Connect with us

Marknadsnyheter

Einar Hansens Forskningsfond prisar Lovisa Brännstedt och Thomas Olander

Published

on

Einar Hansens forskningspris tilldelas i år antikvetaren Lovisa Brännstedt från Lund för hennes nydanande forskning om antikens Rom och lingvisten Thomas Olander från Köpenhamn för hans framstående forskning om de indoeuropeiska språken.

Einar Hansen forskningspris till en forskare från Lunds universitet tilldelas Lovisa Brännstedt, forskare och lärare vid institutionen för arkeologi och antikens historia. I sin forskning undersöker hon politisk kultur i det romerska imperiet, då med avseende både på hur kejsarmakten skapades och upprätthölls och på hur den ifrågasattes. Hennes forskningsinsatser tar upp viktiga aspekter på frågor kring makt och motstånd liksom betydelsen av kön.
 
Lovisa Brännstedt disputerade 2016 på den sedermera prisbelönta avhandlingen Femina princeps. Livia’s position in the Roman state, en studie av fundamenten till Livias position som Roms första kejsarinna.
 
Just nu leder hon det fyraåriga forskningsprojektet Romerska kvinnor inför rätta. Makt och motstånd i antikens Rom. I det sätter hon sökarljuset på olika uttryck för kvinnligt motstånd där performativa och känslomässiga aspekter av kvinnors roll som svarande i rättegångar i det antika Rom är väsentliga. Genom att kombinera dessa aspekter med bland annat spatiala perspektiv, med ett fokus på stadsrummet och rörelser i det, producerar hon ny kunskap om det antika Rom. ^

I sin roll som en av två verksamhetsledare för tankesmedjan Humtank tar Lovisa Brännstedt dessutom plats i dagsaktuell debatt om humanioras roll inom lärosätena och i samhället i stort. Hon föreläser ofta utanför akademin och lägger stor vikt vid forsknings- och kunskapsförmedling till allmänheten.
 
Med det svenska forskningspriset 2022 vill Einar Hansens forskningsfond belöna Lovisa Brännstedt för sin nydanande forskning om det antika Rom med särskilt fokus på kvinnors roller i maktens sammanhang.
 
Einar Hansens forskningspris till en forskare från Köpenhamns universitet tilldelas Thomas Olander. Thomas Olander är historisk lingvist och forskare i indoeuropeiska språk och deras inbördes släktskap. Hans publikationslista är lång och hans artiklar citeras ofta internationellt. Utöver det har han gett ut många populärvetenskapliga publikationer om sin forskning. Thomas Olander arbetar tvärvetenskapligt och hans språkforskning arbetar nära ämnen som arkeologi och religionshistoria.
 
Nu leder han forskningsprojektet Connecting the Dots: Reconfiguring the Indo-European family tree. Syftet med projektet är att undersöka förhållandet mellan de indoeuropeiska språkgrenarna. Projektet undersöker också hur stor korrelationen är mellan språkträdet och det som kan iakttas ur arkeologiska förhållanden. Thomas Olander har varit medlem i forskningscentret Roots of Europe sedan starten 2008. I det tillhör han den unga generationen forskare som tagit sig an nya forskningsproblem med nya metoder.
 
Thomas Olander tilldelas Einar Hansens forskningspris för sin språkhistoriska forskning där de indoeuropeiska språkens ursprung och inbördes förhållanden kartläggs.
 
Prisutdelningen sker på De Kongelige Videnskabernas Selskabs hus i Köpenhamn den 15 november.

                                                                                                                                                    
Kontakt med pristagarna
Lovisa Brännstedt, forskare och lärare i antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet.
e-post [email protected]
Hemsida: https://www.ark.lu.se/person/LovisaBrannstedt/
 
Thomas Olander, lektor i indoeuropeiska studier på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Köpenhamns universitet
e-post: [email protected]
Hemsida: https://nors.ku.dk/english/staff/?pure=en/persons/106357

Kontakt med Einar Hansens Forskningsfond
Catharina Raudvere, professor i religionshistoria, Köpenhamns universitet, [email protected] (ordförande)

Gunner Lind, professor i historia, Köpenhamns universitet, [email protected](vice ordförande)

Karin Gustavsson, arkivchef, Folklivsarkivet, Lunds Universitet, [email protected] (sekreterare)

Om Einar Hansens forskningsfond
Einar Hansens Forskningsfond stiftades av förläggaren och skeppsredaren Einar Hansen. Fondens styrelse består av forskare från Köpenhamns och Lunds universitet och skall verka för samarbete mellan de båda universiteten. Varje år delas Einar Hansens legat för framstående humanistisk forskning ut till två yngre forskare, en vid Köpenhamns och en vid Lunds universitet. Legatarierna får 150 000 danska kronor var. Årligen delar stiftelsen också ut hederspriser till personer som har gjort bestående insatser på vetenskapens område.

Mer information om Einar Hansens forskningsfond: https://einarhansen.org/
           

Gisela Lindberg
Kommunikationsansvarig Humanistiska och teologiska fakulteterna
Lunds universitet
046-222 72 33, [email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

KKM Gruppen, dotterbolag till Thinc Collective AB, vinner kommunikationsuppdrag inom arbetsmarknadsfrågor

Published

on

By

Aktör inom byggbranschen har givit KKM Gruppen i uppdrag att konceptualisera, bygga och implementera en ny satsning som syftar till att hjälpa nyanlända in i byggbranschen. Den nya satsningen ska bestå av en digital och gamifierad plattform som ger en uppdaterad och nyanserad bild av byggbranschens arbetsmarknad och olika yrken. Storleken på affären väntas bli cirka 2 500 000 sek för KKM Grupp

”KKM ser arbetsmarknadsåtgärder och stödet till nyanlända som en nyckelfråga i samhället. Vi har lång erfarenhet att utföra denna typ av uppdrag och ser fram emot att göra en viktig insats för en utsatt grupp i samhället och hjälpa en bransch som vill locka fler till sig”, säger Per Hazelius, VD KKM Gruppen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Wallqvist, VD Thinc Collective AB

[email protected]

Thinc Collective AB är verksamma inom kommunikationsbranschen och koncernen erbjuder en grupp av bolag inom system, kommunikation och struktur. Bolagen tänker ut och genomför idéer till sina kunder. Gruppens kompetensområden sträcker sig från data, analys, teknikutveckling och SaaS system till kommunikation, media, PR och brand experience. Koncernen riktar sig till kunder oavsett bransch med behov av sammanhållen kommunikation. Thinc Collective AB är verksamma inom Norden.

Läs mer på thinccollective.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

FLOWave – en framtidslösning för Food & Beverage

Published

on

By

Som experter på på mät, styr- och reglerteknik är vi på Bürkert aktiva i många branscher. Ett av de områden där vi just nu växer snabbt av Food & Beverage, och anledningen till det stavas tveklöst FLOWave. Ulf Neldefors, Business Development Manager på Bürkert förklarar varför fler borde upptäcka produkten.

– Vår flödesmätare FLOWave togs ursprungligen fram för pharmaindustrin, och då framförallt för att mäta ultrarent vatten. Men i dag ser vi att allt fler branscher upptäcker fördelarna med FLOWave. Kan du mäta tillräckligt exakt för pharmaindustrin, så kan du även göra det till de flesta andra branscher.

 Varför ska man använda FLOWave?

– Fördelarna med att använda FLOWave är många. Det är ett sätt att säkerställa produktionen, minska svinnet och se till att samma goda och repeterbara resultat uppnås varje gång. FLOWave kan mäta flera olika media med samma sensor, och kan bland annat mäta temperatur, massflöde, densitet, viskositet och volym.

 I vilken process lämpar sig FLOWave bäst?

– Den fungerar otroligt bra för alla typer av livsmedelsföretag som hanterar rinnande vätskor i sin produktion.  Våra produkter används inom bland annat bagerier, bryggerier, mejerier, och andra livsmedelstillverkare för att mäta flytande margarin, olja, vatten m.m.

Finns det fler fördelar med FLOWave?

– Vi ser tydligt att kunder som använder sig av FLOWave sänker sina underhållskostnader. Våra produkter har inga rörliga delar som kan gå sönder, och eftersom vi kan mäta olika media med samma sensorer blir reservdelslagret minimalt och behovet av underhåll snudd på obefintligt. FLOWave är också mycket enkel att installera. Genom dess kompakta utformning och låga vikt, ca 4kg,  så behövs inga extra lyftanordningar för att få FLOWave på plats, vilket medför att den är en enkel att installera av en montör. Historiskt har flödesmätare varit ganska stora, klumpiga enheter – men inte längre.

Vill du veta mer om FLOWave och hur produkten kan användas i din verksamhet? Kontakta Ulf Neldefors, Business Development Manager, Bürkert Sweden E-post: [email protected] eller Mobil: 070-688 93 30.

Bürkert är ett av världens ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik för gaser och vätskor.
Vi finns representerade med säljkontor i 36 länder och har 5 fabriker, 4 forskningscenter och 5 systemhus runt om i världen med totalt 3000 anställda. Bürkert grundades 1946 i Tyskland och är ett helägt familjeföretag som genom kompetens, framåtanda och närhet har skapat en plats bland de främsta inom sitt område. 1968 startades Bürkert i Sverige och har idag säljkontor i Stockholm och Malmö.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Infranord har tilldelats Basunderhåll av järnvägsanläggning för Stockholm Nord

Published

on

By

Uppdragsgivare är Trafikverket och kontraktet löper över sex år med möjlighet till ytterligare ett optionsår. Anbudssumman uppgår till 651 MSEK.

– Det är glädjande att vi nu tilldelats basunderhållet för Stockholm Nord. Tillsammans med vårt kontrakt Stockholm Syd stärker det vår position i stockholmsregionen, säger Johan Andersson, regionchef Nord på Infranord.

Det nya kontraktet för Stockholm Nord gäller från den 1 oktober 2023 och omfattar teknikområdena bana, el och signal. Uppdraget sträcker sig mellan Huvudsta och Bålsta samt Helenelund och norra Uppsala.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Trafikverket i detta kontrakt och att uppfylla vårt viktiga uppdrag med att underhålla järnvägen så att resenärer och gods kommer fram tryggt och säkert, säger Peter Viinapuu, vd för Infranord.

Tilldelningsbeslutet kan överprövas inom tio (10) dagar från det att tilldelningen meddelats.

För mer information:

Peter Viinapuu, vd, 010-121 70 00

[email protected]  
 

Johan Andersson, regionchef Nord, 070-724 41 52
[email protected]  

Infranord bygger och underhåller järnväg för samhällets bästa. Infranord är marknadsledande i Sverige och en betydande aktör i Norge med en omsättning om cirka 4 miljarder och 1 700 medarbetare. Verksamheten kännetecknas av gedigen järnvägskunskap, hög säkerhet, tydlig ansvarsfördelning och omfattande satsningar på att vara branschens mest uppskattade arbetsgivare. Mer information finns på Infranord.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.