![](https://mb.cision.com/Public/71/4102746/a81233994755e4d9_800x800ar.jpg)
Ämnet sulforafan från broccoligroddar kan kopplas till bättre blodsockernivåer vid prediabetes som föregår diabetes typ 2. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Hos vissa påverkades blodsockret extra mycket vid intag av broccoliämnet.
Forskare vid Göteborgs universitet har tidigare identifierat sulforafan som en antidiabetisk substans vid diabetes typ 2. En patientstudie 2017 påvisade signifikant lägre blodsocker efter höga intag av sulforafan från extrakt av broccoligroddar, hos personer som utvecklat diabetes.
I den nu aktuella studien, publicerad i Nature Microbiology, har professor Anders Rosengren med kollegor i stället fokuserat på prediabetes. Tillståndet är ett förstadium till diabetes typ 2 med långsamt stigande blodsocker på grund av försämrad insulinproduktion.
I studien inkluderades 89 personer med förhöjt fasteblodsocker, ett tecken på prediabetes. Övriga kriterier var att deltagarna skulle ha övervikt eller fetma och vara 35-75 år gamla.
Deltagarna lottades till att få preparat med sulforafan alternativt placebo under tolv veckor. Varken deltagare eller studiepersonal visste vem som fick vad. Antalet deltagare som fullföljde alla steg i studien var 74.
Fasteblodsockret sjönk
Resultaten visar att de som åt preparatet med sulforafan fick större genomsnittlig sänkning av fasteblodsockret än de som fick placebo. Skillnaden mellan de två grupperna i studien var signifikant.
Ännu större skillnad framkom vid analyser av kliniska undergrupper. Gruppen med störst förbättring efter intag av sulforafan hade tidiga tecken på mild åldersrelaterad diabetes, i sammanhanget relativt lågt BMI samt låg insulinresistens, låg förekomst av fettleversjukdom och låg insulinutsöndring.
I ett tredje steg studerades tarmbakterier, i samarbete med professor Fredrik Bäckhed vid Göteborgs universitet, och det visade sig finnas en tarmbakterie som samverkar med sulforafan och kunde kopplas till ytterligare förbättrad effekt av broccoliämnet.
I mätetal var skillnaderna i fasteblodsocker 0,2 millimol per liter mellan alla som åt sulforafan jämfört med placebogruppen, följt av 0,4 i den aktuella kliniska undergruppen och 0,7 hos dem som både tillhörde den kliniska undergruppen och hade tarmbakterien.
Möjlig precisionsbehandling
Förekomsten av prediabetes i Sverige bedöms vara uppemot tio procent och det saknas i dag en tydlig struktur för behandling. Tillståndet förblir ofta oupptäckt samtidigt som tidig upptäckt ökar möjligheterna att inte utveckla diabetes typ 2. Anders Rosengren betonar vikten av tidiga och individanpassade insatser för att hejda sjukdomen.
– Behandlingen av prediabetes är i dag eftersatt och de nya fynden öppnar upp en möjlighet till precisionsbehandling med sulforafan från broccoli som functional food. Grunden för all behandling vid prediabetes är dock livsstilsfaktorer som motion, hälsosam mat och viktminskning, säger han.
– Resultaten i studien visar också på en allmän modell för hur patofysiologin och tarmfloran samverkar och påverkar behandlingssvar som kan ha bredare implikationer, avslutar Anders Rosengren.
Studie: Sulforaphane reduces fasting blood glucose in a randomized trial in prediabetes with differential effect based on pathophysiology and microbiome composition, https://doi.org/10.1038/s41564-025-01932-w
Expertkontakt: Anders Rosengren, professor i molekylär medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel. 0705 31 67 04, anders.rosengren@gu.se
Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Pressbild: Anders Rosengren (foto: Johan Wingborg)
Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin