Connect with us

Marknadsnyheter

Flytt som stärker pandemivården

Published

on

Under pandemin Covid-19 våren 2020 flyttades ortopedi- och medicinavdelningen vid Skaraborgs Sjukhus (SkaS) Falköping till SkaS Skövde. I och med flytten av vårdplatserna kunde SkaS bygga upp en välfungerande pandemienhet för hela Skaraborg. Sjukhusledningen har nu sett flera samordningseffekter och därför ger styrelsen för SkaS sjukhusdirektören i uppdrag att permanenta den tillfälliga placeringen av den somatiska slutenvårdsavdelningen från Falköping till Skövde.

-Syftet är att säkra att invånarna får fortsatt tillgång till god vård och att skapa beredskap för en ökad smittspridning av Covid-19, säger Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

När avdelningen finns på SkaS Skövde finns full tillgång till samtliga specialister. Det finns också en dygnet runt-verksamhet och tillgång till intensivvård vilket saknas på SkaS Falköping. Dessutom minskar antalet transporter av patienter mellan utbudspunkterna. Sammantaget ger detta en ökad patientsäkerhet och minskar risken för längre vårdtider samt stärker en god och säker vård. Avdelningen kommer fortsatt arbeta som en pandemienhet med personal som arbetat länge ihop och som är vana att vårda covid-19-patienter. Dessutom kommer avdelningen att ha vårdplatser för i huvudsak ortopedi/medicinpatienter.

-Genom att permanenta den här avdelningen i Skövde med dess skickliga medarbetare så får vi en långsiktighet i pandemivården och också utökad möjlighet att minska vårdköerna, säger Pär Johnson.

Detaljbudget med stor utmaning

Nu har styrelsen för Skaraborgs Sjukhus (SkaS) fastställt detaljbudgeten för 2021. Den utgår från regionfullmäktiges budget för 2021 och vårdöverenskommelse 2021 med östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

SkaS uppdrag preciseras i vårdöverenskommelsen, där det övergripande uppdraget är att ge akut och planerad vård till invånare i Västra Götaland. Sjukhuset har även ett omfattande utbildningsuppdrag samt uppdrag att bedriva forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Detaljbudgeten beskriver hur SkaS planerar att arbeta med de prioriterade mål och de fokusområden med relevans för SkaS verksamheter som beslutats i regionfullmäktiges budget.

Styrelseordförande Pär Johnson kommenterar:

-En stor utmaning för kommande år är att genomföra nödvändiga förändringar för en förbättrad tillgänglighet och övriga uppdrag i enlighet med regionfullmäktiges mål och vårdöverenskommelse. Detta samtidigt som en ekonomi i balans ska uppnås.
Bedömningen inför 2021 är en ekonomisk obalans om cirka 220 miljoner kronor, vilken kan jämföras med prognosen för 2020 som pekar på en ekonomisk obalans om cirka 280 miljoner kronor.
Pär Johnson menar också, att för en hållbar verksamhet är strategin att fortsätta påbörjade arbeten för ett effektivt sjukhus, en sammanhållen region, genomföra förändringsarbeten för vårdens omställning och följa inriktningen i enlighet med Västra Götalandsregionens långsiktiga strategier.
-Under 2021 kommer även stort fokus vara på det regiongemensamma arbetet för framtidens vårdinformationsmiljö, säger Pär Johnson.

Fastighetsöverenskommelsen är klar

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus (SkaS) godkänner fastighetsöverenskommelse för 2021 med Fastighetsnämnden. Fastighetsöverenskommelsen (FÖK) är en ettårig överenskommelse mellan Skaraborgs Sjukhus och Västfastigheter om de tjänster Västfastigheter ska leverera till förvaltningen; inklusive uppskattade volymer och kostnader. FÖK omfattar både de tjänster Västfastigheter levererar i egen regi och de tjänster som har upphandlats av Västfastigheter. SkaS hyreskostnader uppgår till cirka 258 miljoner kronor. Uppsagda lokaler i Falköping samt att SkaS flyttar verksamhet från externt förhyrda lokaler in till sjukhuset ger en hyresminskning på cirka 3 miljoner kronor.

-Det är positivt att vi i högre utsträckning kan använda oss av egna, befintliga lokaler och därmed minska verksamhetens totala kostnad, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

SU organiserar analysverksamhet

Regionfullmäktige beslutade 4 februari 2020 att all laboratoriemedicinsk analysverksamhet i egen regi inom Västra Götalandsregionen från och med 1 januari 2021 ska organiseras under styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

Regionstyrelsen beslutade 23 juni 2020 om ekonomimodell för den samlade laboratorieverksamheten.

En överenskommelse har nu utarbetats mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skaraborgs sjukhuset. I överenskommelserna har preciserats Sahlgrenska Universitetssjukhusets, Regional laboratoriemedicins ansvar för patientnära analyser, bårhus och utbudspunkter.

-Mycket bra att den här överenskommelsen nu finns på plats. Analysverksamheten är väldigt viktig för hela Skaraborgs Sjukhus, säger ordförande Pär Johnson.

Förslag till Miljömål 2030

Skaraborgs Sjukhus har svarat på en remiss avseende förslag till Miljömål 2030 för Västra Götalandsregionens egna verksamheter. Dokumentet är framtaget av miljönämnden och är tänkt att gälla från och med 2021. Miljömål 2030 ska ersätta nuvarande Miljöplan 2017-2020.

Enligt remittenterna utgår förslaget från de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och är prioriterade utifrån Västra Götalandsregionens uppdrag, rådighet och miljöpåverkan. Ambitionen är att de nya målen ska vara pådrivande för Västra Götalandsregionens arbete för att nå regionala,

 nationella och internationella mål och åtaganden inom miljöområdet.

– Målet kan medföra ett ökat fokus på miljöperspektivet och innebära en ökad drivkraft i arbetet med miljömålen, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Kontakt: Pär Johnson (L), ordförande, 0709 42 30 13 

Susanne Berglund (S), vice ordförande, 0706-96 95 61

Jörgen Thorn, sjukhusdirektör, Skaraborgs Sjukhus, 070-938 36 38.

______________________________________

Skaraborgs Sjukhus (SkaS) är ett akutsjukhus som erbjuder vård inom ett trettiotal specialiteter. Sjukhuset har verksamhet i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad, och är en del av Västra Götalandsregionen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan: Presentation av Ambeas delårsrapport för det första kvartalet 2024

Published

on

By

Närvarande: Mark Jensen, VD och Benno Eliasson, CFO.

Den 3 maj kl. 07:00 (CET) offentliggörs Ambeas delårsrapport för det första kvartalet 2024.

En presentation med möjlighet att delta per telefon kommer att hållas kl. 10:00 (CET) fredagen den 3 maj. Presentationen hålls på engelska och finns tillgänglig som webcast på www.ambea.se eller direktlänk: https://edge.media-server.com/mmc/p/p3esy8db

Telefonkonferens
För att delta via konferenssamtalet, registrera dig innan samtalet med hjälp av länken nedan. Vid registrering erhålls ett uppringningsnummer och en unik personlig PIN-kod. För att vara säker på att uppkopplingen till konferenssamtalet fungerar, vänligen ring in tio minuter innan starttiden.

Registrering telefonkonferens: 
https://register.vevent.com/register/BI7347adef3041421ca6c3e95f36936eda

Kvartalsrapport och tillhörande presentation kommer att finnas tillgängligt på www.ambea.se

För mer information, vänligen kontakta:

Susanne Vogt, ansvarig IR
E-post: ir@ambea.se

Ambeas presstjänst
Telefon: +46 (0)10 33 00 501
E-post: press@ambea.se

Ambea är Skandinaviens kunskapsledande omsorgsföretag. Inom Ambea arbetar över 30 000 medarbetare med att skapa ett bra liv för varje omsorgstagare på 950 enheter. Vi ska vara kvalitetsledande i allt vi gör och vår vision är att göra världen lite bättre, en människa i taget. Ambea har huvudkontor i Solna, Sverige och är noterat på Nasdaq Stockholm. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Blicken är viktig när robotar kommunicerar med människor

Published

on

By

Vi människor kommunicerar inte bara med tal – blicken avslöjar mycket om vad vi vill säga, och om vi hänger med. I en ny avhandling i datalingvistik vid Göteborgs universitet undersöks ögonrörelser som kommunikativt fenomen i mänsklig interaktion – för att förbättra dialogen med robotar.

Ju mer människolikt beteende som en robot/avatar uppvisar desto mer positivt upplever människor interaktionen.

Blicken är en viktig ickeverbal signal som visar uppmärksamhet och ger inblick i motpartens intentioner och framtida handlingar. Genom att notera olika ögonrörelser tillsammans med tal undersöker en ny avhandling betydelsen av de olika blickmönster vi människor använder i samtal med varandra.

I en studie undersöks ett antal interaktioner mellan två personer i samband med en smakprovningssituation, med syftet att studera relationen mellan skratt, tal och tillhörande ögonrörelser.

– Den visade att skratt har olika funktioner kopplade till specifika ögonrörelsemönster. Det understryker betydelsen av skratt och ögonkontakt i förståelsen och samordningen av flersensorisk kommunikation, vilket är en viktig kunskap när människoliknande dialogsystem utformas, säger Vidya Somashekarappa, doktorand i datalingvistik vid Göteborgs universitet.

Lovande utvecklingsmöjligheter
Avhandlingen föreslår också en ny metod för att förutsäga ögonrörelser genom en neural nätverksarkitektur som tar hänsyn till dynamiken i verkliga ögonrörelsemönster under naturlig interaktion mellan människor. Detta ramverk syftar till att underlätta responsiv och intuitiv interaktion, så att robotar kan kommunicera med människor genom en naturlig och flersensorisk dialog.

Ramverket sammanför blickförutsägelse och en förutsägelse om objektet för blicken med att generera ett färgdiagram. En utvärdering visar överlägsna resultat jämfört med tidigare metoder, vilket pekar på lovande möjligheter för utvecklingen av robotinteraktioner.

Slutligen undersöker avhandlingen betydelsen av olika ögonrörelsemönster från en robot i interaktion med människor.

– Resultaten tyder på att en anpassning av robotens ögonrörelser baserat på mönster i mänsklig interaktion påverkar användarupplevelsen positivt. Det förstärker engagemanget och känslan av att kommunicera med något människolikt, säger Vidya Somashekarappa.

Avhandlingen Look on my thesis, ye mighty: Gaze Interaction and Social Robotics försvaras vid en disputation den 25 april, klockan 13.15 i sal J330, Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

Kontakt:
Vidya Somashekarappa, e-post: vidya.somashekarappa@gu.se

För pressbild på Vidya, kontakta johanna.hillgren@gu.se

Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 10 68
E-post: johanna.hillgren@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Innovationen av grund för tillbyggnader – Fördelarna med markskruv

Published

on

By

I den moderna utvecklingen av tillbyggnader, där innovation och effektivitet är av yttersta vikt, finns det ett växande behov bland hushåll att förbättra deras bostadsutrymmen. Detta behov driver arkitekter, byggare och designers att söka efter nyskapande lösningar som adresserar de vanliga utmaningarna med tid, kostnad och miljöpåverkan. Markskruv är teknologi som kan reformera projekt för tillbyggnader genom ett byggande som är smartare, snabbare och grönare.

Traditionellt har tillbyggnader byggts på betongplintar eller betongfundament, som trots deras utbredda användning, inte alltid är nödvändigt eller effektivt. Processen att gräva och gjuta betong är inte bara tidskrävande och beroende av gynnsamma väderförhållanden men utgör också betydande miljömässiga bekymmer. Produktionen av betong är en stor källa till koldioxidutsläpp, som bidrar med ungefär 2,5 miljarder ton årligen, vilket är ungefär 8% av den globala totalen. Markskruv framstår som en banbrytande lösning genom att minska tid, utsläpp och går att installeras i alla slags väder.

 

Effektivitet och minskade tidsramar

En huvudfördel med markskruv är deras förmåga att signifikant påskynda byggprocessen. Till skillnad från traditionella metoder som kräver omfattande utgrävning och härdningstider, kan markskruv snabbt installeras direkt i marken. Detta förkortar inte bara projektets tidslinjer utan minskar även störningen för hushållen, vilket tillåter dem att njuta av sina nya utbyggnader mycket snabbare.

 

Ekonomiskt och förutsägbar budgetering

Frekventa förseningar och oförutsedda utgifter är vanliga utmaningar i byggprojekt, vilket ofta leder till budgetöverskridanden. Markskruv erbjuder en effektiv motåtgärd genom att möjliggöra en snabbare installation, vilket direkt kan översättas till lägre arbetskostnader. Dessutom tillåter förutsägbarheten med denna metod mer exakta budgetuppskattningar från starten. Genom att eliminera behovet av betong minskar markskruv också materialkostnader och avfall, vilket gör utbyggnader mer ekonomiska.

 

Hållbart byggande för framtiden

Med en ökad betoning på hållbarhet inom byggsektorn, lutar sig både professionella och privata hushåll mer mot miljövänliga byggmetoder. Markskruv erbjuder en stark kontrast till de intensiva koldioxidutsläppen som utgör vardagen av traditionella betonggrunder. De minimerar miljöpåverkan genom att undvika betong, minska behovet av tunga maskiner och bidrar därmed till lägre koldioxidutsläpp och en grönare approach till byggande.

lexibilitet och kreativ frihet

En avgörande aspekt av tillbyggnader är förmågan att uppfylla hushållens visioner genom att integrera nya byggnader sömlöst med befintliga konstruktioner. Markskruv erbjuder stor flexibilitet, vilket möjliggör exakt positionering enligt byggritningar och rymmer ett brett utbud av modeller, storlekar och dimensioner. Denna anpassningsbarhet säkerställer att oavsett om det handlar om ett litet uterum eller en stor utbyggnad av vardagsrummet, kan markskruv underlätta och effektivisera byggandet.

 

Framtiden för tillbyggnader med markskruvar

Markskruvens snabba installation, kostnadsfördelar, minimala miljöavtryck och mångsidiga användning är en helhetslösning för de vanliga hindren i tillbyggnadsprojekt. I takt med att vi rör oss mot ett mer innovativt och hållbart byggande, representerar markskruvar ett avgörande framsteg. För de som planerar sin nästa tillbyggnad erbjuder skruven exceptionella fördelar med en solid grund för en effektivare och mer hållbar byggnadsframtid.

Elisabeth Lodin
Press kontakt
elisabeth.lodin@stopdigging.se

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt. Sluta Gräv grundades år 2012 med säte i Helsingborg. Företaget verkar globalt på den europeiska marknaden, i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har över 130 partners, som är auktoriserade installatörer av Sluta Grävs markskruv.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.