on, feb 14, 2018 15:42 CET
Välkomna alla unga superhjältar in i museets magiska värld! Lödöse museum är stolta att bjuda in till ännu en familjesöndag för barn med NPF och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Hoppas vi ses nu på söndag, 25 februari mellan kl. 14-15!
Hösten 2017 invigdes ett nytt sensoriskt rum på Lödöse museum, ett resultat av ett projektet Jämlik kultur som syftar till allas rätt till kulturupplevelser. Nu välkomnar vi barn med särskilda behov till vår nya, anpassade miljö. Ett rum för barn och unga som har svårt att vistas i den vanliga museimiljön.
Den magiska cirkeln
I det sensoriska rummet gör vi en magisk cirkel runt den sensoriska elden och får historia och saga att komma till liv med rytmer, musik och rörelser. Vi möter talande djur, människor som levde för länge sedan och figurer från sagans värld.
– I gemenskapen kring den här berättelsen så skapar vi någonting tillsammans, det uppstår en slags magi, berättar Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum. Upplevelsen förmår barn och ungdomar med dessa svårigheter att inte bara besöka, utan även delta och vara medskapande i berättelsen – cirkeln är verkligen magisk på det sättet, berättar Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum.
Barnens behov i fokus
På museet är gläds vi över möjligheten att fler kan ta del av museets utbud och känner att vi har tagit viktiga steg för att bli en än mer demokratisk mötesplats dit alla är välkomna.
– Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda det här på Lödöse museum. Det finns många barn som går miste om både upplevelser och utveckling om inte samhället har förmågan att möta dem utifrån deras egna behov, säger Liselotte Öhrling, pedagog och programansvarig på Lödöse museum.
Föranmälan för en bra upplevelse
Vi är måna om att ert barn ska få bästa möjliga kulturupplevelse hos oss. Anmäl er därför gärna och berätta om era speciella behov så att vi kan utforma dagen på bästa sätt.
Detta är en dag för familjer, korttidsboenden och lägerverksamheter som har barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och/eller intellektuella funktionsnedsättningar.
Förberedelse inför besöket
Det finns ett förberedelsehäfte man kan ladda ner, med bilder på utrymmen och personal. Om man önskar kan man även få ett bildschema över besöket. Man kan även ladda ner Den stora drakfejden som är ett häfte med en saga om Lödöse och medeltida pyssel. Häftet är utformat av barn tillsammans med museets pedagog. Sagan tar oss med på en resa med två nutida barn tillbaka till det medeltida Lödöse. Flera av föremålen som finns i utställningen tas upp på ett lekfullt sätt i berättelsen. Häftet kan användas både som förberedelse före besök och att arbeta med efter besöket.
För att ladda ner förberedelsehäftet, klicka här.
För bildschema kontakta Marie Schmidt på: marie.schmidt@vgregion.se
För att ladda ner sagan Den stora drakfejden, klicka här.
Jämlik kultur
Lödöse museum har under ett års tid arbetat med projektet Jämlik kultur som är ett samarbete mellan Lödöse museum, Lilla Edets kommun och föreningen Attention. Inom ramen för detta projekt har Marie Schmidt arbetat fram och testat en ny slags pedagogik anpassad till barn och unga med NPF och/eller intellektuella funktionshinder. Marie jobbar nu med att implementera denna nya pedagogik i museets pedagogiska program. Klicka här för att läsa med om Jämlik kultur.
Kontakt:
Marie Schmidt, pedagog
Lödöse museum/Västarvet
Tfn: 010-441 43 85
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.
Taggar: