Det lockar sannolikt inte att prata ekonomi precis i början av en relation, men det finns mycket att vinna på att göra just det. Ni kan lägga grunden för en samsyn om ekonomin och även öva på att prata ekonomi med varandra. Och genom att tidigt i er relation staka ut riktningen för den gemensamma ekonomin kan ni få ett mer rättvist upplägg än om ni inte gör det. Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, tipsar om vad som kan vara bra att tänka på och prata om vad gäller ekonomin i början, under och efter en relation.
I början och under er relation
– Det kan ta emot, men att prata ekonomi i början av en relation kan faktiskt vara bra. Då finns tillfälle att prata om mål och drömmar, om nutid och framtid. Man kan också, om det är aktuellt att bilda familj senare, prata om hur ni ser på föräldraledigheten och hur ni ska få till en jämvikt. Kanske den viktigaste aspekten är att ni lär er prata ekonomi med varandra, vilket inte alla par kan, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Var mån om att stå i bostadskö. Att stå kvar i bostadskön eller ställa sig där är en bra försäkring för framtiden, oavsett hur den kommer att te sig. Håll koll på att betala avgiften i tid.
Försök att ha ett eget sparande. Det påverkar din självständighet.
Skriv äktenskapsförord eller samboavtal. Håll koll på juridiken under förhållandet.
Prata kontinuerligt om er ekonomi. Var inte rädd för att regelbundet diskutera det som eventuellt skaver och det som fungerar bra i ert ekonomiska upplägg. Det gör att ni vänjer er vid att prata om känsliga frågor med varandra. Det leder också till att ni enskilt och tillsammans blir uppmärksamma på eventuella ekonomiska orättvisor i tid. Gör en årlig avstämning. Om något avsevärt förändrats i er ekonomi som vid högre eller lägre inkomst, lägre eller högre omkostnader, är det bra att göra en avstämning oftare än en gång per år.
Ta ekonomiskt ansvar. När familjelivet och vardagen rullar på kanske du inte prioriterar ekonomin. Men försök att ta den på fullaste allvar och var delaktig. Sätt dig in i hur er ekonomi ser ut. Lämna inte över ansvaret helt åt den andra parten. Att ta gemensamt ansvar kan förstärka teamkänslan.
När skilsmässan är ett faktum
– Att bygga upp ett nytt liv efter en separation kan bli såväl en ekonomisk som psykologisk utmaning. Att fatta stora ekonomiska belut i affekt blir sällan bra, ta en sak i taget och försök ta hand om dig under tiden ditt nya liv växer fram, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Gör en inventering av alla tillgångar och skulder. Vad är värdet på er fastighet, fritidshus, bil eller båt? Räkna på alla tillgångar och ta sedan reda på hur skulderna ser ut. Vad blir kvar?
Försök att hålla sams och går det inte alls kan ni överväga att ta in någon som ni båda har förtroende för. Kanske har någon i er bekantskapskrets gjort resan och kan agera neutral part. Annars – ta hjälp av en bodelningsman. Även om det kostar en del kan det vara värt det om ni inte kommer vidare.
Om det är en av er som fattat beslutet att separera kan den som vill avsluta relationen översköljas av skuld och skam. Se upp så att ditt dåliga samvete inte påverkar er ekonomiska uppgörelse. Felaktiga ekonomiska beslut kan påverka dig negativt väldigt länge.
Hör med vänner, familj och bekanta om det kan finnas en tillfällig bostadslösning. Genom att hitta en temporär lösning som känns okej ger du dig lite tid innan du går vidare till något mer permanent. Att fatta stora ekonomiska beslut i affekt är sällan bra. Försök att hitta en så bra och billig tillfällig lösning som det går. Försök att undvika de allra dyraste lösningarna. Nu ska du bygga upp din nya ekonomi och att dra på sig allt för dyra bostadskostnader är inte bra.
Ni ska nu anpassa er till en ny situation, inte sällan förknippad med känslan av sorg och stress. Börja i det lilla i din nya ekonomi. Finns det något du tillfälligt kan avvara för att hitta en bättre balans i ekonomin, eller kan du öka inkomsterna? När du väl är på plats i din nya, mer beständiga bostad, skaffa dig superkoll på vad som kommer in och vad som går ut en månad. Gör en budget och håll dig till den. Finns det utrymme att spara, sätt i så fall en stående överföring varje månad och börja med att få ihop pengar till en buffert (cirka två till tre månaders utgifter) på ett sparkonto med ränta, insättningsgaranti och fria uttag.
Skynda långsamt. När det väl är dags att flytta till en ny bostad vill man ofta att allting ska vara så perfekt som möjligt, inte minst för barnens skull. Det kan bli ganska dyrt. Låt det nya hemmet växa fram gradvis och köp på second hand. Var öppen mot barnen (som är tillräckligt stora) med er nya situation. Barn behöver inte så många saker som man tror, de vill hellre ha glada föräldrar.
Försök att hitta en materiell jämvikt, trots att ni separerat. En del överkompenserar själva skilsmässan med saker, försök att hitta er nivå och prata om vem som köper vad till barnen.
Tänk positivt. Du står inför en ny situation i livet. Var snäll mot dig själv, andas och ta det lugnt att landa i ditt nya liv. Det blir bra.
Fakta
2023 slutade 21 231 äktenskap med skilsmässa.
Det är vanligast att separera i 35 till 49 årsåldern.
För mer information
Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket
claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14
Hypoteket har sedan 2018 hjälpt bolånekunder att sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.
Taggar: