Tanalys

Forskarstudie: 59 procent av sporthundarna drabbas av skadas

Ann Essner, specialistfysioterapeut inom veterinärmedicin och forskare, har tillsammans med sitt forskningsteam undersökt olika skador hos sporthundar inom Svenska Brukshundklubbens (SBK) verksamhet. Studien som är finansierad av Agria och SKK Forskningsfond, syftar främst till att förbättra hundarnas hälsa och säkerhet.

Enligt studien, har över 59 procent av hundarna någon gång drabbats av en skada. Av dessa skador var 38 procent diagnostiserade av veterinärer, vilket antyder att flera skador hanterats av hundägarna själva och med hjälp av andra yrkesverksamma inom djurens hälso- och sjukvård.

– Skador i muskler, leder och huden var vanligast förekommande. Tassarna, inklusive trampdynor, klor och tår, var de vanligaste skadeområdena, säger Ann Essner.

Utöver tasskador noterades högre antal skador lokaliserade till rygg, knäled, bogled, huvud samt ospecificerade muskulära skador. Ålder utgör en betydande riskfaktor hos sporthundar.

Studien inkluderade även deltagarnas synpunkter på hur tävlingsregler och utrustning kan förbättras för att minska skaderisken hos hundarna. Det fanns en tydlig önskan om att tävlingsmoment och bedömningskriterier borde anpassas efter hundens kroppsvikt, storlek och kapacitet.

Forskargruppen identifierade flera faktorer som ger insikt i hundars fysiska aktiviteter och de vanligaste skadorna. Undersökningen, som omfattade cirka 1 600 hundar från olika raser, genomfördes via en digital enkät.

Det fanns ett samband mellan hundarnas ålder och skador. Oddsen att hunden hade haft en skada var högre bland äldre hundar. Utöver det var raser som belgisk vallhund malinois och border collie särskilt utsatta.

Ungefär 70 % av hundarna fick minst en timmes daglig lågintensiv motion. Majoriteten fick dessutom minst en timme högintensiv träning i veckan, utöver sportträningen. Den totala fysiska aktiviteten uppgick i genomsnitt till 16,5 timmar per vecka. Utöver träning inom de tävlingsdiscipliner Svenska Brukhundklubben arrangerar, deltog sporthundarna även i andra aktiviteter såsom drag och nosework.

Skador uppstod inte bara under träning (25%) och tävling (7%) utan även i andra miljöer, som i skogen.

Ett konkret exempel på anpassning är apportbockar, där tävlingsförare föreslog att tyngden bör anpassas till hundens kroppsvikt. Liknande anpassningar har tidigare genomförts inom SBK.

Denna evidensbaserade studie ger värdefulla insikter i hundars fysiska aktiviteter och de vanligaste skadorna samt deras riskfaktorer. Den understryker också vikten av att anpassa tävlingsförhållanden och träningsrutiner för att skapa en säker och hälsosam miljö för tävlande hundar.

Här finns filmer från Agria SKK forskningsfonds seminarium med fokus på hund:
Forskarseminarium med hunden i centrum – Agria Djurförsäkring

Exit mobile version