Capitainer, ett ledande svenskt MedTech-bolag specialiserat på egenprovtagningslösningar, spelar en nyckelroll i det internationella AIR-projektet (Artificial Intelligence Radiology) som syftar till att förbättra diagnostik och övervakning av lungsjukdomar. Genom Capitainers innovativa teknik kan patienter enkelt ta blodprov i hemmet och skicka dessa för laboratorieanalys, vilket ökar vårdtillgängligheten för de som har svårt att nå traditionella vårdinrättningar.
AIR-projektet leds av Högskolan i Halmstad och samlar aktörer från hälso- och sjukvården i Sverige och Brasilien, inklusive InRad, radiologiska institutet i Brasilien, Philips Healthcare och CERTI-stiftelsen vid EMBRAPII. Projektet strävar efter att skapa en modell för mer rättvis och tillgänglig vård globalt, genom att kombinera AI-baserad bildanalys och laboratoriediagnostik genom egenprovtagning.
Projektets två huvudområden är att utveckla en AI-baserad algoritm för att analysera datortomografibilder (CT) och att underlätta blodprovstagning för patienter med begränsad tillgång till vård. Inom ramen för detta utvecklas analyser för blodmarkörer som används inom lungdiagnostik baserat på Capitainers egenprovtagningsteknik, vilket gör det möjligt för patienter att ta blodprov i hemmet och skicka det till laboratorier för analys.
Algoritmen ger radiologer ett effektivt verktyg för att följa sjukdomsförlopp över tid och anpassa vården efter patientens behov. Genom AI kan bedömningarna standardiseras, vilket minskar den subjektivitet som ofta förekommer när radiologer tolkar bilder. Detta möjliggör en mer exakt och tillförlitlig uppföljning av patientens tillstånd. Capitainers teknik kompletterar bildanalysen genom att tillföra biomarkördata från blodprover, vilket kan ge en mer omfattande och noggrann diagnos och uppföljning.
”Detta är ett spännande projekt som verkligen visar Capitainers förmåga att bidra till innovativa vårdlösningar med global räckvidd. Genom vår egenprovtagningsteknik kan vi stödja utvecklingen av en mer tillgänglig och jämlik vård, som når fler patienter och gör avancerad diagnostik möjlig oavsett var patienterna befinner sig. Att kombinera vår teknik med AI-baserad bildanalys kan ge vårdpersonal ett mer heltäckande underlag för att följa och behandla sjukdomsförlopp över tid, vilket har potential att förbättra både vårdprecision och behandlingsutfall”, säger Anna Ohlander, FoU-chef på Capitainer.
”Genom att föra samman AI-baserad bildanalys med Capitainers egenprovtagningsteknik öppnar vi upp för att skapa en ny standard för hur vi övervakar och hanterar lungsjukdomar. Denna samverkan gör det möjligt för vårdpersonal att få en mer objektiv och detaljerad bild av patientens tillstånd över tid, vilket inte bara förbättrar diagnostiken utan också kan ge ett mer tillförlitligt underlag för behandling och uppföljning”, säger Fábio Gama, docent i vårdinnovation vid Högskolan i Halmstad.
Projektet finansieras av EMBRAPII, en brasiliansk forskningsinstitution, och den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
För mer information, vänligen kontakta:
Christopher Aulin, VD
Tfn: +46 708 977 577
E-post: christopher.aulin@capitainer.com
Om Capitainer
Capitainer AB, ett svenskt MedTech-bolag grundat 2016, utvecklar och säljer patientcentrerade lösningar för egenprovtagning av blod, plasma och urin. Capitainer utvecklar unika tekniker för att samla upp och torka exakta volymer vätska på lättanvända provtagningskort. Dessa kort kan skickas med vanlig post till laboratorier, utan krav på kyltransport eller specialförpackning. Precisionen och exaktheten i Capitainers produkter är marknadens bästa och likvärdiga med etablerade pipetteringsmetoder. Produkterna är tillämpbara inom flera marknadssegment, inklusive men inte begränsat till, kliniska biomarkörer, terapeutisk läkemedelsmonitorering, genomik, testning av drogmissbruk och doping samt forskning och utveckling och kliniska studier.
Taggar: