Tanalys

Från hälso- och sjukvårdsstyrelsen 5 september

Ja till inriktning kring insatser för bättre hälsa

Flera projekt för att främja hälsa och förebygga sjukdomar hos invånarna kan komma att startas i Västra Götalandsregionen (VGR) inom den närmaste tiden. Detta sedan hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställt sig bakom en inriktning för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser.

I Västra Götalandsregionen finns idag verksamheter som arbetar specifikt med sådana insatser. Några av dessa verksamheter kan nu bli pilotprojekt och få ett utökat uppdrag att mer aktivt söka upp personer och grupper som behöver eller vill ha stöd i att ändra sina levnadsvanor. Hälso- och sjukvårdsdirektören ska återkomma till hälso- och sjukvårdsstyrelsen med förslag till pilotprojekt.

En annan del i inriktningen handlar om att inrätta en utbildnings- och samordningsfunktion för fysisk aktivitet i alla delområden i regionen. En sådan funktion finns redan i Göteborg och frågan om en utvidgning ska nu utredas vidare.

Hälsofrämjande och förebyggande arbete frigör resurser
Inriktningen har tagits fram inom ramen för det stora omställningsarbete av vården i Västra Götaland som pågår. Omställning av hälso- och sjukvården syftar till att öka värdet för invånare och patienter samtidigt som framtidens behov av kompetensförsörjning och resurser i övrigt ska mötas. Vården och omsorgen behöver klara sina verksamheter i ett samhälle där andelen äldre och barn ökar, samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder minskar.

Med en tydligare inriktning på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete och sunda levnadsvanor kan positiva hälsoeffekter, mindre sjuklighet och minskad sjukvårdskonsumtion uppnås. Då kan mer resurser istället gå till vård och omsorg av patienter med störst behov.

Handlingsplan 2020 för omställning av hälso- och sjukvården fastställd

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fastställde handlingsplan 2020 för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Planen utgår från den strategi för omställningen som regionfullmäktige fastställde 2017 och som omfattar områdena Utveckla den nära vården, Koncentrera vård för bättre kvalitet och tillgänglighet, Utveckla digitala vårdformer och tjänster och Fokusera på kvalitetsdriven verksamhetsutveckling. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade också i december 2018 att arbetet med en utvecklingsplan för barn och ungas hälso- och sjukvård ska ingå som ett tematiskt område i omställningen.

Omställningsarbetet ska skapa förutsättningar att möta dagens och framtidens utmaningar vad gäller vårdbehov, resurser och kompetensförsörjning. Värdet för invånarna ska öka inom ramen för tillgängliga resurser. Vården ska utformas på ett nytt sätt samtidigt som medicinsk utveckling säkerställs och nytta dras av de möjligheter som digitaliseringen erbjuder.

Prioriterat under 2020 är att slutföra aktiviteter och projekt från nuvarande handlingsplan. Störst fokus ska ligga på nära vård inklusive mobil närvård, samt utveckling och införande av digitala invånartjänster.
                         

Ansökan om nya vårdcentraler godkända

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen godkände två ansökningar om att bedriva verksamhet inom Vårdval Vårdcentral:

Ansökan om nya rehabenheter godkända

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen godkände fyra ansökningar om att bedriva verksamhet inom Vårdval Rehab:

Ansökningarna har granskats utifrån de krav som gäller inom Vårdval Rehab vad gäller verksamhetens utförande, ekonomisk stabilitet, lokaler och IT.  Innan driftstart ska tillgänglighetsgranskning av lokalerna göras.

 

Kontaktpersoner

Jonas Andersson (L), ordförande, 070-837 78 53,Tony Johansson (MP), 1:e vice ordförande, 070-356 56 37, Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande, 070-082 59 94, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77

Jörgen Andersson, kommunikatör, 076-112 21 68

Om hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsstyrelse har ett övergripande ansvar för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götaland. Styrelsen ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett befolknings- och regionövergripande systemperspektiv. Styrelsens uppgifter innefattar bland annat ansvar för invånarnas tillgång till vård och för sjukvårdens innehåll, kvalitet och tillgänglighet.

Taggar:

Exit mobile version