Finländarnas ekonomiska svårigheter har minskat och utsikterna för den egna ekonomin ser nu ljusare ut än i fjol, visar Sparbanksgruppens färska undersökning Sparbarometern. Allt fler anser att det är viktigt att spara, och avsikterna och möjligheterna att spara har ökat jämfört med året innan. Resultaten pekar dock också på oro över tillväxtutsikterna för Finlands ekonomi. Endast omkring hälften av finländarna tror på Finlands förmåga att upprätthålla den nuvarande nivån på den sociala tryggheten.
Efter ekonomiskt utmanande år förbättras finländarnas avsikter och möjligheter att spara. Nu planerar 44 procent av respondenterna att börja spara eller att öka sitt sparande (2023: 40 %). Att spara och placera mer intresserar nu särskilt unga vuxna i åldern 18–29 år (64 %). Ännu i fjol uppgav 38 procent av finländarna att de konsumerar allt de får, men nu har andelen sjunkit till 34 procent. Också i de konkreta sparbeloppen syns genomgående en liten ökning.
”86 procent av finländarna anser att det är viktigt att spara. Ändå använder 23 procent av respondenterna endast ett brukskonto för att sköta sin ekonomi, utan andra spar- eller placeringsobjekt. När en tillräcklig buffert har samlats på brukskontot lönar det sig att placera långsiktiga besparingar i objekt som ger bättre avkastning. Det är ett beslut som få ångrar”, konstaterar Henna Mikkonen, chefsekonom för Sparbanksgruppen.
Enligt Sparbarometern är 78 procent nöjda med sitt beslut att börja spara eller placera, om de har tillgång till någon annan form av sparande än ett brukskonto.
Den ekonomiska nöden har minskat och det positiva tänkandet ökat
För allt fler innebär ekonomisk välfärd lätthet och sorglöshet i stället för nödvändig försörjning. Nu beskrev en fjärdedel av respondenterna (25 %) ekonomisk välfärd som en situation där man inte behöver oroa sig för att pengarna ska räcka till eller räkna slantarna. I fjol innebar ekonomisk välfärd för de flesta att tillgodose de nödvändiga grundläggande behoven (30 %), men i år svarade endast 20 procent av respondenterna så. Resultatet återspeglar den förbättrade köpkraften som följd av att inflationen avtar och räntorna sjunker. Den största ökningen (+6 %) i beskrivningarna av ekonomisk välfärd skedde i fråga om lätthet, sorglöshet och möjlighet att förverkliga det man önskade. Så svarade nu 11 procent av respondenterna.
Resultaten visar också att finländarnas ekonomiska svårigheter har lättat jämfört med året innan. Av frågorna i Sparbarometern sammanställs ett så kallat index för ekonomisk nöd, som utöver eurobelopp beaktar också den psykologiska aspekten av den egna ekonomin. Till exempel känslan av att inte alls kunna påverka sin ekonomiska ställning har minskat med tre procentenheter till 12 procent.
”Resultaten av vår Sparbarometer visar genomgående att människorna upplever ekonomiska bekymmer och oro över att pengarna ska räcka till i mindre utsträckning än året innan. Däremot har ett positivt tänkande och en vilja att förbättra sin ekonomiska välfärd ökat, vilket är en mycket glädjande nyhet”, konstaterar Mikkonen.
Oron för Finlands ekonomi har ökat kraftigt redan i två år
Av Sparbarometern framgår att medborgarnas förtroende för Finlands ekonomi och samhällets skyddsnät försvagas. 22 procent av finländarna berättar att de oroar sig för om de kommer att ha ett fast arbete om några år (+ 4 % jämfört med i fjol). Samtidigt är fast lönearbete mycket viktigt för 44 procent av respondenterna (+ 3 % jämfört med i fjol).
”Arbetslösheten har ökat i Finland under det senaste året, så det kommer inte som en överraskning att oron över arbetsplatser har ökat. Vi förväntar oss att arbetslösheten kommer att öka ännu en tid, men att den åter ska börja sjunka nästa år. Vi ser redan en försiktig återhämtning i Finlands ekonomi och vi förväntar oss att ekonomin kommer att växa nästa år igen. Arbetslösheten reagerar vanligen med en liten fördröjning på den ekonomiska utvecklingen”, berättar Mikkonen.
Endast 12 procent av respondenterna tror på Finlands ekonomiska tillväxt under de närmaste åren. Däremot tror nästan hälften av finländarna (49 %) att den sociala tryggheten i Finland i framtiden kommer att ligga på en betydligt lägre nivå än för närvarande. Denna uppfattning har blivit avsevärt vanligare under de två senaste åren, då 34 procent av finländarna tänkte så här så sent som hösten 2022.
”Anpassningsåtgärderna inom de offentliga finanserna och diskussionen som pågår kring det har tydligt ökat människornas oro för en hållbar finansiering av välfärdsstaten och för det egna pensionsskyddet. Detta kan vara orsaken till att var tredje sparar för pensioneringen och här har det skett en ökning på några procentenheter under de senaste fem åren”, tillägger Mikkonen.
Sparbarometern är en riksomfattande undersökning som Sparbanksgruppens årligen låter göra. Svaren samlades in som en webbenkät 4.9–11.9.2024 och den besvarades av 1363 personer. Målgruppen var finländare i åldern 18–69 år. Undersökningen genomfördes av Dagmar Oy.
Mer information för media:
Henna Mikkonen
chefsekonom
henna.mikkonen@saastopankki.fi
+358 40 564 7918
Sparbanksgruppen har främjat individens och samhällets ekonomiska välstånd i redan 200 år. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Vi donerar en del av vårt resultat för att stödja den lokala välfärden. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.
Taggar: