Connect with us

Marknadsnyheter

Delmos lanserar nytt verktyg för att bryta segregationen

Published

on

Hur mycket skiljer sig inkomsterna åt mellan olika områden i din kommun? Var är flest barn inskrivna i förskolan? Hur skiljer sig utbildningsnivån mellan stadsdelar? Och hur hänger det ihop med segregationens utveckling? Nu lanserar Delmos Segregationsbarometern, ett unikt verktyg som genom att svara på bland annat dessa frågor hjälper aktörer till mer effektiva insatser för att minska och motverka segregation.

– Delmos har nyligen visat i en rapport att segregationen i Sverige har ökat kraftigt sedan 1990-talet. Men segregationen går att bryta! Vi har nu skapat ett unikt verktyg för exempelvis kommuner så att de kan arbeta mer effektivt mot segregation, säger Anders Kessling, direktör för Delegationen mot segregation.

Segregationsbarometern är ett digitalt statistikverktyg som gör det möjligt att på ett nytt sätt mäta och följa upp den socioekonomiska segregationen och dess utveckling både inom olika samhällsområden och på olika geografiska nivåer, till exempel områden inom en kommun eller inom en region. Och det här kan leda till mer verkningsfulla insatser mot segregation:

– Genom att arbeta med mätning och uppföljning kan aktörerna få en gemensam bild av läget, och få upp ögonen för vilken typ av frågor det finns störst behov att arbeta vidare med för att minska och motverka segregation. Deras insatser blir mer träffsäkra, då de baseras på kunskap och statistik, säger Anders Kessling.

Kunskapsplattform som alla kan använda

Tidigare erfarenheter visar hur viktigt det är att arbeta kunskapsbaserat för att bryta segregationen. Segregationsbarometern är ett verktyg som alla aktörer kan använda för att ta fram kunskap, oavsett den egna organisationens resurser och förutsättningar. 

– Många mindre kommuner och organisationer har kanske inte råd eller möjlighet att skapa egna system för att mäta och följa segregationen. Genom Segregationsbarometern får de nya möjligheter att kartlägga utvecklingen i just deras geografiska område, säger Anders Kessling och fortsätter:

– Det finns idag så stora skillnader i förutsättningar mellan områden att det finns anledning att utgå från att platsen har betydelse för människors livschanser. Samtidigt underskattas platsens betydelse alltför ofta. Med Segregationsbarometern har vi skapat en plattform för att undersöka skillnader mellan områden och visa platsens betydelse för människors förutsättningar, säger Anders Kessling.

Gemensam grund ger bättre förutsättningar för samverkan

Segregationsbarometern innebär att alla aktörer får tillgång till dels ett gemensamt kunskapsunderlag, dels gemensamma begrepp att utgå från. Verktyget innehåller bland annat Områdestyper, som är ett helt nytt mått som belyser hela Sveriges socioekonomiska förutsättningar. Måttet innebär att det nu, för första gången, finns en rikstäckande och vedertagen definition av områden med socioekonomiska utmaningar och andra områden.

– Att ha en gemensam grund att utgå ifrån ger också större möjligheter till samverkan mellan olika aktörer. Segregation är en komplex fråga och det som behövs för att få till en varaktig förändring är just mer samordning och samverkan, säger Anders Kessling.

För mer information:

För mer information kontakta pressansvarig Anneli Tillberg på mejl: press@delmos.se eller telefon: 010-140 77 10.

 

Tre tips på vad du kan använda verktyget till:

  • Jämföra olika mindre områden inom en kommun för att kartlägga likheter och skillnader inom en kommun. Detta är viktigt eftersom det är inom en kommun som det är relevant att göra jämförelser, för att se socioekonomiska skillnader.

  • Följa utvecklingen inom exempelvis indikatorer som utbildningsnivå eller andel barn inskrivna i förskolan. Detta är viktigt eftersom det ger en fördjupad kunskap om vilket håll utvecklingen är på väg åt, och utifrån detta vilka insatser som kan behöva sättas in.

  • Ta fram kunskapsunderlag i form av statistik, som därefter kan kompletteras med exempelvis lokalkännedom, dialoger med boende eller andra undersökningar. Detta är viktigt eftersom statistik är en viktig del i kunskapen, men inte ensam kan ge hela bilden.

Ett verktyg för att mäta och följa segregation:

  • Segregationsbarometern riktar sig bland annat till tjänstepersoner och beslutsfattare inom kommun, region och myndighet men också andra aktörer som arbetar mot segregation, som civilsamhällesorganisationer. Även journalister kan använda verktyget för att följa upp segregation inom sina bevakningsområden.

  • Verktyget innehåller 19 indikatorer inom statistikområden som arbete, bostad, utbildning, demokrati och hälsa, däribland ”disponibel inkomst” och ”andel inskrivna barn i förskolan”.

  • Indikatorerna kan brytas ner på bakgrundsvariabler som kön, inrikes/utrikes född samt ålder. De kan även brytas ner på många olika geografiska nivåer: nationell nivå, länsnivå, kommunnivå, RegSO (regionala statistikområden) och DeSO (demografiska statistikområden).

  • Områdestyperna i Segregationsbarometern är ett nytt mått, som Delmos och SCB tagit fram tillsammans. Områdestyperna är en definition på områden utifrån deras socioekonomiska förutsättningar. Totalt finns det fem områdestyper. Läs mer om måtten i Segregationsbarometern.

  • I somras publicerade Delmos en rapport som bland annat visade att mer än hälften av Sveriges kommuner har områden med socioekonomiska utmaningar. Läs mer om rapporten.

  • Besök Segregationsbarometern på segregationsbarometern.delmos.se 

  • Läs mer om hur Delmos har utvecklat Segregationsbarometern.

 

Om Delegationen mot segregation

Delegationen mot segregation har till uppgift att bygga och sprida kunskap, främja samverkan och ge ekonomiskt stöd, så att insatserna mot segregation får bättre effekt. Det långsiktiga målet är att motverka strukturella orsaker till segregation och därmed förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar. www.delmos.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enorama Pharma AB (publ) senarelägger årsstämma till den 5 juni 2024

Published

on

By

Styrelsen i Enorama Pharma AB (publ) har beslutat att senarelägga årsstämman för 2024 från den 22 maj 2024 till den 5 juni 2024. Närmare information om årsstämman kommer att offentliggöras i samband med kallelse till årsstämman.

Beslutet påverkar inte den finansiella kalendern i övrigt.

KONTAKT

Enorama Pharma AB (publ)

Bengt Jönsson, styrelseordförande

info@enorama.se

Västra Varvsgatan 19, 211 77, Malmö

www.enorama.se

Enorama Pharma är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ): +46 (0)73 856 42 65, certifiedadviser@carnegie.se

OM ENORAMA PHARMA

Enorama Pharmas mål är att bli en ledande global leverantör av konsumentvänliga nikotinersättningsprodukter. Affärsidén är att utveckla och sälja såväl medicinska tuggummin som icke-medicinska, tobaksfria nikotinprodukter och erbjuda dessa både som Private Label och under egna varumärken. För mer information, besök www.enorama.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

K-Fastigheter presenterar delårsrapport för januari – mars 2024

Published

on

By

K-Fast Holding AB (”K-Fastigheter”) publicerar sin delårsrapport för första kvartalet 2024 den 25 april 2024, klockan 09.00. Rapporten presenteras via en inspelad audiocast klockan 10.00 samma dag.

Jacob Karlsson, VD, och Martin Larsson, CFO, presenterar resultatet och verksamheten. Presentationsmaterialet (bilder och ljud) kommer finnas tillgängligt på www.k-fastigheter.com/for-investerare/presentation

Presentationen hålls på svenska med presentationsmaterial på svenska och engelska. Frågor kan ställas skriftligen via mejl till ir@k-fastigheter.se, svar sammanställs löpande under dagen och publiceras på www.k-fastigheter.com

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Johan Hammarqvist, IR- och Kommunikationschef
e-post: johan.hammarqvist@k-fastigheter.se, telefon: 010-167 60 99

K-Fastigheter är mer än ett fastighetsbolag. Genom en integrerad process bygger vi vår verksamhet i de fyra affärsområdena projektutveckling, prefab, bygg och förvaltning. Vår prefabverksamhet drivs i dotterbolaget K-Prefab som också säljer på den externa marknaden. För att öka kostnadseffektiviteten och korta byggtiderna har K-Fastigheter valt att arbeta med tre egenutvecklade koncepthus som uppförs för egen förvaltning. K-Fastigheter erbjuder nära 4 900 bostäder från Köpenhamn i söder till Gävle i norr och utvärderar löpande nya marknader. Som hyresvärd strävar vi efter att skapa attraktiva hem med hög trivselfaktor. Koncernens fastighetsbestånd har ett bokfört värde om 14,9 miljarder kronor. Årligt hyresvärde i färdigställt bestånd uppgår till 661 miljoner kronor. Sedan november 2019 handlas bolagets B-aktier på Nasdaq Stockholm (kortnamn: KFAST B). Läs mer på k-fastigheter.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kallelse till årsstämma i PixelFox AB (Publ)

Published

on

By

Aktieägarna i PixelFox AB (Publ), org.nr. 559134-5813, kallas härmed till årsstämma den 24 maj 2024 kl. 09:00 på Strandvägen 7a, 114 56 Stockholm

Aktieägare som vill delta på stämman ska dels vara upptagen i utskrift av aktieboken avseende förhållandena den 16 maj 2024 och anmäla sig till bolaget senast den 16 maj 2024 skriftligen till BOX 5276, 102 46 Stockholm eller via e-post till ir@wearepixelfox.com. Anmälan ska innehålla namn, person- eller organisationsnummer, adress, telefonnummer, antal aktier som företräds samt eventuella ombud och biträden som ska delta. Ombud samt företrädare för juridiska personer ombeds att i god tid före bolagsstämman till bolaget inge fullmakt i original, registreringsbevis och andra behörighetshandlingar.

Aktieägare vars aktier är förvaltarregistrerade i en banks eller annan förvaltares namn måste, förutom att anmäla sitt deltagande till Bolaget, registrera aktierna i sitt eget namn så att aktieägaren är registrerad i aktieboken per den 16 maj 2024. Sådan registrering kan vara tillfällig (s.k. rösträttsregistrering) och begäran om sådan registrering ska göras till förvaltaren i enlighet med förvaltarens rutiner i sådan tid i förväg som förvaltaren bestämmer. Rösträttsregistreringar som verkställts senast måndagen den 16 maj 2024 kommer att beaktas av Euroclear Sweden AB vid upprättandet av aktieboken.

Förslag till dagordning:

  1. Val av ordförande och protokollförare vid stämman.
  2. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  3. Val av en eller två justeringsmän.
  4. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.
  5. Framläggande och godkännande av dagordningen.
  6. Framläggande av årsredovisningen och revisionsberättelsen samt koncernredovisningen och koncernrevisionsberättelsen för 2023.
  7. Beslut
    1. om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt i förekommande fall koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen.
    2. om dispositioner beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen.
    3. om ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören.
  8. Fastställande av antalet styrelseledamöter, revisorer, styrelsesuppleanter och revisorssuppleanter.
  9. Fastställande av arvoden åt styrelsen och revisor.
  10. Val av styrelse och revisor.
  11. Beslut om bemyndigande.
  12. Stämmans avslutande.

Förslag till beslut

Resultatdisposition (punkt 7b)
Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas samt att bolagets ansamlade resultat överförs i ny räkning.

Styrelse m.m. (punkterna 8-10)
Aktieägare i bolaget har meddelat att de föreslår att styrelsen ska bestå av tre ordinarie styrelseledamöter och ingen styrelsesuppleant samt att styrelsearvode ska utgå med ett 45 000 SEK till styrelseordförande och med 30 000 SEK till övriga ordinarie styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget. Förslag till styrelse kommer att presenteras senast i anslutning till årsstämman.

Vidare har styrelsen föreslagit att välja om Carlsson & Partners Revisionsbyrå AB till revisor, med Thomas Jönsson som huvudansvarig, och att arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Bemyndigande (punkt 13)
Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar bemyndiga styrelsen att längst intill nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, mot kontant betalning, apportegendom eller genom kvittning, besluta om nyemission av aktier, emission av teckningsoptioner och/eller konvertibler. Bemyndigandet får inte utnyttjas i större utsträckning än vad bolagsordningen medger.

Syftet med bemyndigande och skälen till att emissionsbeslut ska kunna fattas med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att möjliggöra för bolaget att emittera finansiella instrument som vederlag i samband med eventuella förvärv som bolaget kan komma att genomföra samt för att öka bolagets finansiella flexibilitet att finansiera den löpande verksamheten. Emissionskursen skall fastställas enligt de rådande marknadsförhållandena vid tidpunkten då aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler emitteras.

Övrigt
Årsredovisning, revisionsberättelse samt övriga och fullständiga förslag samt handlingar inför årsstämman kommer att framläggas på stämman och hålls tillgängliga hos bolaget samt på bolagets hemsida, www.wearepixelfox.com senast tre veckor innan stämman och sänds kostnadsfritt till de aktieägare som så önskar. Aktieägarna informeras om sin rätt att begära upplysningar vid stämman om förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen eller bedömning av bolagets ekonomiska situation.

Styrelsen, eller den styrelsen anvisar, föreslås medges rätten att vidta de mindre justeringar som kan behövas i samband med registrering av beslutspunkterna hos Bolagsverket.

Stockholm i april 2024
PixelFox AB (Publ)
Styrelsen

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.