Tanalys

E-handeln fortsätter tappa under andra kvartalet

E-handeln fortsätter att tappa i omsättning med åtta procent under årets andra kvartal visar en rapport från PostNords E-barometer. Apoteksbranschen fortsätter att öka och förändrade konsumentbeteenden utmanar e-handeln.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur vilket innebär mindre pengar i plånboken hos konsumenterna som blir försiktigare i sitt spenderande där till exempel sällanköpsvaror som elektronik, vitvaror och heminredningsartiklar får vänta.

 

          Vi såg redan i våras hur uppgången i e-handeln började klinga av och den nedgång på 8 procent som E-barometern redovisade för första kvartalet följs nu upp, av samma siffra för andra kvartalet. E-barometerns siffror speglar omvärldens påverkan på e-handeln i stort. E-handeln förändras från stora kvantiteter till specifika kvaliteter när konsumenterna blivit alltmer tydliga, säger Mathias Krümmel, vd, PostNord Sverige

 

Konsumenternas köpbeteenden speglas bland annat i nya förväntningar på leveransen. Hur och när en vara kommer att levereras, är information som konsumenten vill ha redan i checkouten. Möjlighet till smidiga returer, gärna med digitala lösningar, är också något som blir viktigare och påverkar konsumentens vilja att klicka på köpknappen.

 

          Jag tycker att konsumentpåverkan är positivt eftersom det leder till behovsdriven förändring, inom många områden. För PostNord har till exempel vår storsatsning på paketboxar kommit helt rätt i tiden, vilket E-barometerns undersökningar visar. Med paketboxar får konsumenterna tillgång till de flexibla leveranser som de efterfrågar, säger Mathias Krümmel.

 

Några siffor ur rapporten:

PostNord följer utvecklingen inom svensk e-handel, i samarbete med HUI Research och Svensk Digital Handel. E-barometern Q2 bygger på resultaten av en företagsundersökning (genomförd under augusti 2022) och konsumentundersökningar (genomförda mellan maj och juli 2022 av Kantar). Totalt svarade omkring 9 500 svenskar (18–79 år gamla) på konsumentundersökningarna som är gjorda med ett riksrepresentativt urval bland de 95 procent av svenskarna som har tillgång till internet.

Taggar:

Exit mobile version