Tanalys

Copernicus: Modern informationsinhämtning avgörande för att bekämpa klimatförändringarna

Copernicus Climate Change Service (C3S) och Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), utförda av det EU finansierade Europeiska centret för medellånga väderprognoser på uppdrag av Europeiska kommissionen, spelar en central roll i övervakningen och rapporteringen om viktiga globala klimat- och atmosfärsindikatorer. De omfattande analyserna och dataunderlagen ger insikter om planetens föränderliga tillstånd, vilket ligger till grund för ett välgrundat beslutsfattande.

I samband med COP29 och Earth Information Day 2024 uppmanar C3S och CAMS fler beslutsfattare, forskare och medborgare att ta del av Copernicusdata. Materialet visar hela kontexten och understryker det akuta behovet av omedelbara och kraftfulla klimatåtgärder. Den konsekventa rapporteringen lyfter inte bara fram bevis på vårt föränderliga klimat utan ger också möjligheten att vidta effektiva åtgärder för att trygga framtiden.

Det är praktiskt taget säkert att 2024 kommer att bli det varmaste uppmätta året och överträffar därmed förra årets rekord. Dessa årliga mätningar är med stor marginal bara de senaste kapitlen i en längre trend som fångas upp av ERA5-datasetet: den globala medeltemperaturen stiger stadigt. Fysiken är tydlig när det gäller påverkan av mänsklig aktivitet i uppvärmningstrenden. Den kraftiga ökningen av växthusgaser sedan början av den industriella revolutionen har utlöst aldrig tidigare skådade förändringar i jordens system, vilket driver mänskligheten och vår miljö till en okänd framtid.

De data som tas fram av C3S och CAMS har potential att avsevärt medverka till begränsnings- och anpassningsåtgärder, såsom de som för närvarande diskuteras vid COP29 i Baku. Copernicusdata kan till exempel hjälpa till att bedöma sol- och vindintensitet för att optimera produktionen av förnybar energi. Den kan också användas till att projicera hur viktiga klimatindikatorer kommer att se ut i framtiden under olika klimatförändringsscenarier. Detta möjliggör bättre planering och investeringar i begränsningsstrategier.

Dessa data (Climate Data Store och Atmosphere Data Store) är tillgängliga gratis och är en värdefulla för alla i världen som genomför klimatanpassnings- och begränsningsinsatser.

Carlo Buontempo, C3S Director, kommenterar:Det är nu så gott som säkert att 2024 blir det första kalenderåret över 1,5-gradersgränsen. Den obevekliga ökningen av koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har definitivt spelat en nyckelroll i denna uppvärmning. När världens ledare samlas till COP29 hoppas vi att de kan basera sina beslut på dessa starka observationsbevis. Att snabbt lära sig hur man bäst använder insikterna från den enorma mängd vetenskapliga data, information och kunskap vi redan har om klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar. Samtidigt måste de vetenskapliga framstegen fortsätta och med det stödet till observationsinsatserna, som inkluderar global klimatanalys, av vilken en ny generation kommer att börja produceras i början av nästa år.

Data om utsläpp och koncentrationer av växthusgaser ger viktiga insikter om källorna till och trenderna för föroreningar som bidrar till den globala uppvärmningen. Denna information från CAMS stöder riktade strategier för att minska utsläppen och hjälper till att följa upp effektiviteten i den genomförda klimatpolitiken.

Laurence Rouil, CAMS Director, kommenterar: – Vi måste fortsätta att arbeta med att förbättra vår förståelse för de faktiska utsläppen av växthusgaser och hur de påverkar de globala systemen. Vi har fantastiska möjligheter att ge kritiska insikter om utsläppskällor och trender i koncentrationer tack vare jord- och in-situ-observationer, som vi assimilerar i modelleringssystem för att utarbeta relevant och omfattande information. Detta är huvudsyftet med CO2 Monitoring and Verification Support (CO2MVS), som vi för närvarande utvecklar för att stödja genomförandet av europeiska och internationella avtal om växthusgaser. Det enda sättet att stoppa upptrappade klimatförändringar innebär starka globala åtaganden och utveckling av effektivare strategier för att minska utsläpp och koncentrationer av skadliga gaser i atmosfären, särskilt metan och CO2.

Laurence Rouil kommer att vara tillgänglig för att delta i medieförfrågningar i Baku från söndag den 10:e november till lördag den16:e; Carlo Buontempo kommer att vara tillgänglig för virtuella intervjuer. För ett fullständigt schema över sessioner som deltog i COP29, här.

Nedan hittar du de mest relevanta övervakningsverktygen för klimat- och atmosfärsindikatorer i C3S och CAMS:

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning finns här.

Mer information om den aktuella referensperioden finns på här

Om Copernicus och ECMWF
Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland. 

 
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb http://atmosphere.copernicus.eu/ 
Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/ 
Mer information om Copernicus: 
www.copernicus.eu 
ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/

Twitter: 
@CopernicusECMWF 
@CopernicusEU 
@ECMWF

LinkedIn

Mediekontakt
Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523

Taggar:

Exit mobile version