Connect with us

Marknadsnyheter

Begränsat högskoleprov genomförs i höst

Published

on

Universitets- och högskolerådet (UHR) kommer att genomföra höstens högskoleprov den 25 oktober. Provet genomförs med två begränsningar – endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och maximalt 27 600 kommer att få skriva provet.

Regeringens nationella samordnare för högskoleprovet Peter Honeth har efter dialog med berörda lärosäten nu bedömt att högskoleprovet ska genomföras i höst.

Det är viktigt att så många som möjligt av dem som behöver högskoleprovet för att kunna söka till högskolan inför vårterminen får chans att skriva provet. Eftersom antalet platser kommer att vara begränsat är det viktigt att endast de som verkligen behöver ett provresultat anmäler sig till provet, säger Peter Honeth.

Höstens högskoleprov genomförs söndag den 25 oktober. Endast de som saknar ett giltigt provresultat kommer att kunna anmäla sig och antalet deltagare begränsas till maximalt 27 600 – drygt hälften av antalet som anmälde sig till höstprovet 2019. Respektive provanordnare kommer att ha ett visst antal platser, som fördelas i turordning till de anmälda. Anmälan är öppen 25 september – 1 oktober.

För att i rådande läge kunna genomföra högskoleprovet har det varit nödvändigt att begränsa antalet skrivande, säger Peter Honeth. Det är nödvändigt för att kunna genomföra provet på ett smittskyddssäkert sätt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det handlar bland annat om att begränsa antalet provdeltagare i varje provlokal. En svårighet är att med den väldigt korta tid som står till förfogande kunna finna lämpliga lokaler och det antal provledare som krävs. Provledarna ska dessutom hinna utbildas. Begränsningarna är möjliga efter de ändringar i högskoleförordningen som regeringen fattat beslut om. Den senaste ändringen har beslutats idag och gäller från och med måndag den 21 september.

Tre regeringsbeslut har ändrat förutsättningarna för att genomföra högskoleprovet i höst: förlängningen av giltighetstiden för provresultat från fem till åtta år, ändringen i högskoleförordningen som ger UHR möjlighet att låta endast personer utan giltigt provresultat göra högskoleprovet, och nu möjligheten att sätta ett tak för antalet anmälningar. Det är också viktigt med de 30 miljoner kronor som nu ligger hos riksdagen för beslut för att lärosätena ska kunna hyra provlokaler och anställa mer personal under proven.

Normalt genomförs provet på runt 120 provorter i Sverige, men antalet provorter kommer att behöva begränsas något denna gång. Höstens prov kommer vidare inte att anordnas i utlandet, med undantag för Åland. Det kommer att finnas möjlighet att skriva anpassade prov för dem som har dyslexi eller grav synskada.

För ytterligare information, se

Kontakt
Peter Honeth
070-511 41 88
Nationell samordnare för högskoleprovet

Pressfunktionen
 010-470 06 91
press(at)uhr.se

Universitets- och högskolerådet, UHR, är en statlig myndighet med ett brett uppdrag inom utbildningsområdet och med verksamhet i Stockholm och i Visby.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Branden på Långavallsgatan är nu under kontroll. Det brinner fortfarande på platsen och räddningsarbetet kommer att fortgå under lördagen med en minskad resurs. Vissa avstängningar kvarstår men Gråbovägen är åter öppen för trafik.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Marknadsnyheter

Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Det brinner i en industrifastighet på Långavallsgatan. Larmet inkom strax före klockan 01 och räddningstjänsten är på plats med ett stort resurspaket. Branden är ännu inte under kontroll.  Det intilliggande området, inklusive Gråbovägen är avspärrat. Allmänheten uppmanas att undvika röken och kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177 om man känner obehag.

Arbetet kommer att fortgå under hela natten och sannolikt en bit in på lördagen.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.