Tanalys

Bättre skörd i år för Skaraborgs lantbrukare

Anders Wallskog lantbrukare Skaraborg

Lantbrukarna i Skaraborg har nu tagit hem en stor del av årets skörd. Jämfört med förra året ser skörden betydligt bättre ut.

Förra året regnade en stor del av skörden bort. I år har det varit ett mer gynnsamt väder, vilket gjort att skörden ser ganska god ut för lantbrukarna i Skaraborg.

– Sammantaget skulle jag kalla det ett normalår för lantbruket. Vädret har varit gynnsamt för vete och rågvete som vi hunnit tröska, där är vattenhalterna mycket lägre. Vallskörden har också varit exceptionellt bra i år. På den negativa sidan är jorden väldigt hård, vilket kan ställa till bekymmer när vi ska börja med höstsådden. Vi skulle behöva lite lagom med regn för att mjuka upp, säger Anders Wallskog som är lantbrukare utanför Töreboda och förtroendevald i Landshypotek.

En god skörd är avgörande för att lantbruken ska kunna investera för framtiden.

– Det är positiva signaler vi får från gårdar runt om i landet. Skörden är viktig, inte bara för lantbrukarna, utan för hela samhället. Sverige behöver öka självförsörjningsgraden på livsmedel och då måste lantbrukarna kunna leva på sitt arbete och vilja investera för framtiden. Skörden är en grund för det, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Mer om lantbruken i Skaraborg

Vad som tidigare hette Skaraborgs län ingår idag i Västra Götalands län. Regionen är en av Sveriges viktigaste jordbruksområden och har en variation av driftsinriktningar. Under 2023 odlas spannmål på mer än hälften (56%) av åkerarealen i Skaraborg. Här är vall den vanligaste grödan, följt av höstvete, havre och vårkorn. I Skaraborg finns många jordbrukare med djur. En stor andel av vall, spannmål, ärter och åkerböna blir djurfoder. Enligt statistik från Jordbruksverket fanns 10% och 16% av landets mjölkkor respektive grisar i regionen år 2020. Därutöver är lantbruksföretagen en viktig motor för andra serviceyrken i närområdet.

Landshypotek – finansiering av jord- och skogsbruk sedan 1836

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Pressbild: Anders Wallskog, lantbrukare i Töreboda.

Kontakta för mer information

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

Exit mobile version