Tanalys

Fokus på vårdens kunskapsluckor om brandfarlig vara

Regionerna använder stora mängder brandfarliga varor. Särskilt under pandemin har knappt någon verksamhet stått utan handsprit, att den ger ifrån sig brandfarliga ångor redan vid rumstemperatur känner få till. Stora personalgrupper som i sin dagliga verksamhet hanterar brandfarliga produkter saknar utbildning för det. Säker Vårdmiljö har nu tagit fram nya verktyg för att höja kunskapsnivån inom området ”brandfarlig vara”.  

Som en del i en större satsning lanseras nu en digital utbildning som ska ge regionanställda grundläggande förståelse och kunskap. I helhetslösningen ingår även uppföljning och coachning av chefer. Regionerna Norrbotten och Sörmland är först ut.   

– Vår satsning på brandfarlig vara är framtagen på uppmaning av våra kunder och den kommer att fylla ett tomrum i regionernas systematiska brandskyddsarbete, säger Patrik Hammar, produktägare för Säker Vårdmiljö.  

Basfakta och tankeställare
Utbildningen riktar sig alla medarbetare som kommer i kontakt med brandfarliga produkter i sin arbetsvardag – exempelvis personal inom laboratorieverksamhet, inre transport, vården och lokalvårdare.  

Utbildningen fokuserar på tre områden:   

Under pedagogisk vägledning av Marika Håkander, brandingenjör i Region Skåne, genomför deltagaren interaktiva övningar och tar del av exempel från verkligheten. Exempelvis berättar tandteknikern Pär Nyström i Piteå om hur det gick till när hans nyspritade händer började brinna.  

Innehållet är kravställt och faktagranskat av brandskyddsexperter från tolv regioner. Utbildningen tar ca 30 minuter och följs av ett kunskapsprov.  

KONTAKT:
Patrik Hammar, produktansvarig
patrik.hammar@peritum.se
010-333 38 21

SÄKER VÅRDMILJÖ arbetar för ett säkrare Vårdsverige. I samarbete med svenska regioner och utvecklar vi tjänster som skapar handlingskraft och trygghet. Tillsammans driver vi utvecklingen framåt och gör skillnad.
En del av Peritum AB.

Taggar:

Exit mobile version