Tanalys

Endast ett landsting lever upp till nationella vårdgarantin

ti, dec 12, 2017 06:45 CET

Endast ett landsting  klarar av att leverera reumatologisk vård i tid, tätt följt av flera landsting. Det visar en granskning som Reumatikerförbundet har gjort, och är baserad på senast tillgängliga statistik från nationella väntetidsdatabasen, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. 

Reumatikerförbundets granskning visar att för den reumatologiska specialistvården förklaras inte skillnaderna mellan landstingen av ojämlikhet mellan stora och små landsting.

– Att en del mindre landsting och regioner som Kalmar län och Dalarna klarar att ge vård i tid samtidigt som en stor region som Skåne inte gör det signalerar att skillnaderna kan bero på politiska prioriteringar, säger
Lotta Håkansson
, ordförande i Reumatikerförbundet.

Väntetider till planerad vård regleras av den nationella vårdgarantin. I den framgår att den planerade specialiserade vården ska erbjuda ett första besök till läkare inom 90 dagar från det att beslut tagits om att vård ska ske.

–  Det är ett stort problem att var tredje patient  i Jönköpings län och Norrbottens län får vänta längre än 90 dagar på reumatologisk vård. Vi vill veta vad ansvariga landstingsråd gör för att personer som väntar ska få vård inom vårdgarantins gränser, säger
Lotta Håkansson
.

T
abellerna visar andel (%) första besök som genomförts inom 90 dagar i reumatologisk vård i varje landsting och region. Statistik från 2016.

Topp tio bästa

Botten tio sämsta

Faktaruta:
Över en miljon personer i Sverige har en reumatisk sjukdom, eller någon annan sjukdom i rörelseorganen. Tidig diagnos är viktigt för att bromsa sjukdomsförloppet och förebygga skada. Att söka hjälp tidigt är därför betydelsefullt. Källa: Reumatikerförbundet

För mer information, kontakta Nina Unesi, pressekreterare Reumatikerförbundet, 070 190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org

Reumatikerförbundet är Sveriges största patientorganisation med cirka 48 000 medlemmar.
Vi företräder över en miljon personer i Sverige som har en reumatisk sjukdom, eller någon annan sjukdom i rörelseorganen. 
Sedan 1945 har vi arbetat med att informera och sprida kunskap om reumatisk sjukdom och övriga sjukdomar i rörelseorganen, och med att påverka beslutsfattare på alla nivåer. Genom Reumatikerförbundets forskningsfond stödjer vi forskning för att hitta lösningen på reumatismens gåta. De senaste fem åren har vi delat ut över 100 miljoner kronor till forskning.

Exit mobile version