Fler vill bli sjuksköterska

| 26 april, 2021 | 0 kommentarer

Allt fler vill bli sjuksköterska – antalet som sökt utbildningen i första hand ökar med tretton procent i höst jämfört med förra höstterminen. Även för förskollärarutbildningen är det större intresse, visar Universitets- och högskolerådets (UHR:s) analys.  

– Totalt sett ser vi rekordsiffror för antalet sökande till högskolan i höst och det är sannolikt en konsekvens av pandemin. Det är positivt att fler tar vara på möjligheten att skaffa sig en högre utbildning när läget på arbetsmarknaden är kärvt, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR.

Vid sista anmälningsdag hade drygt 419 000 personer sökt en eller flera utbildningar på universitet och högskolor i höst – en ökning med tre procent jämfört med förra året och den högsta siffran som noterats för en hösttermin.

Fler söker sjuksköterskeutbildningen

Sjuksköterskeprogrammet är en av de utbildningar som har fler sökande. Totalt har 23 375 personer sökt utbildningen i höst – en ökning med drygt sju procent jämfört höstterminen 2020. 13 874 personer har sökt utbildningen i första hand, vilket är 13 procent fler än förra hösten.

– Behovet av sjuksköterskor är stort och det är positivt att fler vill utbilda sig till yrket, säger Tuula Kuosmanen. Samtidigt ser vi ett något lägre intresse för läkarutbildningen – antalet sökande till programmet minskar med närmare fyra procent i höst jämfört med förra hösten.

Ökat intresse för att bli förskollärare

Även lärarutbildningarna har något färre sökande totalt, men det är stora skillnader mellan olika utbildningar. Fyra av nio kategorier av lärarutbildningar har fler sökande i första hand. Det gäller bland annat förskollärarutbildningen, där antalet förstahandssökande ökar med tolv procent. Även grund- och yrkeslärarutbildningarna har fler sökande i första hand, medan intresset för att bli speciallärare och specialpedagog minskar.

Rapporten Antagning till högre utbildning höstterminen 2021 – Statistik i samband med sista anmälningsdag finns i pressrummet på uhr.se

På regeringens uppdrag analyserar UHR antagningsstatistiken för sex utbildningar som leder till yrkesexamen: sjuksköterska, läkare, socionom, civilingenjör, högskoleingenjör och lärare. Statistik för dessa utbildningar finns i rapporten.

Kontakt
Utredare
Torbjörn Lindquist
010-470 04 05

Pressfunktionen
010-470 06 91
[email protected]

Universitets- och högskolerådet, UHR, är en statlig myndighet med flera uppdrag inom utbildningsområdet och med verksamhet i Stockholm och i Visby.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *