Tanalys

Brandskyddet hos verksamheter kan påverkas av Covid-19

Många företag tvingas göra omställningar i sin verksamhet till följd av Covid-19, vilket i sin tur kan leda till nya risker gällande brand- och utrymningssäkerhet.

Om ett företag i en byggnad har tvingats stänga sina lokaler kan det påverka verksamheterna intill vad gäller till exempel utrymning och brandlarm.

– När sådant sker måste man försäkra sig om att utrymning, hela vägen ut i det fria, fortfarande fungerar som avsett, säger Marcus Örnroth, verksamhetsutvecklare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

I sådan lägen behöver företaget också förvissa sig om att brandlarmet fortfarande kan underhållas, kontrolleras samt hanteras om det skulle aktiveras, fortsätter Marcus Örnroth.

Nya rutiner för transport och förvaring av varor

Vid omställning av verksamheten kan det också innebära att företaget, eller företaget bredvid, får nya rutiner för transporter och varor. Det kan påverka både risk för brand och möjligheten att utrymma.

– Då är det viktigt att återigen kontrollera att utrymningsvägar fungerar och att brandlarmet är anpassat till förändringen, säger Marcus Örnroth.

Även vid förändringar som innebär nya arbetsuppgifter eller ny personal i lokalerna, är det viktigt med kunskap om aktuella rutiner kring hur man ska agera vid brand och utrymning.  Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att alla känner till utrymningsrutiner och att kontrollera så att utrymningsvägarna fungerar utan nycklar eller verktyg.

Kontroll av tomma arbetsplatser

När alla sköter jobbet hemifrån finns ingen personal som kan upptäcka varken brister eller bränder.

– När arbetsplatsen är tom på personal är även den mänskliga brandvarnaren borta, säger Marcus Örnroth.

Här är Räddningstjänsten Storgöteborgs råd då arbetsplatsen är tömd:

För mer information kontakta:
Marcus Örnroth

031-335 29 03

Exit mobile version