Under de tre första kvartalen har 160 maskiner efterlysts, vilket är fler jämfört med samma period 2023 då 154 maskiner efterlystes. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.
Under 2023 ökade antalet efterlysningar av entreprenadmaskiner och ökningen har fortsatt under 2024. Mellan den 1 januari och 30 september har 160 maskiner efterlysts, vilket kan jämföras med 154 maskiner under samma period 2023.
Diagrammet visar antalet efterlysta maskiner under 2024 fördelat per månad.
Återfinnandegraden är låg, endast 25 av de 160 efterlysta maskinerna har återfunnits. Detta innebär att 135 maskiner, eller 84 procent, fortfarande saknas.
I statistiken finns ett mörkertal eftersom många maskiner är oregistrerade, dvs de är inte registrerade i något register så som personbilar, vilket gör det svårare att hålla koll på godset.
– Det pågår just nu ett arbete från näringslivets sida om att eventuellt införa ett maskinregister, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.
Flest maskiner har blivit efterlysta i polisregion Stockholm (51 st).
Diagrammet visar antalet efterlysningar av maskiner under 2024 fördelat per polisregion. 55 maskiner saknar information om län och ingår inte i diagrammet ovan.
De maskiner som har flest efterlysningar är hjullastare (56 st), grävmaskiner (48 st) och kompaktlastare (21 st).
Under perioden har det även efterlysts 30 traktorer och 28 redskap. Detta kan jämföras med samma period 2023 då det efterlystes 52 traktorer och 12 redskap.
Att tänka på som maskinägare:
- Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
- Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
- Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
- Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
- Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
- Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.
Om statistiken
Statistiken kommer från Vägtrafikregistret och Larmtjänsts databaser och innehåller både registrerat och oregistrerat gods. Eftersom en stor del av maskinerna och redskapen är oregistrerade finns det ett mörkertal i antalet efterlysningar. Oregistrerat gods innebär att det inte finns något obligatoriskt register, som exempelvis Vägtrafikregistret, där godset måste registreras. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Åkgräsklippare ingår i statistiken under entreprenadmaskiner.
Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se
Larmtjänst är en branschorganisation för de svenska sakförsäkringsbolagen med syftet att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och återfinna stulen försäkrad egendom.