Tanalys

Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 25 september

Ekonomisk reglering efter granskning av diagnosregistrering hos vårdcentraler

Till hälso- och sjukvårdsstyrelsen fanns ett förslag om ekonomisk reglering för vårdcentraler som bedöms ha försökt påverka den så kallade ACG-poängen genom diagnosregistrering.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att återremittera ärendet för att tillgodose att de berörda aktörerna får möjlighet att skriftligen skyndsamt yttra sig om granskningsrapportens innehåll. Vidare ska Koncernkontoret värdera de inkomna yttrandena från aktörerna och därefter ha möjlighet att justera beslutsunderlaget till nästa sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Beslutsunderlaget kring den kommande sanktionen och återbetalningen ska också kompletteras så att konsekvenser för enskild aktör tydliggörs.

Subvention av pessar föreslås upphöra

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår att subvention av pessar upphör i Västra Götalandsregionen (VGR). Anledningarna är framför allt att marknaden på området har förändrats och att pessar är en preventivmetod med låg effektivitet i att förebygga oönskad graviditet.

Graviditetsfrekvensen är relativt hög hos kvinnor som använder pessar som preventiv metod, 8 – 12 procent. En granskningsrapport av metoden visar att ingen pessartyp har tillräcklig vetenskaplig dokumentation för att möjliggöra en bedömning av den graviditetsförebyggande effekten. Rapporten tar även upp den etiska frågan om pessar ska subventioneras alls med tanke på den dåliga preventivmedeleffekten jämfört med andra typer, främst hormonella preventivmedel, som idag finns på marknaden.

När beslutet om nuvarande subvention av pessar fattades fanns bara en typ på marknaden. Idag finns tre olika och fler kan tillkomma. Detta skapar förvirring och kan tolkas som att alla pessartyper ska delas ut gratis.

Rekommendationen från olika expertgrupper inom VGR är att sluta subventionera pessar. Nyligen har bland annat Region Stockholm fattat motsvarande beslut.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår också att texten om gratis spermiedödande medel tas bort ur VGR:s patientavgiftshandbok, eftersom detta medel inte längre finns på marknaden. Vidare föreslås ett förtydligande om att avgiftsfriheten för spiral enbart omfattar kopparspiral.

Ärendet ska nu vidare för beslut i regionstyrelsen och därefter till regionfullmäktige.

Mer pengar till vårdcentralerna för bättre tillgänglighet och kontinuitet

Vårdcentralerna tillförs nästa år 240 miljoner kronor extra inom vårdvalssystemet Vårdval Vårdcentral. Tillskottet sker efter att hälso- och sjukvårdsstyrelsen får fördela delar av ett statsbidrag riktat mot nära vård.

Tillskottet ingår i beslut om Krav- och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2020, som anger förutsättningar och ersättningar för att bedriva vårdcentral inom vårdvalssystemet. Ett första beslut om boken togs av regionfullmäktige i juni, men på grund av oklarheter gällande just statsbidrag sköts vissa delar upp till detta andra steg.

Det ekonomiska tillskottet ska framför allt användas till:

I förslaget till beslut ingick även att inrätta fler praktikplatser för psykologer (PTP), men här väljer hälso- och sjukvårdsstyrelsen att avvakta med beslut till dess att styrelsens budget för 2020 är fastställd.

168 miljoner fördelas till insatser för psykisk hälsa

Ett statsbidrag för 2020 om 168 miljoner kronor fördelas till olika förstärkningsinsatser inom området psykisk hälsa, framför allt till insatser för barn och unga.

Pengar går bland annat till:

Ny överenskommelse om Kunskapscentrum för sexuell hälsa

Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) får fortsatt finansiering för åren 2020-2021 om 10,5 miljoner kronor. Det sker genom en vårdöverenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsstyrelsen och styrelsen för regiongemensam hälso- och sjukvård.

KSH verkar för att främja invånarnas sexuella och reproduktiva hälsa och att sexuella och reproduktiva rättigheter tillgodoses i mötet med hälso- och sjukvården. Särskilt fokus läggs på personer och grupper som har sämre tillgänglighet till insatserna. KSH samordnar också det förebyggande arbetet mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

KSH har funnits sedan 2008 och finansierades i början av statsbidrag på området. 2017 tecknades en vårdöverenskommelse med dåvarande styrelsen för beställd primärvård, en överenskommelse som nu löpt ut.

Uppdrag till Sexualmedicinskt centrum kring endometrios fortsätter

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen avsätter drygt två miljoner kronor för år 2020 till Sexualmedicinskt centrum (SMC) för identifikation och förbättrad vård av patienter med endometrios.

SMC i Västra Götalandsregionen är en mottagning med fokus på sexuella frågeställningar och riktar sig till personer över 23 år. Mottagningen har haft uppdraget om endometrios sedan 2016 och nu förlängs det genom en vårdöverenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsstyrelsen och styrelsen för regiongemensam hälso- och sjukvård.

 I uppdraget samverkar Sexualmedicinskt centrum med Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för sexuell hälsa och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Djup samlagssmärta och mycket ont i samband med mens är vanliga symtom.

Arbetet mot våld i nära relationer stärks med ytterligare drygt 900 000 kronor

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att fördela ytterligare 50 miljoner kronor under 2019 i statsbidrag till kommuner och landsting för att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer och stöd till våldsutsatta kvinnor och barn, med mera. Av dessa pengar får Västra Götalandsregionen drygt 900 000 kronor.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade den 5 juni om fördelning av statsbidrag på området med nästan samma summa. Beslutet nu innebär att det extra tillskottet ska fördelas till samma mottagare då dessa vid förra fördelningen inte fick hela det anslag man sökt om. Det handlar om 16 olika projekt och verksamheter hos sjukhus, vårdcentraler och samverkansorganisationer.

Läs pressmeddelande från beslutet 5 juni

Kontaktpersoner:

Jonas Andersson (L), ordförande, 070-837 78 53, Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande, 070-356 56 37, Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande, 070-082 59 94, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77

Jörgen Andersson, kommunikatör, 076-112 21 68

Om hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götaland. Styrelsen ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett befolknings- och regionövergripande systemperspektiv. Styrelsens uppgifter innefattar bland annat ansvar för invånarnas tillgång till vård och för sjukvårdens innehåll, kvalitet och tillgänglighet.

Taggar:

Exit mobile version