Tanalys

Eskilstuna kommun vidareutbildar vårdbiträden till undersköterskor

PRESSMEDDELANDE

Omkring 25 tillsvidareanställda vårdbiträden inom hemtjänsten validerar sin kunskap och får utbildning på arbetstid för att få titeln undersköterska. 

Eskilstuna kommun står inför flera utmaningar i takt med att andelen äldre ökar snabbare än andelen personer i arbetsför ålder. Samtidigt är det svårt att rekrytera inom flera vård- och omsorgsyrken, bland annat undersköterskor. För att möta utmaningarna satsar vård- och omsorgsförvaltningen på bland annat kompetensutveckling inom hemtjänsten.

Samtliga vårdbiträden inom hemtjänstens omvårdnadsgrupper kommer på sikt att erbjudas validering av sina kunskaper och få utbildning under arbetstid för att få titeln undersköterska. I ett första skede ingår cirka 25 medarbetare.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda möjligheten till vidareutbildning, det är en lösning som alla vinner på. Genom att erbjuda medarbetare som redan arbetar i vår verksamhet att validera sin kunskap och utbilda sig till undersköterskor erbjuder vi en karriärutveckling för våra viktiga medarbetare som vi såklart vill ha kvar i verksamheten, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef äldreomsorg, vård- och omsorgsförvaltningen. 

För mer information, kontakta:

Fridha Söderqvist, verksamhetschef äldreomsorg, vård- och omsorgsförvaltningen,
016-710 20 94, fridha.soderqvist@eskilstuna.se

Bakgrund:

Sedan oktober 2019 är hemtjänsten i Eskilstuna kommun uppdelad i två delar, service och omvårdnad. Det innebär att två olika personalgrupper utför de olika insatserna. Till omvårdnad räknas exempelvis stöd vid medicinering, personlig hygien och tillsynsbesök. Serviceinsatser är inköp, städning och tvätt. Det förändrade arbetssättet säkerställer en god vård- och omsorg till äldre och medför att undersköterskor får arbeta med det de är utbildade till; vård och omsorg. Samtliga vårdbiträden inom hemtjänstens omvårdnadsgrupper kommer på sikt att erbjudas validering och utbildning för att få titeln undersköterska. Det förändrade arbetssättet är också en möjlighet att få in fler i arbete, då rollen servicebiträde inte kräver någon vård- och omsorgsutbildning. 

Taggar:

Exit mobile version