Tanalys

Ett högskolepedagogiskt lyft ska stärka pedagogiken inom högskolan

Högskoleutbildningar av hög kvalitet är en förutsättning för framtidens jobb och en stark välfärd i hela landet. Regeringen ger nu Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag att under 2022 samla det högskolepedagogiska arbetet i ett högskolepedagogiskt lyft som ska främja ett gemensamt utvecklingsarbete mellan universitet och högskolor.

Det görs mycket arbete kring pedagogisk utveckling på de enskilda lärosätena men det finns behov av mer samarbete nationellt och en arena för kunskapsutbyte. I dag finns det till exempel ingen myndighet som har som uppgift att ansvara för att hålla samman arbetet med högskolepedagogisk utveckling. 

Därför ger regeringen UHR i uppdrag att samla det högskolepedagogiska arbetet i ett högskolepedagogiskt lyft. Myndigheten ska sprida information och goda exempel på hur lärosäten arbetar med högskolepedagogisk utveckling. UHR ska även ansvara för erfarenhetsutbyte mellan relevanta aktörer på nationell nivå. Uppdraget ska samordnas med myndighetens pågående uppdrag om ökad kvalitet och genomströmning i distansutbildning vid universitet och högskolor.

– Studenter ska ha undervisning av hög kvalitet. Med det högskolepedagogiska lyftet bidrar vi till en hög och jämn kvalitet i all undervisning på universitet och högskolor i Sverige, säger utbildningsminister Anna Ekström.

För det högskolepedagogiska lyftet disponerar UHR 10 miljoner kronor under 2022, varav minst 5 miljoner kronor ska fördelas till lärosäten, organisationer och nätverk inom det högskolepedagogiska området för kostnader för strategiska utvecklingsinsatser. För 2023 beräknas 20 miljoner kronor, varav 15 miljoner kronor ska fördelas.

Kontakt

Toni Eriksson, t.f. pressekreterare hos Anna Ekström, 073-072 83 16

Exit mobile version