on, nov 29, 2017 16:47 CET
Den 29 november tog tandvårdssty
relsen beslut om Folktandvårdens
affärsplan
2018
.
Två områden som prioriteras är samverkan med kommuner
och
fortsatt
digital
utveckling.
–
Vår
vision är Frisk i munnen hela livet. Då behöver vi möta människor på fler ställen än Folktandvårdens kliniker. Vi har haft lyckade försöksprojekt med tandhygienist i kommun och medverkan vid familjecentraler. Dem vill vi vidareutveckla, säger Stig-Olov
Tingbratt,
tandvårdsstyrelsens ordförande
.
Tandhygienist i kommun
Folktandvården söker aktivt efter nya mötesplatser för att utveckla samverkan och hälsokoncept.
Mariestad var först med att ha en tandhygienist anställd i kommun. Nu finansierar Folktandvården en fortsättning av projektet
i fler kommuner. Målet är att förbättra munhälsan hos den äldre befolkningen genom att öka kunskapen om äldres munhälsa hos vård- och omsorgspersonal.
–
Med tandhygienist i kommun vill Folktandvården bli en del i kommunens verksamhet för att sprida kunskap om tandvård och munhälsa, stötta i rutiner och öka kompetensen, säger Jens Söder, vice ordförande.
Tandvårdsstyrelsen kommer att finansiera en fortsättning av projektet i Ma
riestad och önskar att den fortsatta försöksverksamheten 2018 ska omfatta minst en kommun i alla regionens områden för närvårdssamverkan.
– Vi har just nu samtal med ett flertal kommuner och mycket talar för att vi ska komma
i mål med ett samarbete som startar under våren 2018, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör.
Samverkan med familjecentraler
Folktandvården vill också bidra till att förbättra hälsan genom att
finnas med på familjecentraler. Tillsammans med socialtjänst, barn- och mödrahälsovård ordnar Folktandvården aktiviteter på öppna förskolan, i föräldragrupper och andra lokala arenor.
I nuläget finns
Folktandvården på nio familjecentraler i Västra Götaland. Familjecentralen i Borås-Boda som ordinarie verksamhet och på försök vid familjecentraler i Skövde, nordöstra Göteborg, Hisingen och Frölunda. Syftet är att utveckla och ta tillvara Folktandvårdens hälsofrämjande och förebyggande ansvar, speciellt med fokus på hälsosamma levnadsvanor.
–
Vi vill skapa bättre förutsättningar för barn och deras familjer att förbättra både munhälsa och allmän hälsa och bidra till att minska hälsoskillnader i befolkningen, säger Stig-Olov Tingbratt.
Digital teknik som ökar tillgängligheten
För att vara attraktiva som vårdgivare och öka tillgängligheten till specialister ska Folktandvården
satsa på digital utveckling flera år framåt. Under 2018 införs en ny lösning för distanskonsultationer mellan specialist- och allmäntandläkare. Det innebär att en allmäntandläkare rådgör med en specialisttandläkare om behandling via videolänk. Med hjälp av en kamera kan specialisten se in i patientens mun och sedan diskutera med allmäntandläkaren. Patienten ska också kunna se och ställa frågor.
– Med digital teknik kommer vi att kunna erbjuda bättre tillgänglighet till spec
ialister i hela Västra Götaland, kortare väntetider och minskat resande, både för våra patienter och för specialisterna, säger Gunnar Eriksson.
För frågor kontakta:
Stig-Olov
Tingbratt
, ordförande,
tel.
0709-35 84 55
Jens Söder, vice ordförande,
tel.
0735-33 52 55
Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör,
tel.
0706-45 00 28
Folktandvården Västra Götaland finns till för alla och vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård. Inom organisationen arbetar cirka 3 000 personer på 156 kliniker. Vi forskar för framtiden och vi utbildar studenter på vår sommarskola, handleder nyutexaminerade tandläkare och utbildar specialisttandläkare och tandsköterskor. Vi vill att alla ska kunna vara friska i munnen, hela livet. Därför erbjuder vi Frisktandvård. Det innebär att du betalar lite per månad för din tandvård och får både förebyggande underhåll och trygghet om något händer. Folktandvården Västra Götaland är en del av Västra Götalandsregionen. Läs mer på vår webbplats: vgregion.se/folktandvarden
Taggar: