Eurobarometer: starkt stöd för EU:s insatser mot kriget i Ukraina

| 5 maj, 2022 | 0 kommentarer

En Flash Eurobarometer-undersökning som genomförts i alla EU-länderna och som offentliggörs i dag visar att det finns ett starkt stöd hos befolkningen för EU:s insatser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. 

En majoritet av EU-invånarna anser att EU sedan kriget bröt ut har visat solidaritet (79 %) och enighet (63 %) samt agerat snabbt (58 %). 

De som svarat på enkäten ställer sig i mycket stor utsträckning bakom det orubbliga stödet till Ukraina och det ukrainska folket. Fler än nio av tio (93 %) tycker att det är bra att EU ger humanitärt bistånd till de människor som drabbas av kriget. 88 % ställer sig bakom idén att välkomna människor som flyr kriget till EU. 80 % är för att Ukraina får ekonomiskt stöd. 66 % tycker att Ukraina bör gå med i EU när landet är redo, 71 % anser att Ukraina är en del av Europa och 89 % känner medkänsla med ukrainarna.

Stödet för de sanktioner som införts mot Ryssland efter dess militära angrepp mot Ukraina är också mycket högt. De allra flesta i EU (80 %) stöder de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. 79 % stöder de sanktioner mot ryska oligarker som EU infört, med tydliga ekonomiska och politiska konsekvenser för den politiska elit i Ryssland som står bakom invasionen.

Två tredjedelar av européerna (67 %) är för att EU finansierar inköp och leverans av militär utrustning till Ukraina. Dessutom anser 75 % att kriget i Ukraina visar att vi behöver ökat militärt samarbete i EU.

Undersökningen visar också att det finns ett brett stöd för EU:s insatser på energiområdet, i syfte att fasa ut beroendet av fossila bränslen från Ryssland. Det finns ett starkt stöd för att fylla på gaslagren i EU för att undvika risken för gasbrist nästa vinter (86 %), för att EU vidtar åtgärder för att göra byggnader, transporter och varor mer energieffektiva (85 %) och för det faktum att kriget i Ukraina gör det mer angeläget att investera i förnybar energi (84 %). 90 % av de som svarat på enkäten tycker att man bör vidta åtgärder på EU-nivå för att begränsa de stigande energiprisernas inverkan på konsumenter och företag. 86 % säger att de stigande energipriserna i hög grad påverkar deras köpkraft.

Bakgrund

Denna Flash Eurobarometer-undersökning genomfördes i de 27 EU-länderna den 13–20 april 2022. Totalt har 26 066 EU-invånare intervjuats på nätet.

Läs mer

Flash Eurobarometer 506

EU’s response to the war in Ukraine – May 2022 – – Eurobarometer survey (europa.eu)

Presskontakt:

Maria Blässar
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
+46 (0) 739-315430
[email protected]

 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.