Varje år den 15 oktober infaller Vita käppens dag. Den vita käppen är ett viktigt hjälpmedel för synskadade för att kunna orientera sig säkert och undvika hinder. Men bristen på synpedagoger gör att många inte får lära sig att använda käppen på rätt sätt. Även de smarta telefonerna äventyrar käppens funktion.
– Idag går många med näsan i telefonen och är inte uppmärksam på omgivningen, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.
Med en vit käpp kan en synskadad person känna sig för en meter framåt och en halv meter åt sidorna och på det sättet orientera sig i olika miljöer. Men det är inte bara att greppa en käpp och börja gå, för att den ska fylla sin funktion behöver man lära sig att använda den. Ansvaret för det ligger hos landets Syncentraler, men de saknar ofta rätt kompetens för att lära ut att gå med vit käpp.
– Tidigare fanns en egen utbildning i Sverige för att utbilda sig till synpedagog, men den togs bort och idag är det svårt att hitta kvalificerade synpedagoger. Eftersom den vita käppen är ett viktigt redskap för synskadades frihet så behöver en sådan utbildning inrättas igen, säger Niklas Mattsson.
Den vita käppen fyller inte bara en funktion för synskadade, utan fungerar också som en signal till omgivningen att det kommer en synskadad person och att hänsyn måste visas.
– Idag går dock många med näsan i sina smarta telefoner och uppmärksammar inte sin omgivning, vilket kan ställa till det för blinda och synskadade som är ute och går med vit käpp. Vi kan ju inte se er andra och kan både snubbla, krocka och ramla. Jag vet själv vilken frihet det kan innebära att få en käpp, men det kräver att omgivningen är uppmärksam och vet vad käppen betyder, säger Niklas Mattsson.
Vita käppens historia:
Äldre målningar visar att synskadade har använt käpp som hjälpmedel i tusentals år. Under 1500- och 1600-talen var käpparna ganska långa men från och med 1700-talet blev de kortare. Under första världskriget (1914–1918) började krigsskadade soldater i Frankrike använda vita käppar, vilket snart spred sig till England och USA. I 1930-talets USA fick blinda personer med vit käpp företräde i trafiken.
I Sverige introducerades den vita käppen på 1930-talet, och blev så småningom en symbol för blindhet över hela världen. I samband med ett möte med Europakommittén för De Blindas Världsråd år 1965 beslutade man att den vita käppen ska vara trafikskyddsmärke för blinda. Det tidigare trafikskyddsmärket, en gul armbindel med svarta prickar runtom, blev då inaktuellt. Armbindeln hade heller aldrig helt slagit igenom i Sverige.
Symbolen lever dock kvar. På tilläggstavlor i trafiken i Sverige är det fem svarta punkter på gult, inramat av rött som gäller som information om att synskadade ofta rör sig där.
Kontakt:
Niklas Mattsson, förbundsordförande SRF
niklas.mattsson@srf.nu, 070-318 36 90