Tanalys

Fler uppsagda i turbulentare tider

2022 har präglats av en ökad turbulens i omvärlden, med pågående krig i Europa, energikris och stegrande priser. Nu ökar antalet personer som beviljats omställningsstöd. För första gången sedan pandemin är det också fler uppsagda som går till omställningsstöd än andelen som kommer tillbaka till arbetsmarknaden. Det visar Trygghetsfonden TSL:s kvartalsrapport för fjärde kvartalet. Mycket tyder på att vi är på väg mot en sämre konjunktur under 2023.

Antalet personer som beviljats omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL har vänt upp under hösten. För fjärde kvartalet 2022 beviljades 3 178 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL, vilket är 33 procent fler jämfört med 2 395 personer motsvarande kvartal året innan. Ett tydligt trendskifte är också att det för första gång sedan pandemin är fler uppsagda som går till omställningsstöd än som kommer tillbaka till arbetsmarknaden.

– Vi ser en stigande trend där främst industrin och bostadsbyggandet har drabbats, men även en ökning av uppsägningarna inom handeln. Två av tre personer som beviljades omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL kom från dessa branscher. Under november och december var antalet som beviljades omställningsstöd över 50 procent fler än under motsvarande månader 2021, säger Caroline Söder vd på Trygghetsfonden TSL.

Från den 1 oktober erbjuder Trygghetsfonden TSL både omställnings- och kompetensstöd. Genom detta ges nya möjligheter även för anställda att långsiktigt stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Intresset för det nya kompetensstödet har varit stort och människor söker från olika branscher och fördelat över landet. Redan nu har 900 ansökningar om utbildning inkommit direkt till Trygghetsfonden TSL. Utöver detta har CSN fått mer än 20 000 ansökningar varav mer än 2 000 har angett TSL som omställningsorganisation.

– Trots ett turbulent år kan vi konstatera att resultaten för omställningsstödet har varit anmärkningsvärt starka med mycket goda resultat för våra deltagare. Under 2022 hittade nära 9 av 10 personer en ny lösning på arbetsmarknaden efter att ha tagit del av omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL. Det är historiska högstanivåer och tyder på en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft inom många yrkesgrupper. Långsiktigt kommer det nya kompetensstödet att ge ännu bättre möjligheter för människor att öka sin attraktivitet på arbetsmarknaden och för kompetensförsörjningen i stort, avslutar Caroline Söder.

Johannes HellqvistKommunikationschef010-212 33 84johannes.hellqvist@tsl.se

Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring avtalad mellan LO och Svenskt Näringsliv. 100 000 arbetsgivare och 900 000 medarbetare ingår i TSL:s omställningsförsäkring som gäller på arbetsplatser som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Vi är Sveriges största nätverksorganisation för omställning och hjälper i genomsnitt 15 000 människor per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb. Vårt arbete innebär också att vi ser till så att arbetsgivare får tillgång till rätt kompetens. En kvarts miljon omställningar har genomförts i TSL-systemet sedan 2006. www.tsl.se

Taggar:

Exit mobile version