Tanalys

Brandskydd räcker inte – vi måste kunna agera

Svensk sjukvård är en av världens mest avancerade, och det görs stora insatser för att skapa ett robust brandskydd som ska skydda både patienter och personal. Trots detta har vi vid flera tillfällen sett hur mindre brandincidenter orsakat stora störningar som påverkat vårdens förmåga att upprätthålla sitt samhällsviktiga uppdrag.

Oförutsedda händelser avslöjar brister

Detta beror inte enbart på brister i tekniska system eller rutiner, utan på att verkligheten är mer komplex än vad regelverk och checklistor kan förutse. När en brand inträffar påverkas hela vårdmiljön, och även om brandskyddet fungerar enligt plan kan vården ändå stå inför stora utmaningar.

Behovet av en handlingskraftig och flexibel organisation

Förmågan att fortsätta verksamheten under och efter en brandhändelse kräver mer än regler och instruktioner. Det handlar om att bygga en organisation som är handlingskraftig, anpassningsbar och tränad på att hantera det oväntade. Detta inkluderar inte bara vårdpersonalen, utan även andra kritiska funktioner inom regionerna, såsom fastighetsförvaltning, IT-support, logistik och administration. Alla dessa roller är avgörande för att säkerställa kontinuitet och säkerhet vid en incident.

Integrera brandskydd i en bredare krisberedskap

Vi behöver stärka kontinuitetshanteringen, förbättra samordningen och skapa en mer flexibel beredskap. Brandskydd kan inte längre ses som en fristående fråga – det måste integreras i en bredare strategi för robusthet och krisberedskap. När det oväntade händer är det samspelet mellan teknik, organisation och individens förmåga att agera som avgör om vården kan fortsätta rädda liv eller tvingas stänga ner.

Det är dags att ta nästa steg. Är våra regioner redo?

Erik Öhrling & Patrik Hammar, Peritum Säker Vårdmiljö

Om Kunskapsnätverk Brand och vårens program

Kunskapsnätverk Brand är ett kostnadsfritt nätverk inom Säker Vårdmiljö som riktar sig till dig som arbetar med arbetsmiljö och säkerhet inom vården, med särskilt fokus på brandskydd. Som medlem får du tillgång till seminarier, en kunskapsbank och ett relevant nätverk för erfarenhetsutbyte, med målet att tillsammans höja brandsäkerheten i svenska regioner.

Under våren 2025 fokuserar Kunskapsnätverk Brand på temat ”Tydlighet i kris: att skapa en organisation redo för det oväntade”. Programmet består av fyra seminarier som utforskar hur vården kan stå stadigt även när det oväntade inträffar. Genom att dela erfarenheter och insikter strävar vi efter att förstå mer, lära av varandra och bygga en gemensam beredskap för det oförutsedda.

För mer information om nätverket och vårens program, besök Säker Vårdmiljös webbplats

KONTAKT:
Patrik Hammar, produktägare Peritum Säker Vårdmiljö
patrik.hammar@peritum.se
010-333 38 21

SÄKER VÅRDMILJÖ I samarbete med regionerna utvecklar vi tjänster som skapar handlingskraft och trygghet.
En del av Peritum AB.

Exit mobile version