 43 27 charlotta.rehnman@can.se

Professor Elisabet Jerlhag Holm
0736-48 33 36 elisabet.jerlhag@pharm.gu.se

  

 —

Sara KristenssonKommunikationschef072-371 43 21sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Exit mobile version