Tanalys

Förbundet Vi Unga – ny medlemsorganisation i Kontantupproret

Kontantupproret har fått en ny medlemsorganisation. Förbundet Vi Unga har på sitt senaste styrelsemöte beslutat att delta i arbetet för kontanterna i Sverige.

När kontantanvändningen minskar och i värsta fall försvinner helt drabbar det många grupper och verksamheter i landet. Förbundet Vi Unga, fristående ungdomsorganisation till Studieförbundet Vuxenskolan, har beslutat att det ligger i deras intresse att arbeta för kontanternas bevarande.

– För oss handlar det framför allt om att föreningar som unga engagerar sig i har stora svårigheter att hantera ekonomin utan kontanter. Handkassan har alltid varit central i alla de föreningar som behöver kunna ta emot medlems- och deltagaravgifter på ett smidigt sätt. Med dagens mångdubblade bankavgifter, oändliga handläggningstider och skärpta villkor närmar vi oss handkassan som enda väg för vissa föreningar. Samtidigt är det en frihetsfråga för den som är under 18 att kunna ha en egen ekonomi oberoende vårdnadshavarens åsikter, säger Bartosz Stroinski, förbundsordförande i Vi Unga.

Kontantupproret består av ett antal riksorganisationer och förbund som gemensamt vill värna kontanterna i Sverige. Tillökningen med Vi Unga välkomnas.

– Det finns en fördom hos både allmänheten och beslutsfattare att ungdomar inte tycker om kontanter. Tvärtom är det de unga som förstår faran när kontanterna försvinner och precis alla köp registreras. Som aktiv i idrottsrörelsen känner jag också väl igen problematiken där föreningar inte kan ha en lagkassa eller sälja korv och kaffe utan en massa krångel. Kontanterna behövs för alla, säger Björn Eriksson som är ordförande i Kontantupproret.

För mer information:

Björn Eriksson, tel 070-6264606

Om Förbundet Vi Unga

Förbundet Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som startades 1955 för att organisera och bli en starkare röst för barn och unga på landsbygden, men har utvecklats till att vara en röst för barn och unga i hela landet. Idag är vi över 9500 medlemmar i cirka 200 föreningar, och finns i stort sett i hela Sverige. Läs mer på https://viunga.se/

Om Kontantupproret

Kontantupproret är en rörelse med flera olika organisationer och föreningar som medlemmar, som alla värnar om kontanterna som betalmedel i Sverige. Läs mer om Kontantupproret på www.kontantupproret.se och på Facebooksidan.

Exit mobile version