Tanalys

DIN TID ÄR NU

Inför årets festival har West Pride valt att lyfta Göteborg och den resa staden har gjort – från att ha varit känd som en bögknackarstad till att bli Sveriges mest HBTQI-vänliga stad. I kampanjfilmen får vi följa sju HBTQI-personer med olika bakgrunder och livsberättelser. Filmen har som målsättning att uppmana till att kräva den plats alla har rätt till och att tillsammans bygga en stad alla kan vara stolta i. Det finns mycket att vara stolt över, men också mycket kvar att kämpa för.

I samband med att Göteborg fyller 400 år lyfter West Pride staden ur ett HBTQI-perspektiv och visar på hur vi kan ha en positiv påverkan på stadens utveckling. Bara en sådan sak som att Göteborg är den stad i Europa som flaggar mest och längst med regnbågsflaggor och att staden var först med att instifta ett HBTQ-råd är något att vara mycket stolt över, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride. Det är dock viktigt att påpeka att vi inte på långa vägar är i mål med att vara den inkluderade stad som alla har rätt att leva i, fortsätter hon. Dagligen utsätts HBTQI-personer i Göteborg för kränkningar och diskriminering, vilket inte på något sätt skall ignoreras eller accepteras. Nu är det tid att våga ta och kräva plats. Din tid är nu.

Kampanjfilmen skildrar Lars, Pedro, Samantha, Ardeshir, Sally, Vera och Vicent – sju HBTQI-profiler i olika åldrar och med olika bakgrund. Deras upplevelser, utmaningar och segrar i Göteborg skildras i filmen. En stad där alla ska kunna ta plats och inkluderas.
På West Prides hemsida går det att hitta några av de medverkandes personporträtt och läsa deras egna ord om relationen till Göteborg och hur det är att leva där som HBTQI-person.

Sally menar att det på vissa platser i Göteborg inte är några problem att vara öppet HBTQI, medan man på andra platser möts av hat, hot och trakasserier. En chock och ögonöppnare för Sally var när glåporden drabbade henne i hemstaden. “Inte bland folk!” kunde någon skrika och blickar med avsmak gjorde det klart för henne att vissa ställen inte är trygga och välkomnande.  

Pedro tvingas ta emot trakasserier dagligen och tycker att det är jobbigt när han ifrågasätts för sitt utseende eller vilket kön han har. Han tycker att det tar mycket hårdare än att folk kallar honom för bög. Vardagsmobbningen och glåporden finns överallt, säger han. 

Genom festivalen och West Prides verksamhet skapas förutsättningar för att fler HBTQI-personer ska våga ta sig ur förtrycket. West Pride fortsätter kampen för ett inkluderande Göteborg och välkomnar alla som står bakom deras värderingar att besöka festivalen som pågår mellan den 27 september och 3 oktober.

Reklambyrå: Grey Gothenburg
Produktionsbolag: Tchikana

Emma Gunterberg Sachs

Verksamhetschef
emma@westpride.se

WEST PRIDE 27 september – 3 oktober 2021

westpride.se | facebook.com/westpride | @westpride West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival – en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbt-personers livssituation genom konst- och kultur. 100 000 besök och 300 programpunkter. West Pride är en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för hbtq-personer och lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation. Festivalen är gratis för besökarna. Vårt syfte är att synliggöra en mångfald av uttryck genom att samordna och arrangera konst och kultur. Vi skapar mötesplatser och arenor för kunskapsfördjupning, samtal, reflektion, attitydförändring och samhällspåverkan. Vi vill uppmuntra till ett öppet samhällsklimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och/eller -uttryck. Genom våra arrangemang och samarbetspartners är vi en katalysator för positiv förändring lokalt och globalt. Vi vill skapa mötesplatser för människor och organisationer om hbtq-frågor. Genom kost och kultur får festivalen effekter utanför sin avgränsade plats i tid och rum. Festivalen riktar sig i första hand till hbtq-personer i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt. West Pride grundades 2007 (då under namnet HBT-GBG) av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Stora Teatern (f.d. Pusterviksteatern), Röhsska museet och Världskulturmuseet.

Exit mobile version