När man talar om trollen står de i farstun, eller som i det här fallet på något av Västra Götalandsregionens fem museer. Nu får nämligen den digitala utställningen Trollbunden fysisk form. Temat är berättandets kraft – från skogstroll till nättroll och från folktro till fake news.
Vad har Slenderman, Vänerns storsjöodjur Koffa och Donald Trump gemensamt med folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren och journalisten och viralgranskaren Jack Werner?
Jo, alla är de en del av Trollbunden – folktro, fakta och fiktion. Det är en utställning där vårt behov av berättelser löper som en skimrande, röd tråd genom historien; från forntidens föreställningar om magiska väsen till dagens alternativa fakta.
– Jag skulle säga att alla satsningar som uppmanar till att titta närmare på vad som döljer sig under ytan är bra satsningar. Det kan nog finnas en bild av att det mänskliga berättandet är lite dött och institutionaliserat idag, säger Jack Werner, en av de experter som bidragit med innehåll till utställningen.
Näcken och nätskräcken
Förra årets digitala premiär av utställningen blev uppmärksammad på många håll. Nu tar Trollbunden nästa steg och i februari öppnar en fysisk, interaktiv version på Västra Götalandsregionens fem museer.
Här kan besökarna utmana sin vidskeplighet i skrockhjulet, lära sig mer om källkritik, ta del av historiska och nya myter och dela med sig av egna skräckupplevelser på nätet. Via QR-koder finns också ormkulterna, gengångarna och mördarclownerna i den digitala utställningen tillgängliga.
– Dessutom bjuder utställningen på lokala historiska föremål och deras sanna eller osanna berättelser. Det är allt från bronsålderssvärd till avhuggna fingrar, säger Pernilla Schedin, chef för område publik i Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling.
Mata trollen
Resan från folktrons skogstroll till dagens nättroll blir extra tydlig i utställningen eftersom varje museum får besök av ett mörkt, mystiskt och platsunikt väsen. Den som vågar sig på att ge trollen uppmärksamhet kan ta en selfie med dem, eller kanske rent av avslöja vad som döljer sig under deras kåpor.
– Max Weber pratade någon gång om världen som avförtrollad, men det tror jag inte stämmer och det är det vi börjar upptäcka så smått nu. Risken är att Trollbunden är före sin tid, men förhoppningsvis kommer den att fungera som en påminnelse om att det är samma typ av berättande vi hållit på med i alla tider, säger Jack Werner.
Besök utställningen här!
Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är skapad av Västra Götalandsregionen i samarbete med bland annat Institutet för språk och folkminnen. Därutöver har ett stort antal författare och experter bidragit med material och kunskap till innehållet.
Den fysiska utställningens fem olika upplagor öppnar fredagen 14 februari 2020 på Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Vitlycke museum och Vänersborgs museum.
Forsviks bruk
Vernissage 14 februari, klockan 14:00. Det bjuds på dryck och tilltugg medan enhetschef Camilla Alexandersson berättar om innehållet i utställningen.
Klockan 15:00 blir det berättarstuga på temat Berättartraditioner – sagor och sägner genom generationer. Bruket gästas här av Skaraborgs egen folklorist, Inger Widhja, känd från Västergötlands museum och P4 Skaraborg.
Trollbunden är därefter öppen för bokningar fram till brukets säsongsöppning den 16 maj då den har samma öppettider som verksamheten i övrigt.
Göteborgs naturhistoriska museum
Vernissage 14 februari, klockan 14:00. Museichef Stefan Örgård invigningstalar och Renée Göthberg, programansvarig, testar besökarnas kunskaper om myter och sanningar.
Trollbunden är sedan öppen 11:00 – 17:00 tisdagar till och med söndagar. På torsdagar öppet till 20:00. Utställningen står till och med 1 november 2020.
Lödöse museum
Invigning 14 februari klockan 11:00.
- 11:30 Sagan om helgonet Valentinus och kärleken i sensoriska rummet vid den ”magiska elden”.
- 13:00 – 15:00 Museipedagog Marie Schmidt berättar om kärleksmagi, amuletter och magiska runor. Besökarna får tillverka en mer eller mindre kraftfull kärleksamulett med bläck på kalvskinnspergament.
Efter invigningen är utställningen öppen klockan 11:00 till 16:00, tisdagar till söndagar.
Vitlycke museum
Invigning 14 februari klockan 14:00 till 16:00 med kaffe och tårta. Trollbunden är öppen för bokningar efter invigningen.
Därefter samma öppningstider som museet. Från och med 9 april har museet helgöppet, och från och med maj öppet dagligen.
Vänersborgs museum
Trollbunden finns i en mindre version i Skaparverkstaden från och med 14 februari. Öppettider för museet hittar du via den här länken.
Sportlov på ingång
Nyfiken på fler aktiviteter? Våra museer har mycket att välja på under sportlovsveckorna, till exempel skaparverkstad med valtema, svensk-arabisk familjedag, Harry Potter-pyssel och att lära sig slåss som en viking. Läs mer via den här länken.
Kontaktpersoner på museerna:
Renée Göthberg, program- och utställningsansvarig på Göteborgs naturhistoriska museum, 070-082 50 42
Sandra Bjärenberg, antikvarie på Forsviks bruk, 070-020 77 11
Liselotte Öhrling, museipedagog på Lödöse museum, 076-138 96 03
Hans Lundenmark, museipedagog på Vitlycke museum, 070-260 49 2
Greta Åberg, museipedagog på Vänersborgs museum, 070-082 40 58
Kontaktpersoner för dig som har övergripande frågor om Trollbunden:
Anna Härdig, kommunikatör, Förvaltningen för kulturutveckling, 072-213 03 69
Hanna Ljungberg, kommunikatör, Förvaltningen för kulturutveckling, 070-020 61 13
Julia Collinius, kommunikatör, Förvaltningen för kulturutveckling, 072-216 77 23
Pernilla Schedin, chef område publik, Förvaltningen för kulturutveckling, 070-020 76 62
Om Förvaltningen för kulturutveckling
I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: https://www.vgregion.se/kulturutveckling
Taggar: