Det är enkelt att vara efterklok, speciellt när det gäller ekonomiska beslut där effekterna syns direkt i plånboken. Men vad ångrar svenskarna mest? En ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo visar att de ekonomiska beslut flest svenskar ångrar är för litet buffertsparande, för låg kunskap om börsen och för sent intåg på bostadsmarknaden.
2024 går mot sitt slut och årsskiftet är en tid att reflektera, se tillbaka och blicka framåt. Ur ett ekonomiskt perspektiv har det gångna året innehållit betydligt fler ljusglimtar än både 2022 och 2023 med bekämpad inflation, sjunkande räntor och stigande börs. Inför 2025 har Demoskop undersökt vilka ekonomiska beslut som svenskarna ångrar mest, och Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, delar tips och råd för att slippa ekonomisk ånger nästa år.
– Hittills har 20-talet varit kantat av osäkerhet och stora ekonomiska utmaningar som gjort det svårt för många att spara. Nu ser konjunkturläget betydligt bättre ut. För alla de som slipper betala lika mycket för sina bolån är läget nu utmärkt att bygga upp bufferten och skapa motståndskraft nästa gång något oförutsett inträffar antingen på individ- eller samhällsnivå, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.
Demoskops siffror visar att ångerkänslorna skiljer sig beroende på så väl kön som ålder. Kvinnor ångrar att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert och att de inte lärt sig tillräckligt om börsen, män ångrar att de inte köpte bostad tidigare eller att de gjort en dålig affär.
Nyckeltal från undersökningen
- 30 procent av kvinnor ångrar att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert, motsvarande siffra för män är 25 procent.
- 23 procent av kvinnor ångrar att de inte lärt sig tillräckligt om börsen, motsvarande siffra för män är 17 procent.
- 16 procent av männen ångrar att de inte köpte bostad tidigare, motsvarande siffra för kvinnor är 10 procent.
Jämför man siffrorna mellan svenskar under 29 år och svenskar över 65 år är skillnaderna ännu större än mellan könen. Dubbelt så många unga (20%) ångrar en dålig affär jämfört med pensionärer (10%) och 4 av 10 (39%) unga ångrar att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert jämfört med 1 av 10 (11%) pensionärer.
– Kanske hör det ungdomen till att ta beslut som man ångrar, sådant som bleknar när man blir äldre. Sedan är jag glad att se att så många unga reflekterar över storleken på sitt sparande. Många unga har haft en tuff start på arbetslivet med pandemi, lågkonjunktur och hög ungdomsarbetslöshet. När det handlar om privatekonomi har unga mycket att lära av de äldre – som att alltid få ränta på sitt sparande, att den ekonomiska tryggheten ökar med tiden och att alltid ha ett regelbundet sparande, oavsett ålder, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.
Fakta: Fem nyårslöften för att slippa ekonomisk ånger
1. Prata om privatekonomi
Prata med vänner och bekanta om sparande, få tips och inspirera varandra. Är du i en relation, prata om hur ni kan se till att båda parter har möjlighet att spara.
2. Följ 70/20/10-regeln
När du har ett sparmål underlättar det om du har en regel att utgå från. Ett bra riktmärke är att lägga 70 procent av inkomsten på fasta utgifter och livsmedel, 20 procent på nöjen och 10 procent på sparande.
3. Automatisera och välj rätt sparform
Välj en sparform som passar ditt mål och ställ in automatiska överföringar varje månad. För ett kortsiktigt sparande är ett sparkonto med låg risk och hög ränta oftast det bästa alternativet, medan ett långsiktigt sparande kan gynnas av högre risk, så som fonder eller aktier.
Fakta: Ekonomiska beslut som svenskarna ångrar
- Att jag inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert (28%)
- Att jag inte lärt mig tillräckligt om börsen (20%)
- Att jag började pensionsspara för sent (19%)
- Att jag började månadsspara för sent (18%)
- Att jag inte köpte bostad tidigare (13%)
- Ett dåligt köp eller en dålig affär (13%)
- Att jag tagit på mig för stora konsumtionslån (6%)
- Annat (4%)
- Nej, har aldrig behövt ångra något av detta (31%)
- Vet ej (4%)
Om undersökningen: Demoskop genomförde i september 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2266 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi.
Vid frågor om undersökningen:
Åsa Fagerlund, sparexpert
E-post: asa.fagerlund@borgohypotek.se
Om Borgo: Borgo grundades 2018 och är ett fristående hypoteksbolag med målsättningen att erbjuda marknadsledande bolån via kreditförmedlare till svenska privatpersoner. Borgo erbjuder även sparkonton till privatpersoner och företag. Borgos bolån förmedlas via ICA Banken, Ikano Bank, Sparbanken Syd, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Borgo är kreditgivare och fattar alltid kreditbesluten.
Taggar: