Freja eID lanserar Open Banking-erbjudande kring identifiering

| 23 april, 2021 | 0 kommentarer

Freja eID Group AB (publ) meddelar idag att man lanserar ett erbjudande för fintech-företag som verkar inom området Open Banking. Detta sedan det kommit indikationer på att Open Banking-aktörer kan komma att behöva göra en egen grundidentifiering av sina användare och därmed inte kan luta sig mot bankernas identifiering.

Open Banking kallas det förfarande där banker måste dela med sig av användarens kontoinformation till andra finansiella företag, som i sin tur skapar nya, digitala tjänster ovanpå tillgången till användarens konto. Open Banking har möjliggjorts genom EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 (Payment Services Directive 2) och syftet har varit att skapa en mer innovativ och transparent marknad för finansiella tjänster.

De fintech-bolag som verkar inom Open Banking har i stor utsträckning byggt sina tjänster på att återanvända den elektroniska identitet som användarens bank har utfärdat. Nu har det kommit indikationer från regulatoriskt håll att detta inte är tillräckligt och att Open Banking-aktörer kan komma att behöva göra en egen grundkännedomskontroll och därmed själva verifiera användarnas identitet.

Freja eID erbjuder förutom en statligt godkänd e-legitimation som kan användas som en del i en grundkännedomskontroll, även annan data som användaren kan dela med samtycke vid nykundsregistrering. Exempel på detta är födelsedatum, folkbokföringsadress, e-postadress och mobilnummer. Erbjudandet till Open Banking-aktörerna innebär att man kan använda Freja i sin grundkännedomskontroll till särskilt förmånliga villkor under en period.  

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:

”Återigen ser vi ett exempel på hur fundamental identiteten är för en digital affärsmodell. Jag tror många aktörer har underskattat värdet av en säkert identifierad användare och kanske tagit detta för givet. Med Freja kan vi hjälpa fintech-bolagen att enkelt och användarvänligt uppfylla de regulatoriska kraven, men kanske ännu viktigare, vi kan hjälpa dem med en ID-lösning som gör dem oberoende från de banker som de faktiskt försöker att utmana.”

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, vd Freja eID Group AB
Mobil: +46 733 45 89 02
E-post: [email protected]

Om Freja eID Group
Freja eID Group AB (publ) utvecklar produkter och tjänster för digital identifiering. Verksamheten består av den internationellt skalbara e-legitimationen Freja eID samt säkra fulfilmenttjänster. Företaget har kontor i Sverige och Serbien. Freja eID Group är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm. Erik Penser Bank AB är Freja eID Groups Certified Adviser, för kontakt med dem ring 08-463 83 00 eller skicka e-post till [email protected]. För ytterligare information: www.frejaeid.com | 
Finansiell information Freja eID Group AB (publ)

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *