Tanalys

Första högspänningsledningen byggs för Microsofts serverhallar

Tio specialutbildade stolpbyggare klättrar flinkt upp i de höga stålstolparna med hjälp av rep och karbinhakar. En stor byggkran lyfter den översta sektionen upp på en 20 meter hög stålkonstruktion medan montörerna sakta passar in den för att påbörja monteringsarbetet.

Arbetet med att bygga den första ledningen i Stackbo för att förse Microsofts serverhallar i Gävle och Sandviken med el är i full gång. Projektet, som är ett av flera delprojekt, inleddes redan förra året med röjning av skog och fortsatte i vintras med schaktning och gjutning av stora kraftiga betongfundament. När stolparna är på plats påbörjas upphängning av linorna. Ledningen, som är på 400 kV och uppförs parallellt med Svenska kraftnäts ledningsgata, är en av få som Vattenfall Eldistribution bygger på den spänningsnivån.

Tio stålstolpar har monterats ihop i sektioner på marken och lyfts därefter upp och byggs ihop till stora julgransformationer. Monteringsarbetet går i snabb takt utmed en sträcka på cirka en kilometer. Stolparna monteras parallellt vilket innebär ett ledningsspann på hela 200 meter.

På marken övervakas arbetet noga. En del av teamet säkerställer att lyft och montering sker på ett stabilt och säkert sätt. För att undvika olyckor går de varje dag igenom säkerhetsrutiner och använder en app för kontinuerlig säkerhetsuppföljning.

Säkerheten högsta prioritet

‒ Säkerheten har alltid högsta prioritet och vi säkerställer alltid att det efterlevs av de entreprenörer vi samarbetar med. När stolparna är klara påbörjar vi upphängningen av linorna. Den här ledningen ska vara klar till jul men det här är bara ett delprojekt inom hela projektet. Vi kommer inte att ta nätet i drift förrän 2026, berättar Berina Fazlagic, projektledare på Vattenfall Eldistribution.

Projektet är uppdelat i flera etapper och omfattar också byggande av ett nytt ställverk och uppgraderingar av fyra ställverk, två mil luftledning och en och en halv kilometer markkabel i anslutning till transformatorstationerna.

‒ Vi har fram till nu byggt tre nya ställverk och byggt ut ett ställverk för att möjliggöra en första anslutning av kundens datahallar till vårt elnät. Nu fortsätter arbetet med nästa etapp där vi utökar anslutningen för att möjliggöra ett större effektuttag för kunden. Det innebär att vi bygger ett nytt ställverk i Ängsberg södra och bygger om fyra befintliga ställverk och fyra nya ledningar, säger Annelie Thomsson, huvudprojektledare på Vattenfall Eldistribution för anslutningen av Microsofts serverhallar.

Vattenfall Eldistribution har fått koncession för att bygga ledningen från Stackbo genom Rörberg till Tuna i Sandviken, men sträckan är överklagad vilket försenar byggstarten. När hela projektet står klart kommer ledningarna inte bara försörja Microsofts anläggningar med el, utan förstärka elnätet i hela regionen och förbättra energiförsörjningen i det lokala samhället.

Löpande dialog med intressenter

Projektet har ifrågasatts och kritiserats av närboende, markägare och andra intressenter. Samtidigt har ett uthålligt arbete förts i nära dialog med dessa för att ge svar på alla de frågor som uppstår kring ett så stort ledningsprojekt. Ett arbete som har gett resultat.

 ‒ Det har varit en intressant, spännande men också utmanande resa med många starka åsikter om både vår och Microsofts verksamhet inom området. Vi har ökat det lokala stödet och förståelsen för projektet genom kontinuerlig dialog med närboende och övriga intressenter. Det är därför extra skönt att vi nu är igång med byggnationen av den första ledningen i projektet, säger Åsa Forsberg, samhällskontakt på Vattenfall Eldistribution.

Vattenfall Eldistribution distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner genom ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet. Vi bygger framtidens elnät och möjliggör energiomställningen för ett fossilfritt samhälle. Vi finns på flera orter med huvudkontor i Solna. Läs mer om vår verksamhet på www.vattenfalleldistribution.se

Taggar:

Exit mobile version