Nyheter – 23 oktober 2024
Cyberattacker får mest uppmärksamhet när de slår mot företag och myndigheter. Men enskilda människor är också väldigt utsatta, samtidigt som de ofta saknar verktyg för att skydda sig. Inför cybersäkerhetsmånaden har Palo Alto Networks tagit fram en guide för konsumenter med praktiska råd för en säker digital vardag.
En cyberattack kan få allvarliga följder både för samhället, företag och för enskilda människor. Det är förstås ett samhällsproblem som måste lösas på samhällsnivå. Men som privatperson kan du också göra mycket för att försvara dig själv. Genom att skaffa sig goda vanor kring säkerheten kan man kraftigt minska risken för att drabbas.
– Även om vi vet hur vanligt det är med cyberattacker och bedrägerier på nätet tror jag det fortfarande finns en utbredd känsla av att ”det kommer inte att drabba mig”. Men ett gott säkerhetsmedvetande behövs även utanför jobbet, säger Åsa Edner, Sverigechef på cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks.
En bra början är att ta hjälp av tvåfaktorsautentisering för alla dina konton och enheter där möjligheten finns – bara ett enkelt lösenord ger ett dåligt skydd. Andra tydliga råd är att noga kolla att du ansluter dig till rätt nätverk och att se kritiskt på meddelanden från tveksamma avsändare.
– Svara inte för snabbt på mejl eller SMS och kom ihåg att en sund misstänksamhet ofta är det bästa skyddet, säger Åsa Edner.
Det är främst smarta mobiler och datorer som är utsatta för cyberattacker, men vi skaffar allt fler enheter som också är sårbara, till exempel smarta klockor och uppkopplade system i bilen. För att skydda dessa är det viktigaste att du har de senaste uppdateringarna installerade.
Nya cyberhot ute i samhället
Många är redan väl medvetna om risker som nätfiske där bedragare vill lura oss att klicka på lockande men farliga länkar, eller fylla i känsliga uppgifter. Vi har lärt oss att känna igen många misstänkta meddelanden och kan enkelt ignorera dem. Men det finns också mindre kända metoder som lätt passerar obemärkta. Här är några exempel.
Falskt nätverk
En ”ond tvillingattack” är när angriparen sätter upp ett falskt Wifi-nätverk i offentlig miljö – på restauranger, flygplatser eller gallerior. Nätet har ett namn som får det att se ut som en ”officiell” tjänst som erbjuds på platsen, vilket kan lura användare att ansluta sig dit. Angriparen kan då avlyssna trafiken för att komma över känslig information som lösenord, mejl och betalkortsuppgifter.
Så kan du skydda dig:
- Undvik att koppla upp dig mot okända nätverk
- Använd en VPN-tjänst (virtuellt privat nätverk) som krypterar datatrafiken.
- Se till att Wifi-inställningarna på din enhet gör att du måste godkänna anslutning till ett nytt nätverk.
- Använd mobildata i stället för Wifi. För att exempelvis göra bankaffärer i mobilen är det säkrare att gå direkt via mobilnätet än att använda ett gästnät eller liknande.
Juice jacking
Juice jacking är en taktik där angriparen tar över mobila enheter på laddstationer, exempelvis på flygplatser eller kaféer. När användaren ansluter sig till laddningsstationen kan skadlig programvara installeras eller personligt data tankas upp.
Så kan du skydda dig:
- Ha med en egen laddare eller använd en powerbank om du behöver fylla på batteriet.
- Undvik att ansluta till okända eller opålitliga USB-kontakter.
- Använd datablockerare – en speciell USB-kontakt som bara medger laddning.
Kryptokapning
Kryptokapning innebär att hackare kapar datorer och installerar program för att utvinna kryptovaluta. En rapport från SonicWall visar att brottsaktiviteten med kryptokapningar fortsätter öka. Det är svårt att direkt upptäcka om du är utsatt för kryptokapning, men sådan aktivitet kan leda till högre elkostnader, sämre prestanda och risker för skador på utrustningen.
Så kan du skydda dig:
- Använd antivirusprogram
- Se till att system och applikationer är uppdaterade
- Kör testprogram som kan upptäcka oväntade prestandaproblem eller överdriven resursanvändning.
Sårbara personliga enheter
Cyberhoten riktas inte bara mot våra datorer och mobiler. Dagens hackare kan också angripa en rad digitala hjälpmedel som vi använder till vardags:
- Smarta apparater: I dag kan hackare sikta in sig på saker som kylskåp, kaffemaskiner, trådlösa högtalare och andra uppkopplade enheter och utnyttja dessa som ingång för attacker mot större och viktigare system.
- Bärbara enheter: Träningsklockor, hälsoarmband och liknande enheter kan avslöja personlig information och hälsodata, vilket kan få konsekvenser för både företag och enskilda.
- Infotainmentsystem: Moderna bilar med uppkopplade infotainmentsystem kan också bli måltavlor för hackare. Risken finns att de stjäl personuppgifter, kan spåra bilens plats eller störa systemets funktioner.
Så kan du skydda dig:
- Uppdatera programvaran i smarta apparater och bilen regelbundet.
- Använd dig av de inbyggda säkerhetsfunktioner som finns i varje enhet.
- Anpassa inställningarna för alla enheter och tillhörande appar så att du bara delar med dig av den data som du önskar.
- Var försiktig med att ansluta okända enheter till din bil.
Mediakontakt
Fredrik Pallin, fredrik@digitalpr.dk, 0708-114 115
Om Palo Alto Networks
Palo Alto Networks är världsledande inom cybersäkerhet. Vi driver innovation för att ligga steget före alla hotaktörer och skapar trygghet för kunderna när de byter till ny teknologi. Vi levererar nästa generations cybersäkerhet till tusentals kunder i alla sektorer, över hela världen. Våra plattformar och tjänster för cybersäkerhet kompletteras av branschledande hotbildsanalys och förstärks med långt driven automation. Vårt uppdrag är att göra varje dag lite mer säker än gårdagen. Det är vad som gör Palo Alto Networks till förstavalet som partner för cybersäkerhet.
Mer information finns på www.paloaltonetworks.com.