Tanalys

Förändrade el-vanor ökar risken för både brand- och vattenskador

Sänkt temperatur i fritidshuset, tvättmaskinen som kör på natten och så en brasa för värme. Dyrare energi förändrar våra vanor för att spara el och pengar. Det är inte helt utan risk och fler skador från både vatten och eld är ett möjligt scenario när det blir kallare och elen dyrare, inte minst i fritidshuset.

Att tvätta och maskindiska på natten är kanske inte direkt förknippat risk men våra hushållsmaskiner är ofta grunden till vattenskador och ibland brand. Risken är egentligen inte större på natten men däremot är chansen att du upptäcker till exempel ett läckage mindre.
– En diskmaskin som får läcka en hel natt blir betydligt besvärligare än om man ser vattnet på golvet på en gång, säger Hans Löfgren skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

Just de ”blöta” maskinerna är de som oftast börjar brinna. I tvättstugan finns det dessutom mycket ludd och damm som lätt kan ta eld vid en onormal värmeutveckling.
– Här i länet är det oftast ingen stor besparing att köra hushållsmaskinerna på natten och i den bästa av världar har vi uppsikt och är vakna. Så klart är inte alltid det möjligt och då är det viktigt med rätt skydd och utrustning, säger Hans Löfgren.

Brandvarnare är livräddare och finns i olika varianter. En del kan ”prata” med varandra och larmar en brandvarnare så larmar alla. Vilket kan vara bra när tvättstugan ligger en bit från sovrummet. Vattenlarm kanske färre känner till men hjälper till på samma sätt. Bra placerade kan de känna av läckage förhindra mycket besvär och stora skador. En vattenfelsbrytare för hela fastighetens vattensystem är också ett effektivt skydd.  De känner av om det läcker eller droppar och stänger av husets vattentillförsel när det behövs.

Köldknäppar och frusna rör
Vattnet i frusen form kan också ställa till det för länets många fritidshusägare. Att dra ner rejält på värmen eller stänga av den helt i ett periodvis obebott fritidshus kanske känns som en bra energisparande åtgärd. Det är det inte, utan ökar risken att få sönderfrusna rör med stora skador och kostnader som följd.
– Att stänga av värmen i fritidshuset helt är verkligen inget vi rekommenderar. Det finns många fallgropar förutom frusna rör. Oftast mår huset inte bra av att kylas ned och när det blir varmt igen kan det bli mycket fukt och kondens som ger bestående problem, säger Hans Löfgren.

Stäng av vattnet och till huset och sänkt inte temperaturen till mer än 15 grader är en vanlig rekommendation. Kommer det en ordentlig köldknäpp måste värmen räcka till och nå ut i hela huset är det inte säkert att mindre gradantal räcker för att förhindra frysskador.
– Det kan också bli strömavbrott en kortare period men med grundvärme vinner du lite tid, säger Hans Löfgren.

Spara el och energi säkert*

* Källa: Länsförsäkringar Jämtland och Energimyndigheten.

Har du frågor?
Hans Löfgren, skadeförebyggare Länsförsäkringar Jämtland
hans.lofgren@lfz.se
063 – 19 34 70

Krister Holm
Pressansvarig
krister.holm@lfz.se
070 – 227 59 94

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Taggar:

Exit mobile version