må, apr 16, 2018 16:01 CET
Den 24 april är det fem år sen textilfabrikskomplexet Rana Plaza i Bangladesh kollapsade och tog över tusen arbetares liv. Det ledde till en häftig debatt om ohållbara förhållanden både för miljön och för de som tillverkar kläderna. Vad har hänt sedan dess? Hör företrädare för modeindustrin, experter och forskare i en paneldiskussion på Fashion Revolution Day.
Vi köper ca 13.5 kg textiler per person varje år. Av dessa 13,5 kg återvinns ca en femtedel, det mesta går till second hand eller strimlas till isolering– nästan inget blir nya kläder. Textilindustrin släpper idag ut mer växthusgaser än internationellt flyg och sjöfartsfrakt kombinerat. ”Fast Fashion”, kläder till låga priser där modet ändras varje vecka, har kritiserats för att vara ohållbart både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv.
– Det finns inga enkla lösningar på de enorma utmaningar vi står inför både vad gäller mänskliga rättigheter och miljön. Det senaste decenniet har vi dessutom sett ett globalt maktskifte där Kina inte längre bara är hela världens fabrik utan också en global aktör och ekonomisk stormakt med inflytande och investeringar i världens alla hörn. Detta innebär nya utmaningar och ställer nya krav på alla aktörer, säger Malin Oud, Head of Raoul Wallenberg Institute of Human Rights i Stockholm som tillsammans med Lunds universitet bjuder in till paneldiskussionen.
– Det är oerhört angeläget att få fram fler gemensamma spelregler, verktyg och innovationer för att främja ett öppet multilateralt system med handel på lika villkor, och samtidigt undvika en global kapplöpning mot botten vad gäller arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och miljökrav, säger hon.
Syftet med paneldiskussionen som ordnas under Hållbarhetsveckan är att samla näringsliv, akademi och civilsamhället och skapa ett forum för inspiration till gemensamma lösningar.
– Vi behöver diskutera hur vi tillsammans kan minska den påverkan vår konsumtion har på miljön och människors mänskliga rättigheter, säger Ludwig Bengtsson Sonesson, projektledare på Hållbarhetsforum vid Lunds Universitet.
Medverkande:
Malin Oud leder Raoul Wallenberg Institutet för Mänskliga Rättigheters kontor i Stockholm och har i över femton år jobbat med dialog och policy relaterat till mänskliga rättigheter inom näringslivet. Hon har varit rådgivare för FNs Högkommisarie för Mänskliga Rättigheter, SIDA och UNDP. Malin kommer moderera diskussionen.
Parul Sharma var tills slutet av 2017 ordförande för Sveriges agenda2030-delegation. Hon är människorättsjurist och rektor vid the Academy for Human Rights in Business.
Jonah Wigerhall är expert på social hållbarhet hos HM Group med speciellt ansvar för rättvisa löner och mänskliga rättigheter.
Songul Can leder affärsutvecklingen för Individuell Människohjälps Fair Trade försäljning. Hon har tidigare jobbat på HM, Ikea och JC – bland annat i Turkiet.
Jens Hultman är professor vid Ekonomihögskolan i Lund och forskar om hållbarhetsansvar hos försäljare, globala värdekedjor och upphandling.
Liang Xiaohui undervisar vid Peking University om Corporate Social Responsibility (CSR) med speciellt fokus på textilindustrin. Genom sitt arbete inom Kinas näringslivsorganisation för textilindustrin har han hjälpt sektorn utveckla flera hållbarhetsinitiativ.
När?
Den 24 April 13.00 – 14.30 i Palaestra, Lund.
Länk till eventet hittar du här
eller www.facebook.com/events/2041511289198012/
Kontakt:
Ludwig Bengtsson Sonesson ludwig.bengtsson_sonesson@cec.lu.se – 072-5390516 alt. Jenny Hansson 070-359 26 09.
För sakfrågor om ämnet: Malin Oud, malin.oud@rwi.lu.se +46 (0)70 360 8702
Hållbarhetsveckan projektleds av Hållbarhetsforum och anordnas av Lunds Universitet tillsammans med Lunds Kommun.
Mellan 23-28 April kan besökare delta på över fyrtio olika event, detaljerat program finns på hallbarhet.lu.se/program18.
Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 42 000 studenter och 7 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.