För femton år sedan tog Layer Group-ägda Concreto Golvteknik, med dåvarande grundaren och nuvarande platschefen Robert Selberg i spetsen, ett avgörande steg in i en nischad bransch som skulle komma att forma företagets framtid. Det var en slump som ledde till att de första gången fick möjlighet att arbeta med undergjutning för vindkraftverk. Ett danskt företag stod inför ett projekt i norra Finland, där de planerade att genomföra undergjutningar i en vindkraftpark under augusti månad. Men projektet drog ut på tiden och plötsligt stod de inför ett klimat de inte kunde arbeta i—novembermånadens bitande kyla.
”Danskarna visste inte hur de skulle slutföra arbetet i minusgrader, men en platschef från Boden som jag var bekant med råkade vara på plats och rekommenderade oss för uppdraget.” Berättar Robert Selberg.
Detta blev startskottet för Concretos specialisering inom undergjutning. Med insikten om det växande behovet av att kunna gjuta under längre perioder i norra Sverige, började företaget utvidga sina kompetenser och utveckla metoder för att bemästra de utmaningar som kalla temperaturer innebär.
”För att kunna gjuta året runt skapade vi en lösning med en fartygscontainer, där vi har all nödvändig utrustning med oss. Inuti den kontrollerade miljön kan vi hålla materialet varmt och har allt från pumpar och blandare till övrig utrustning samlat på ett ställe.” Förklarar Robert Selberg.
Ett av Concretos första stora projekt kom snart efter att de etablerat sig inom marknaden för undergjutning. Vid Björkhöjden, beläget utanför Sollefteå i Ragunda kommun, fick de uppdraget av NCC att genomföra undergjutningen för hela 127 vindkraftverk. Detta projekt sträckte sig över ett och ett halvt år och innebar stora utmaningar, inte minst på grund av de extrema väderförhållandena.
”Vi började arbetet i februari och genomförde gjutningarna trots att temperaturen låg på minus 20 grader” Berättar Robert Selberg. ”Det var en verklig prövning, men också ett bevis på att vi behärskar undergjutning under tuffa klimatförhållanden.”
Concreto erhöll tidigt en certifiering från den ledande bruksleverantören, BASF, som senare förvärvades av SIKA. Vad som började som en slumpmässig möjlighet att utföra en undergjutning för femton år sedan har idag resulterat i att Concreto har varit delaktiga i undergjutningar av omkring 400 vindkraftverk, främst i Sverige och norra Finland.
Marknaden för undergjutning av vindkraftverk är ofta svajig eftersom den till stor del styrs av politiska beslut. Ibland byggs det en stor mängd vindkraftverk, medan det andra gånger inte byggs några alls. Lyckligtvis har tekniken för undergjutning blivit alltmer uppmärksammad inom branschen och har fått fler användningsområden än bara för vindkraftverk. I ett kommande projekt kommer Concreto att spela en central roll i flytten av Kiruna Kyrka. Kyrkan ska flyttas till en ny plats, där de kommer att använda undergjutning för att säkra fundamentet för den historiska träkyrkan.
”Det har snart gått 20 år sedan vi inledde vår storskaliga byggnation av vindkraftverk i Sverige, och den beräknade livslängden för dessa verk är nu snart uppnådd. Det kommer att bli intressant att följa när de första verk börjar demonteras och ersättas. Framtiden ser spännande ut, och vi planerar att fokusera mer på reparationer och underhåll av befintliga vindkraftverk.” Berättar Robert Selberg.
För mer information, kontakta:
Robert Selberg
robert.selberg@concreto.se
+4670-239 82 72