Tanalys

Experten tipsar – så undviker du coronabedrägerier på nätet

Bedrägerier i coronavirusets spår ökar. Det handlar om falska mejl och webbsidor, skadlig kod och låtsaserbjudanden om skyddsutrustning. Bedragarna är ute efter din information, som kortuppgifter eller lösenord. Men det finns sätt att skydda sig.

Coronapandemin tvingar många till hemarbete och isolering, och påverkar våra livsmönster. Bedragare har snabbt försökt utnyttja situationen, vilket ofta sker vid stora samhällskriser. Det har skett en kraftig ökning av bedrägerier bara den senaste veckan.

– Tillvägagångssätten liknar de vi ser även utanför kristider. Men genom att använda människors oro, och med anpassade budskap till coronasituationen, kan bedragarna lura människor att ta stressade och felaktiga beslut, säger Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning, Internetstiftelsen.

Exempel på nätbedrägerier kopplade till coronaviruset:

­– Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att luras på, så var uppmärksam. Det kommer att komma nya typer av bedrägeriförsök. Men genom att höja sin egen kunskapsnivå minskar man risken att bli lurad idag och imorgon, säger Björn Appelgren.

Så skyddar du dig
Det generella rådet är att tänka källkritisk och skydda sin teknik. Och att ta medvetna och lugna beslut, och inte lämna ut lösenord eller betaluppgifter. Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning på Internetstiftelsen, har satt ihop sina bästa tips för att undvika att falla i bedragarnas fällor:

För fler tips, besök internetkunskap.se och sektionen om it-brott: https://internetkunskap.se/section/5bebed155c9ba10dc8e31c97/vanliga-it-brott-tank-sakert

För mer information
Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning, Internetstiftelsen
079-076 38 37
bjorn.appelgren@internetstiftelsen.se

Olle Hallberg, pressansvarig, Internetstiftelsen
072-003 29 91
olle.hallberg@internetstiftelsen.se

Om Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Vi ansvarar för den svenska toppdomänen .se och för driften av toppdomänen .nu. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad satsningar inom forskning och utbildning i syfte att internetanvändare i Sverige ska kunna vidareutveckla sin användning på ett medvetet sätt, samt ge kunskap om internetanvändningen i Sverige och digitaliseringens påverkan på samhället.

Exempel på våra satsningar är start- och mötesplatsen Goto 10, rapporten Svenskarna och Internet, lärresursen Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Vår vision är att alla i Sverige vill, vågar och kan använda internet.

Exit mobile version