Tanalys

Fanfar från Stockholms stadshus inleder Östersjöfestivalen

Den 9 september inleds Östersjöfestivalen – Baltic Sea Festival 2021 med en fanfar från stadshustornet i Stockholm, den första av totalt fyra fanfarer under festivalen. Seminariet ”Kultur & demokrati i Östersjöområdet” livesänds från Svenska Institutet den 12 september. En annan nyhet är Östersjöfestivalens Spinoff-program som tipsar om initiativ runt Östersjön med musik och samtal som knyter an till Östersjöfestivalens kärnidé.

 
 

– Vi vill med fanfaren fira återkomsten av den levande musiken, som har slumrat under pandemin. Vi som arbetar med musik har längtat så efter att åter få spela för en levande publik. Och vi vet att publiken har längtat efter oss! Öppningsfanfaren är en av totalt fyra fanfarer som framförs under festivalen och vi hoppas att de ska väcka uppmärksamhet och glädja vår publik både i Stockholm och på andra platser, säger Emma Nyberg, projektledare på Berwaldhallen för Östersjöfestivalen.

Temat för årets festival är återfödelse och det blir särskilt tydligt i festivalens öppningskonsert med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Östersjöfestivalen, som pågår under sju dagar mellan 9-18 september, innehåller hela tre urpremiärer och två Sverigepremiärer av nya verk. Varje festivaldag livesänds samtal från festivalens samarbetspartners i Östersjöområdet.

– Östersjöområdet är en aktiv region med många initiativ och det vill vi lyfta fram på vår festival. På sidan Baltic Sea Festival Spinoff bjuder vi på tips och länkar till program som presenteras av våra vänner runt Östersjön vars program anknyter till Östersjöfestivalens kärnidé – att med musik och samtal knyta samman människorna runt Östersjön, säger Emma Nyberg.

NYHETER I PROGRAMMET

Fyra fanfarer för den levande musiken

Fanfarerna framförs under Östersjöfestivalen för att uppmärksamma den levande musikens återkomst i Stockholmarnas vardag. Alla fanfarer sker utomhus och är öppna för alla. Öppningsfanfaren livesänds av P2 Live.

Se även festivalens fanfarfilm här!
 

Kultur & demokrati I Östersjöområdet

Seminarium den 12 september klockan 16.00: ”Culture & Democracy: Mobilizing Cultural Actors to Serve as Leaders in Sustaining Resilient Democracies”. Medverkar gör Dr. Evan Fein, från Juilliard School, USA, Ellen Sarkisian Åkerman och Stefan Ingvarsson, båda från Center for Eastern European Studies vid Utrikespolitiska Institutet.

Seminariet är en del av Östersjöfestivalen och arrangeras av Council of the Baltic Sea States (CBSS), Svenska Institutet (SI) och Utrikespolitiska Institutet (UI). Seminariet, som är på engelska, livesänds via Zoom från Svenska Institutet den 12 september, och kan även ses efteråt på Berwaldhallen Play. Seminariet är gratis och ingen föranmälan krävs.

Länk till anmälan och mer information. 

Spinoff-programmet

Baltic Sea Festival Spinoff är ett särskilt program som innehåller tips om initiativ runt Östersjön med musik och samtal som på olika sätt knyter an till Östersjöfestivalen. Här är exempel på några av programpunkterna:

Seminariet ”Ecological Cascade Effects”, med konstnären Voldemārs Johansons, biologen Indriķis Krams och journalisten Eva Johansone, från Great Amber Hall i Liepaja, Lettland, den 13 september.

Det blir även konsert från Baltic Sea Cultural Center i Gdańsk och ett program från Filharmonin i Vilnius, med mera. Sidan med Spinoff-programmet uppdateras löpande, för mer information se hemsidan.

Mer information

För mer information om Östersjöfestivalens musik- och samtalsprogram, Spinoff-programmet, biografier om medverkande artister, talare och ensembler, se www.balticseafestival.com

***

Levande musik med levande publik

Konserterna framförs med sittande publik i Berwaldhallen. Tillåtet antal är i dagsläget 300 personer, och åtgärder har vidtagits för att publiken på plats i Berwaldhallen ska kunna uppleva festivalen på ett så säkert sätt som möjligt. Utöver det kan hela festivalen, både samtal och konserter, upplevas live genom Berwaldhallen Play, där festivalens Östersjöstudio sänder intervjuer med medverkande och fördjupningar på engelska under alla festivaldagar. Sveriges Radio sänder som tidigare alla konserter i Sverige via P2 Live och internationellt via the European Broadcasting Union, EBU.

Biljetter

Biljetter till konserterna i Berwaldhallen köps på Berwaldhallens webbplats alternativt via telefon 08-784 18 00. Pris från 100 till 600 kronor, varierar mellan olika konserter. Barn, studerande, pensionärer bland andra, har rabatterade priser. På grund av att endast ett begränsat antal platser är tillåtna per konsert är tre av konserterna redan slutsålda, det gäller den 9, 11 och 18 september.

Presskontakt

Carin Balfe Arbman, presskontakt, Östersjöfestivalen, tel. 070-633 35 08, carin.balfe_arbman@sr.se

För frågor om Berwaldhallens övriga program, kontakta: Karl Thorson, pressansvarig Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, tel. 070-431 18 93, karl.thorson@sverigesradio.se.

***

ÖSTERSJÖFESTIVALEN
Berwaldhallen är Sveriges Radios konserthus. Sveriges Radio P2 sänder alla konserter live från Östersjöfestivalen, och flera konserter sänds också via EBU till länder i övriga Europa. Östersjöfestivalen Baltic Sea Festival är en internationell musikfestival som grundades 2003 för att med den klassiska musiken som plattform, bjuda in till samtal över nationsgränserna för att hjälpa till att skapa en hållbar framtid för Östersjöområdet.  balticseafestival.com  berwaldhallen.se 

Exit mobile version