Tanalys

Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 15 april

Plan för avgiftsfri influensavaccination godkänd

I december 2019 beslutade regionfullmäktige att influensavaccination för riskgrupper och invånare över 65 år ska vara avgiftsfri. En plan för genomförande har därefter tagits fram som hälso- och sjukvårdsstyrelsen nu godkände.

Att vaccinera sig mot influensa har fram tills nu kostat 100 kronor i patientavgift. Själva vaccinet bekostas av vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut innebär att vårdcentralerna får 100 kronor per vaccinationsbesök, vilket motsvarar den uteblivna patientavgiften. Den tillkommande kostnaden för regionen beräknas till cirka 38 miljoner kronor, som under 2020 tas ur hälso- och sjukvårdsstyrelsens budget för Vårdval Vårdcentral. Inför 2021 hanteras finansieringen inom ramen för Västra Götalandsregionens övergripande budgetarbete.

Definition av riskgrupper är individer över 65 år, medicinska riskgrupper samt gravida i andra och tredje trimestern. I dessa grupper finns i Västra Götaland 420 000 personer varav cirka 290 000 i dagsläget väljer att vaccinera sig. Det nu rådande läget med covid-19 och därigenom höjd oro tillsammans med borttagandet av patientavgiften bedöms kunna resultera i att fler än tidigare väljer att vaccinera sig.

Det är fortsatt respektive vårdgivare som ansvarar för det praktiska genomförandet av vaccineringen, ett arbete som precis som tidigare samordnas av Smittskydd Västra Götaland.

Stegvist införande av gratis besök hos tandhygienist för alla över 65 ska utredas

Ett stegvist införande av ett årligt avgiftsfritt besök hos tandhygienist för alla över 65 år ska utredas.

Frågan om avgiftsfritt besök har utretts av Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen efter att regionfullmäktige i november 2019 sa ja till en motion om utredning. Förslaget från Koncernkontoret till hälso- och sjukvårdsstyrelsen var att avgiftsfritt besök inte ska införas.

I hälso- och sjukvårdsstyrelsen yrkade Socialdemokraterna på att ett stegvist införande ska utredas, och presenteras för hälso- och sjukvårdsstyrelsen senast 1 november 2020. Utredningen ska även föreslå hur reformen kan finansieras.

Yrkandet fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och därmed majoritet.

Partierna i GrönBlå samverkan reserverade sig till förmån för förslaget från Koncernkontoret.

 

Huvudvärksvården i Västra Götalandsregionen ska utredas

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen biföll ett yrkande från partierna i GrönBlå samverkan om att utreda huvudvärksvården i Västra Götalandsregionen och ta fram förslag på hur den kan förbättras.

I åldersgruppen 20-30 år drabbas fler än 90 procent av alla kvinnor och 75 procent av alla män då och då av huvudvärk. Cirka tio procent av personer med huvudvärkssyndrom behöver någon form av specialistvård.

Utredningen ska bland annat ge svar på om det finns god kompetens inom primärvården för att möta migrän och huvudvärkssjudomar, och om det finns tillgång till högspecialiserad vård för de patienter som bedöms inte kunna tas om hand inom primärvården.

 

Upphandling av hudsjukvård

En ny upphandling av hudsjukvård inleds nu efter beslut av hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Västra Götalandsregionen har sedan 2016 avtal med tre externa leverantörer om hudsjukvård. Avtalen löper ut i oktober 2020. Avtalet har haft stor påverkan på antal väntande. När avtalen startade i oktober 2016 hade 3 300 patienter väntat mer än 90 dagar till förstabesök. I mars 2019 var den siffran 240. För att säkerställa tillgänglighet till hudsjukvård framöver kvarstår behov av extern kapacitet.

 

Bordlagt ärende:

Utvärdering av Kraftens Hus

Kontaktpersoner:

Jonas Andersson (L), ordförande, 070-837 78 53, Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande, 070-356 56 37, Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande, 070-082 59 94, Karin Möller, bitr hälso- och sjukvårdsdirektör, 070-020 66 00

Jörgen Andersson, kommunikatör, 076-112 21 68

Om hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götaland. Styrelsen ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett befolknings- och regionövergripande systemperspektiv. Styrelsens uppgifter innefattar bland annat ansvar för invånarnas tillgång till vård och för sjukvårdens innehåll, kvalitet och tillgänglighet.

Taggar:

Exit mobile version