
Spisen är den vanligaste brandfällan i hemmet. Ett sätt att undvika att en eventuell spisbrand sprider sig och snabbt tilltar i omfattning är att rengöra spisfläkten regelbundet. Så många som elva procent av svenskarna rengör dock aldrig sin spisfläkt. Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige Försäkring.
Det kan vara lätt att glömma att göra rent spisfläkten eftersom det oftast inte syns på utsidan när det behövs. Men det är viktigt att göra rent fläkten regelbundet, annars kan den bli en brandfara.
– Spisfläkten fyller flera viktiga funktioner under matlagningen. Den hjälper till att leda ut matos och fukt från spisen och den tar hand om matfett som annars sätter sig på ytorna kring spisen. Men fläkten fungerar inte som den ska om filtret kloggas igen av matfett och smuts som samlats över tid. Om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna kan branden då snabbt förvärras. I värsta fall kan elden sprida sig via fläktkanalen till andra delar av huset och då riskera en större brand än det hade blivit om fläkten var ren, säger Markus Ljungblad, som är skadechef på Gjensidige Försäkring.
Så ofta rengör svenskarna sin spisfläkt:
Varannan vecka eller oftare: 2 procent
En gång per månad: 19 procent
En gång per halvår: 40 procent
En gång per år: 28 procent
Aldrig: 11 procent
Nära en av tre svenskar, eller totalt 28 procent, rengör sin spisfläkt riskabelt sällan och så många som 11 procent rengör inte sin spisfläkt alls. Det visar en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Gjensidige Försäkring.
– Det förvånar mig att det är så pass många som aldrig någonsin rengör fläkten vid spisen. Vi rekommenderar att man gör rent spisfläkten i varje fall en gång i halvåret och gärna oftare än så. Exakt hur ofta den behöver rengöras beror på hur mycket man använder den och på hur mycket fet mat man lagar, för det är fettet som riskerar att klogga igen filtret. När du gör rent fläkten är det viktigt att filtret blir helt rent. Om det är svårt att få det helt rent så kan det vara ett tecken på att det börjar bli gammalt och att det är dags att byta ut det, säger Markus Ljungblad.
Förutom att hålla spisfläkten ren finns det flera saker man kan göra för att förebygga brand i köket.
– Det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund och att inte låta sig distraheras av annat så att man riskerar att glömma maten på spisen. Bortglömd mat är nämligen den allra vanligaste orsaken till brand i hemmet. Det är också smart att hålla ytorna kring spisen fria från alltför många saker eftersom de lätt kan ramla ner på plattorna och då starta en brand, säger Markus Ljungblad.
*Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Gjensidige Försäkring Sverige genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.
För mer information välkommen att kontakta:
Tina Halldén, kommunikationschef: tina.hallden@gjensidige.se Tel: 076 855 24 21
Markus Ljungblad, skadechef: markus.ljungblad@gjensidige.se Tel: 076 855 29 65
Gjensidige Försäkring Sverige är en filial till Gjensidige Forsikkring ASA. Gjensidige är ett ledande nordiskt sakförsäkringsbolag och är noterat på Oslo Börs. I över 200 år har Gjensidige arbetat för att säkra kunders liv, hälsa och egendom. Läs gärna mer på www.gjensidige.se