Tanalys

CES 2023: Bosch presenterar morgondagens högteknologiska sensorer

Las Vegas: Under teknikmässan CES visar Bosch upp flera nyheter inom det snabbt växande området sensorer. En av dem, Bosch RideCare, vann även priset för årets innovation.

Sensorer räddar liv och banar väg för modern teknologi

– Sensorer förbättrar livskvaliteten och minskar miljöavtrycket, säger Tanja Rückert, ledamot i koncernledningen, Robert Bosch GmbH.

Sensorer är hjärtat i modern teknik och ryggraden i den uppkopplade världen. De gör fordon säkrare, räddar liv varje dag och hjälper till att skydda både miljön och människors hälsa. Det gör dem till en avgörande teknisk bas för Bosch samtliga affärsområden. Bosch är sedan många år pionjär och marknadsledare inom mikroelektromekaniska sensorer – en av marknadens mest använda sensortyper.

Bosch sensorbaserade innovationer ökar trafiksäkerhet

Under CES 2023 presenterar Bosch flera nya sensorbaserade innovationer för mobilitet – inklusive RideCare lösningen, som vann en Best of Innovation Award från branschorganisationen CTA.

RideCare-uppföljaren spelar en avgörande roll för att förbättra säkerheten i ett uppkopplat och automatiserat fordon. Hård- och mjukvarulösningen består av en kamera, en trådlös SOS-knapp och molnbaserade datatjänster. Föraren kan sedan kontakta Bosch-partners dygnet runt om en olycka eller annan farlig situation skulle inträffa.

Kvantsensorer med potential – 1 000 gånger mer exakta mätningar

Bosch fortsätter leva upp till sin pionjärroll inom nya sensorfält: kvantsensorer är ett av de snabbast växande områdena och kan snart möjliggöra mätningar som är 1 000 gånger mer exakta än dagens MEMS-sensorer.

Ett användningsområde är att göra diagnoser av neurologiska sjukdomar enklare och mer exakta. Bosch grundade 2022 en startup för att driva kommersialiseringen och utveckla marknaden för kvantsensorer.

– Enbart de kommande tre åren avser vi att investera tio miljarder euro i Boschs digitala transformation. Vår nuvarande arbetsstyrka på 40 000 mjukvaruingenjörer kommer också att växa, säger Rückert.

Bosch: fortsatt ledande inom MEMS-sensorer

Sensorer finns överallt. De låter bilar, elcyklar, smartphones, aktivitetsarmband och hörlurar känna av sin miljö. Bosch har producerat mer än 18 miljarder MEMS-sensorer. Idag finns det i snitt 22 av dem i varje bil. Enligt Yole Group är man den främsta tillverkaren av MEMS-sensorer och 2027 förväntas den globala efterfrågan växa från 33,5 miljarder till cirka 49 miljarder enheter per år.

– Vi startade produktionen av MEMS-sensorer 1995. Under de senaste fem åren har vi producerat lika många sensorer som sammantaget innan, säger Tanja Rückert.

Bosch förväntar sig en betydande ökning av produktionssiffrorna de kommande åren. Rückert betonar att företaget ska förbli marknadsledande och utöka sin position. För att möta den växande efterfrågan investerar Bosch kraftigt i sina waferfabriker i Dresden och Reutlingen. Sammantaget planerar företaget att investera tre miljarder euro i sin halvledarverksamhet, och därmed även i sensorutveckling och tillverkning, fram till 2027.

För mer information och pressmaterial: 

https://www.bosch-presse.de/pressportal/de/en/ces-2023-bosch-sensors-making-peoples-lives-safer-and-more-convenient-250240.html

Lotta Törnberg
Head of Corporate Communications Nordic
+46 70 420-1644
Lotta.Toernberg@se.bosch.com

Bosch-koncernen är en ledande internationell leverantör av teknologi och tjänster, med omkring 402 600 medarbetare globalt (per 31 december 2021). Företaget omsatte 78,7 miljarder Euro under 2021. Verksamheten är indelad i fyra affärsområden: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods och Energy and Building Technology. Som ett ledande företag inom IoT erbjuder Bosch innovativa lösningar för smarta hem, Industri 4.0 och uppkopplad mobilitet. Bosch har en vision om hållbar, säker och spännande mobilitet. Företaget drar nytta av sin expertis inom sensorteknologi, mjukvara och tjänster, såväl som sitt eget IoT-moln, för att erbjuda kunder uppkopplade lösningar, från olika domäner, men från en och samma källa. 

Bosch-koncernens strategiska mål är att göra livet enklare med produkter och lösningar som antigen innehåller artificiell intelligens (AI) eller har utvecklats eller tillverkats med dess hjälp. Bosch höjer människors livskvalité över hela världen, med produkter och lösningar som är både innovativa och intresseväckande. Kort sagt, Bosch skapar teknologi som är ”Invented for life”. 

Bosch-koncernen består av Robert Bosch GmbH med dess cirka 440 dotterbolag och lokala företag i omkring 60 länder. Medräknat partners för service och försäljning omfattar Boschs globala produktions-, utvecklings- och försäljningsnätverk i stort sett alla världens länder. Med sina mer än 400 platser över hela världen har Bosch-koncernen varit koldioxidneutral sedan första kvartalet 2020.

Grunden för företagets fortsatta tillväxt är dess innovativa styrka. Bosch har runt 76 100 medarbetare inom forskning och utveckling på 128 platser runt om i världen och cirka 38 000 mjukvaruutvecklare. 

————————————————————————————————————

Företaget grundades 1886 i Stuttgart av Robert Bosch (1861–1942) som “Verkstad för finmekanik och elektroteknik”. Den speciella ägarstrukturen i Robert Bosch GmbH säkerställer den entreprenöriella friheten i Bosch-koncernen och gör det möjligt för företaget att planera långsiktigt samt att göra tunga investeringar med sikte på framtiden. 94 procent av aktiekapitalet i Robert Bosch GmbH ägs av Robert Bosch Stiftung GmbH, en välgörenhetsstiftelse. De resterande aktierna ägs av familjen Bosch, genom ett familjeägt företag, och av Robert Bosch GmbH. Majoriteten av rösterna har Robert Bosch Industrietreuhand KG, en industristiftelse som utövar aktieägarnas rättigheter.

Ytterligare information finns online på www.bosch.se , www.bosch.com , www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com och https://twitter.com/BoschPress

Taggar:

Exit mobile version