Connect with us

Marknadsnyheter

Fazer överväger att lägga ner mejeriverksamheten vid sin fabrik i Koria

Published

on

Fazer Lifestyle Foods fokuserar starkt på sin kärnverksamhet samt implementeringen av sin växtbaserade strategi och planerar förändringar i produktionen vid sin fabrik i Koria, Finland. Om planerna förverkligas kommer det i framtiden att tillverkas endast havrebaserade drycker och andra havrebaserade produkter i Koria, vilket skulle leda till nedläggning av mejeriverksamheten. Fazer inleder förändringsförhandlingar som berör 226 anställda. Enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar.

De planerade förändringarna är en del av Fazer Lifestyle Foods strategi, som syftar till att utnyttja företagets starka havrekompetens och öka andelen av de växtbaserade produkterna i sortimentet. Att fokusera på produktion av havrebaserade produkter skulle leda till nedläggningen av mejeriverksamheten, som inte tillhör företagets kärnverksamhet.

Fazer är en ledande aktör inom havre i Norden och har investerat över 300 miljoner euro i produktion av havreprodukter på sina hemmamarknader under de tre senaste åren. Som ett exempel fördubblades havredryckskapaciteten vid Koriafabriken i somras. Fazer utvecklar aktivt framtidens växtbaserade matlösningar där havredrycker spelar en viktig roll.

Fazer har utvärderat sin mejeriverksamhets effektivitet

Fazer är en liten aktör inom den finska mejeriindustrin och tillverkar främst private label -produkter. På grund av de låga produktionsvolymerna och komplexiteten i mejeriverksamheten som bygger på skalfördelar är det mycket utmanande för Fazer att vara konkurrenskraftig inom denna verksamhet.

”Som ett småskaligt mejeri är vi inte konkurrenskraftiga och inflationsutvecklingen under den sista tiden har utmanat oss ännu mer. Det är nödvändigt att effektivera verksamheten vid fabriken i Koria för att kunna säkerställa vår konkurrenskraft. Den potentiella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle tillåta oss att fokusera på vår växtbaserade kärnverksamhet, i vilken Koriafabriken har en viktig roll i framtiden”, säger Kati Rajala, Vice President Fazer Non-Dairy & Dairy Business.

Fazer stöder sin personal i förändringen

Fazer inleder förändringsförhandlingar av ekonomiska och produktionsmässiga skäl. Förändringsförhandlingarna berör 226 anställda och enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar. Den eventuella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle infalla i augusti 2023.

”Ifall det blir aktuellt att lägga ner mejeriverksamheten, stöder vi vår personal och gör vårt yttersta för att främja våra medarbetares möjligheter till sysselsättning. Öppna positioner i Fazer-koncernens övriga enheter kommer i första hand att erbjudas dem som kan beröras av en eventuell uppsägning. Vi kommer även att ha kontakt med den lokala arbetsförmedlingen”, säger Rajala.

”Vi köper mjölk från cirka 20 producenter i södra och sydöstra Finland. Dessa mjölkgårdar är mycket välskötta och livskraftiga och vi är övertygade om att flera mejerier är intresserade av att samarbeta med dem”, fortsätter Rajala.

Fazer i Koria

  • Vid sin fabrik i Koria producerar Fazer växtbaserade Fazer Aito -havredrycker av hög kvalitet, matlagningsprodukter och snacks av inhemsk havre. Därtill tillverkas det mejeriprodukter i Koria, främst för private label -varumärken.
  • Koriafabriken är en modern produktionsanläggning som ligger nära Kouvola och sysselsätter cirka 220 tillsvidareanställda.
  • Fazer förvärvade Kaslink i 2019 som en del av sin strategi enligt vilken företaget syftar till att bli en ledande producent av växtbaserade produkter i norra Europa. Koriafabriken blev en del av Fazer med detta förvärv.
  • Fazer är en föregångare inom havre och planerar att fortsätta investera i produktutveckling och tillverkning av havreprodukter, i vilket Koriafabriken spelar en viktig roll.

Fazer Lifestyle Foods

  • Fazer Lifestyle Foods möter den ökande efterfrågan på hälsosam och växtbaserad mat särskilt bland konsumenter som följer en hållbar livsstil.
  • Företaget producerar olika havrebaserade non-dairy drycker och matlagningsprodukter samt snacks, frukostprodukter och smoothies. Produktsortimentet innehåller också mjöl, blandningar, mjölförbättringsmedel och ingredienser, sådana som xylitol, som säljs till företagskunder.
  • Fazer Lifestyle Foods är ett av Fazers tre affärsområden. År 2021 sysselsatte det ca 550 personer och omsatte 180 miljoner euro.

Mediakontakt:

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Lifestyle Foods
[email protected], 
tel. +358 40 67 44 672 

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 6 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro.

Northern Magic. Made Real.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Rizzo Group meddelar byte av interim CFO

Published

on

By

STOCKHOLM 3 februari 2023 Rizzo Group AB (”Rizzo Group” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolagets interim CFO, Jonas Ohrzén, har sagt upp sig från sin anställning. Som hans efterträdare har Bolaget idag utsett Natalja Schneider till ny interim CFO. Natalja kommer senast från rollen som Head of Group Control på DHL Freight och har tidigare varit CFO på bland annat Nordic Morning Group. Rekryteringen av en permanent CFO pågår och är i sin slutfas.

Jonas Ohrzén kommer att fortsätta i sin nuvarande tjänst till den 6 februari 2023, Natalja Schneider tillträder tjänsten som interim CFO samma dag.

Jag vill tacka Jonas för hans tid och insats i Rizzo Group och önskar honom all lycka framtiden säger Jonas Stille, VD Rizzo Group.

För vidare information, vänligen kontakta:
Jonas Stille, VD, tel: +46 (0) 70 721 03 07, email: [email protected]

Denna information är sådan information som Rizzo Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s markandsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 3 februari 2023 kl.17:15 CET.

Om Rizzo Group
Rizzo Group AB (publ) är en ledande aktör inom väskor och accessoarer i Sverige och Norge med totalt cirka 60 butiker. Verksamheten drivs genom de helägda kedjorna Rizzo och Morris med ett utbud av egna och externa varumärken. Rizzo Group AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm under ticker RIZZO B med ISIN-kod SE0016276109 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Koncernen har cirka 200 medarbetare (heltidstjänster). För mer information, besök www.rizzogroup.se

Rizzo Group
+46 8 508 99 200
[email protected]

Rizzo Group AB, Kungsholmstorg 6B, 112 21 Stockholm

Telefon 08-508 99 200. Organisationsnummer 556540-1493. www.rizzogroup.se  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 28/23 Information regarding Vultus AB’s LEI

Published

on

By

Report this content

Vultus AB’s (VULTS) LEI has been updated from a previous incorrect LEI. 

Correct LEI: 984500C635EA7EDB7420 

Stockholm February 3, 2023 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   
[email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

Almi Uppsala har beviljat Miris stöd för digitaliseringscheck om 250 000 kr

Published

on

By

Miris har beviljats stöd från Almi i form av en digitaliseringscheck om 250 000 kr. Stödet skall användas i samband med utveckling av det beräkningsverktyg som utvecklas tillsammans med Trients AB.

Stödet är finansierat av den europeiska regionala utvecklingsfonden och har beviljats av Almi Uppsala. Miris skall utveckla en digital lösning för överföring av data från Miris analysinstrument Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™) och ett användargränssnitt för det nya beräkningsverktyget som planeras lanseras innan årsskiftet.

”Denna finansiering är mycket uppskattat och är ett viktigt bidrag till vår utveckling av hållbara produkter. Beräkningsverktyget kommer effektivisera arbetet hos våra kunder och öka säkerheten i användningen av analysresultatet från Miris HMA™. Med ett beräkningsverktyg stärker vi Miris produktportfölj och tar ytterligare ett steg mot att förbättra nutritionsvården av för tidigt födda barn” säger Camilla Sandberg, VD Miris.

Denna information är sådan som Miris Holding är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-02-03 17:10 CET.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
[email protected]

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.