Tanalys

Frågor och svar om våra solparker

Vilka är ib vogt och vad är en solpark? Här hittar du svar på de mest vanliga frågorna.

Vilka är ib vogt?

ib vogt är i grunden ett familjeägt företag som grundades 2002, då som komponentleverantör och sedan styrt om verksamheten till att bli specialister på solparker ifrån markarrende till byggande, drift och underhåll samt långsiktigt ägande.

Företagets huvudkontor har sitt säte i Berlin och den svenska verksamheten utgår ifrån ett svenskt aktiebolag med säte i Luleå.

Företaget är nu verksamma i över 50 länder och har en världsledande portfölj av storskaliga solparker och över 40 GW solkraft i portföljen. Den svenska delen – ib vogt AB- av företaget startade september 2021, tillsammans med det stabila moderbolaget i ryggen är planen att bli en av de större aktörerna på den svenska marknaden.

Vad är en solpark och hur är den uppbyggd?

En solpark är en energiproduktionsanläggning där solceller monteras på ställningar på marken. Anläggningen kopplas ihop mot elnätet genom en transformatorstation.

Storleken på solparkerna varierar från någon hektar och uppåt.  Hur ställningarna placeras beror på bland annat parkens utformning, omgivningen och solinstrålningen. Vanligt är att solcellerna riktas mot syd för att i en lämplig vinkel nyttja maximal solinstrålning och därmed maximera elproduktionen, men det finns även andra utformningar på anläggningen för att exempelvis jämna ut dags produktionen. 

Hur påverkar solparker den biologiska mångfalden?

Solparker och biologisk mångfald fungerar bra ihop. Solparkernas driftsperiod är i sig icke-förstörande och byggperioden kan styras för att exempelvis ej störa häckande fåglar. Genom att exempelvis fröså blommor på marken under solpanelerna och placera ut insektshotell inom anläggningen så gynnas bin, fjärilar och andra insekter. Det går även att ha djurhållning inom anläggningen där till exempel får betar och panelerna ger väderskydd.

Målsättningen är att skapa en så bra symbios som möjligt mellan elproduktion och naturens välmående. Agrivoltaics, som sol och jordbruk i kombination kallas, är ett snabbt växande område. Detta då synergier i marknyttjande ger klara mervärden, i form av högre avkastning, skuggning av grödor i soliga breddgrader och ett mer optimerat marknyttjande. Exempelvis kan lågväxande grödor såsom potatis och kål odlas under panelerna. Ställningens höjd utformas för bästa elproduktion och marknyttjande.

Kan annan verksamhet bedrivas på marken såsom djurhållning och annan odling?

Ja marken går att samnyttja till djurhållning och odling. Layouten av parken kan anpassas för att marken ska kunna nyttjas till andra ändamål också.

Kan solparker byggas på alla underlag?

Markunderlaget påverkar främst kostnaden vid byggnationen av parken och de flesta underlag fungerar att bygga på. Bra mark för solparken är ianspråktagen mark som är bearbetad och helst med ett jordtäcke som är minst 2–3 meter djupt. Det går dock bra att bygga på annan mark också. Om det är mjukare mark, kanske väldigt lerigt, behöver förankringen vara djupare än om det byggs på stabilare mark. Åkermark är fördelaktig då den generellt sätt är mänskligt brukad och beredd vilket minskar risken för oförutsedda skiftningar i markkvalitet samt att den är förberedd inför byggstart. Detta minskar både kostnader och tidsåtgången. 

Hur påverkar solparker marken? Hur görs nedmontering av solparken när livslängden är slut och hur återställs marken?

Anläggning av en solpark är en reversibel process, det vill säga att när solparken har nått slutet av sin livslängd så demonteras modulerna och förankringarna. Marken återställs därefter och marken är lik hur den var innan solparken anlades. Medel för avyttring öronmärks från start av projektet.

Hur är processen för att bygga en park och hur lång tid tar det?

Processen innefattar:

Den potentiella marken analyseras först utifrån skrivbordsstudier och lokalkunskap samt platsbesök. Om marken anses vara bra nog, kontaktas markägare och dialog påbörjas. Parallellt med detta undersöks nätanslutningen. När arrendeavtal är signerat påbörjas även dokumentationen för underlag till tillståndsprocesserna.

Tidsperspektivet varierar för processen och beror på många yttre faktorer såsom nätanslutning, utbyggnad av nät, storlek av mark, antal markägare, natur- och fågelinventeringar med mera. I och med detta går det inte att säga i förhand hur lång tid processen tar då det varierar från projekt till projekt.

Hur förbereds marken inför byggnationen av parken?

Inför byggnation röjs marken från sly och hinder, skyddsvärda naturvärden markeras ut och marken mäts in som ett steg i slutprojekteringen. En solpark i större mått handlar mycket om logistik och mellanlagring på uppställningsplatser. Platser för detta förbereds och märks upp så att byggnation kan ske enligt plan. Markkablar för uppsamlingsnät förläggs i förbestämd kabelsträckning. Brukad mark såsom jordbruksmark och betesmark är ofta mer förberedd för byggnation och kräver därför mindre förarbete än annan mark.

Vilka myndighetstillstånd krävs?

För en solpark så krävs det anslutning till elnätet. I de fall det ska byggas ny transformatorstation så krävs bygglov för det. För solparker över en viss storlek så önskar Länsstyrelsen ett så kallat 12:6-samråd, det vill säga en bedömning huruvida solparken ska bedömas utifrån miljöbalkens krav eller ej.

Nyttjas den producerade elen i Sverige eller utomlands?

Elen säljs in på den svenska marknaden men då svenska elnätet är direkt sammankopplat med övriga länder i nordisk-baltiska området sker elhandel över gränserna. I och med detta finns en viss sannolikhet att elen nyttjas inom det nordisk-baltiska området.

Exit mobile version