Tanalys

Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 29 april

Fortsatt finansiering av Kraftens Hus

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att finansiera Västra Götalandsregionens del av kostnaden för verksamheten vid Kraftens Hus i Borås även under 2021.

Kraftens Hus ger emotionellt och praktiskt stöd till cancerberörda personer. Besökare kommer dit för att träffa och samtala med andra i samma situation, delta i aktiviteter eller lyssna till föredrag.

Hälso-och sjukvårdsstyrelsen har stått för basfinansieringen av Kraftens Hus med en miljon kronor per år sedan starten 2017. En utredning av verksamheten har gjorts inför ställningstagande om fortsatt finansiering från 2021. Trots den korta tid som Kraftens hus verkat tycks verksamhetsmodellen fungera och den kan verka som plattform för integration av olika resurser. Samverkan med näringslivet och andra samverkanspartners bedöms kunna förbättras för att nå ännu fler.

Genom att finansiera Västra Götalandsregionens del av kostnaden även under 2021 ser hälso- och sjukvårdsstyrelsen möjligheter att fortsatt följa upp och driva på utvecklingen i Borås, men också att kunna bidra till att liknande verksamheter byggs upp på fler platser i regionen.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för yrkande från Vänsterpartiet.

Läs om utvärderingen av Kraftens Hus hos Regionalt  cancercentrum Väst

 

Nya vägar att ge hjälp till bättre levnadsvanor – tre pilotprojekt startas

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen startar tre pilotprojekt som ska hjälpa personer att förbättra sina levnadsvanor. Det sker genom utökat uppdrag till några befintliga verksamheter i Västra Götaland: Angereds Närsjukhus, Hälsoenheten i Alingsås (Närhälsan) och vårdgivare i Dalsland.

Ambitionen är att hitta nya, innovativa och mer aktiva sätt att finna och motivera personer att leva sundare.  Hälsosamtal och undersökningar, aktiviteter och motiverande stöd både fysiskt och digitalt är exempel på vad som kan ingå.

Projektet ska också arbeta för att nå personer som av olika anledningar har svårt att nås av insatser av detta slag, till exempel personer med psykisk ohälsa.

Arbetet ska inriktas på de fyra levnadsvanor som har störst betydelse för människors hälsa och sjuklighet: tobaksbruk, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. Andra aktörer som kommuner, föreningar och näringsliv ska involveras.

Projekten ska pågå under två års tid och starta när deltagande verksamheter och Koncernkontoret VGR bedömer att det är möjligt, med hänsyn till den pågående pandemin och dess påverkan.

Uppföljningen ska belysa hur deltagare förändrar sina levnadsvanor, hur sjuklighet och sjukvårdskonsumtion förändras och hur insatserna når ut till olika grupper i befolkningen.

Satsningen ingår i omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, där en utbyggd nära vård med förebyggande hälsofrämjande insatser är en viktig del.

Ja till inriktning kring insatser för bättre hälsa – länk till pressmeddelande 2019-09-05 med tidigare beslut av hälso- och sjukvårdsstyrelsen

 

VGR bemannar en av tre helikoptrar från försvaret

På uppdrag av Socialstyrelsen ställer Försvarsmakten tre helikoptrar till hälso- och sjukvårdens förfogande med anledning av covid-19-situationen. En av helikoptrarna ska bemannas av Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställde sig bakom förslaget till upplägg och står för finansieringen för Västra Götalandsregionens (VGR) kostnader.

De tre helikoptrarna ska stödja landets alla regioner och användas för att vid behov kunna transportera patienter som behöver intensivvård mellan olika sjukhus.

Försvarsmakten står för flygkostnaden och regionerna för den medicinska bemanningen. Hur stora kostnaderna blir beror helt på hur mycket helikoptern kommer att användas.

Helikoptern bemannas av ett medicinskt team bestående av läkare och sjuksköterska från ambulanshelikopterorganisationen i VGR.

Läs mer om försvarsmaktens helikoptrar på den regionala nyhetssajten VGRfokus

 

Åtgärder till stöd åt externa leverantörer inom hälso- och sjukvårdsområdet

Med anledning av covid-19-situationen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen om en rad åtgärder till stöd för privata vårdgivare som har avtal med Västra Götalandsregionen (VGR). Åtgärderna handlar om förskottering av ersättning, ersättning för digitala besök och möjlighet att minska öppethållandet på rehabenheter.

Det är viktigt att kapaciteten hos ett flertal externa leverantörer upprätthålls, dels för att avlasta sjukhusen under pandemin men också efteråt då uppskjuten vård ska arbetas ikapp. I första hand ska kapaciteten upprätthållas genom att vård styrs från sjukhusen till privata vårdgivare. Om det krävs för att upprätthålla utbud och kapacitet kan också förskottering av ersättning till vårdgivare övervägas. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fastställde principerna för sådan förskottering.

Beslut finns sedan tidigare om tillfällig ersättning för digitala besök och telefonbesök till privata vårdgivare som i normalfallet inte har sådan ersättning i sina avtal. Detta beslut gäller till och med 31 maj och förlängdes nu att gälla till 31 augusti.

Inom Vårdval Rehab ses under covid-19-pandemin ett minskat söktryck och minskat inflöde av patienter. Vårdval Rehab har en produktionsbaserad ersättningsmodell vilket innebär att rehabenheterna snabbt behöver ställa om sin verksamhet då efterfrågan minskat. För att anpassa verksamheten till rådande förutsättningar har bland annat korttidspermittering av personal genomförts.

För att underlätta för rehabenheterna görs tillfälliga ändringar i regelverket som innebär att rehabenheterna kan få minska sina öppettider till som lägst 24 timmar per vecka, med anledning av korttidspermittering. Rehabenheten ansvarar för att vid behov stödja patienten att komma i kontakt med annan rehabenhet, något som inte kommer att påverka patientavgiften.

Förutom stödet från VGR får privata vårdgivare även ta del av statliga stödformer, och Koncernkontoret VGR kommer att ta fram ett informationsmaterial som innefattar även dessa. På Koncernkontoret finns också en kontaktperson utsedd för vägledning och information.

Höjd ersättning för telefonbesök inom Vårdval Rehab
I ett separat ärende beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen också att tillfälligt höja den ersättning som alla vårdgivare inom Vårdval Rehab får för telefonbesök.

 

Återremitterat ärende:

Kontaktpersoner:
Jonas Andersson (L), ordförande, 070-837 78 53, Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande, 070-082 59 94, Karin Möller, bitr hälso- och sjukvårdsdirektör, 070-020 66 00

Jörgen Andersson, kommunikatör, 076-112 21 68

Om hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götaland. Styrelsen ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett befolknings- och regionövergripande systemperspektiv. Styrelsens uppgifter innefattar bland annat ansvar för invånarnas tillgång till vård och för sjukvårdens innehåll, kvalitet och tillgänglighet.

Taggar:

Exit mobile version